Bevrijdingsfeest verhuist naar Gasfabriek

Nieuws
Vorig jaar werd de Waagtoren nagebouwd.
Vorig jaar werd de Waagtoren nagebouwd. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Bevrijdingsdag Alkmaar op zondag 5 mei verhuist van de Hout naar de Gasfabriek. Reden zijn de lepelaars die onlangs neerstreken in het Alkmaarse stadspark. 

Om de vogels niet teveel te storen, verhuist de viering naar het terrein van de Gasfabriek aan de Helderseweg. Vrijwilligers zijn welkom om daar mee te bouwen aan het kartonnen kunstwerk. Op het podium is een feestelijke programma met live muziek en bezoekers kunnen op het terras met drankje genieten en wat lekkers van de foodtrucks. 

Vorig jaar torende er een 25 meter hoge Waagtoren boven de bomen van de Hout uit, maar dit jaar zal er door de lepelaars geen nieuw kartonnen kunstwerk in het stadspark worden opgetuigd. Op het terrein van de gasfabriek gaan tientallen vrijwilligers onder leiding van kunstenaar Olivier Grossetête drie gevels uit het beschermde stadsgezicht van Alkmaar in elkaar zetten.

Gratis workshops

Voorafgaand aan dit spektakel vinden van 30 april tot en met 4 mei gratis workshops plaats, waar vrijwilligers alle onderdelen voor het kartonnen kunstwerk alvast in elkaar knutselen. Het Huis met de Kogel, de statige witte gevel op de Mient en het Raadhuis van Grootschermer: deze drie iconische gevels kwamen als winnaars uit de bus nadat iedereen zijn stem kon uitbrengen. In de gymzaal op de Slochterwaard 183 worden deze nagebouwd.

Feest bij de Gasfabriek

De apotheose van dit spektakelstuk - de op- en afbouw van de grote kartonnen gevels - vindt dit jaar dus plaats in de tuin van de voormalige Gasfabriek. Een plek die goed past, want het voormalige fabrieksterrein wordt over vijftien jaar getransformeerd tot een nieuwe Alkmaarse wijk: de stad van de toekomst. Door de historische gevels hier op te bouwen worden oud en nieuw samengebracht. 

Meer informatie op www.5meialkmaar.nl

De Waagtoren, volledig gemaakt van karton.