Funakoshi houdt karatedag voor Kenia

Sport
De aanbouw van een kleuterschool en sportzaal.
De aanbouw van een kleuterschool en sportzaal. (Foto: aangelverd)

ALKMAAR - Karatevereniging Funakoshi houdt zondag 21 april ‘Karate voor Kenia’ in de Alkmaarse Slochterwaard. Een dag met bijzondere trainingen in het teken van een goed doel. De opbrengst gaat volledig naar Stichting Fursa, een initiatief dat Funakoshi in 2010 heeft opgezet. Wat ooit begon met het versturen van oude karatepakken is uitgegroeid tot het aanbieden van onderwijs en sport aan kansarme kinderen in Kenia.

Van 13.00 tot 17.00 uur zijn er verschillende trainingen. Meerdere karatethema’s komen aan bod. Zo mag de jeugd proberen met een gerichte klap een plank te breken en leren ze meer over aanhoudings- en zelfverdedigingstechnieken bij de politie. Ook is er een kraam van Stichting Fursa waar Keniaans handwerk te koop is.

Sloppenwijk

Stichting Fursa is onder andere actief in Mathare, een grote sloppenwijk in de hoofdstad Nairobi. Bijna 600.000 mensen wonen hier dicht op elkaar in huisjes van golfplaten. Fursa realiseert in de wijk een kleuterschool gecombineerd met een sportzaal, waardoor 100 jonge kinderen binnenkort dicht bij huis hun eerste onderwijs kunnen volgen. Ook krijgen ze na schooltijd lessen in karate en andere sporten om hun weerbaarheid en zelfvertrouwen te vergroten. Dankzij de steun van organisaties als Stichting KOOK en Wilde Ganzen wordt er door lokale arbeiders op dit moment flink gebouwd onder de Afrikaanse zon.

Organisator Johan Doesburg kijkt uit naar de Karate voor Kenia dag. “We hebben een afwisselend programma met onderwerpen die niet elke karatetraining aan bod komen. Een plank doorslaan doen we echt niet elke les; dat bewaren we voor speciale gelegenheden.” Doesburg gaat binnenkort voor de twaalfde keer naar Kenia en voelt zich daar inmiddels goed thuis. Natuurlijk kan hij het niet laten om ook daar met karate bezig te zijn, zoals hij in Nederland dagelijks bij Karatevereniging Funakoshi actief is. “Dankzij sport, in mijn geval karate, kom je tijdens een reis met allerlei mensen in contact. Ik geef er trainingen aan politie en het nationale team, maar ook aan de allerarmsten in de sloppenwijken. Tijdens ons vorige bezoek ontdekten we dat de kleuterschool midden in de sloppenwijk verwoest was door een groot rotsblok dat na hevige regenval was losgekomen. Gelukkig waren er op dat moment geen kinderen binnen. We besloten meteen om te helpen bij de wederopbouw op een veilige plek. De bouw is momenteel in volle gang. Daarna moet de school echter nog ingericht worden en dat is waar we deze dag geld voor op willen halen.”

Meer informatie op www.funakoshi.nl.

Dankzij stichting Fursa wordt er gebouwd.
Afbeelding