Amnesty kraam trekt veel publiek op jaarmarkt Alphen

Algemeen
De Amnesty-kraam op de Alphense Jaarmarkt
De Amnesty-kraam op de Alphense Jaarmarkt (Foto: Wouter van Leeuwen, Woubrugge)

Op woensdag 18 september 2019 stond de Amnesty werkgroep Alphen aan den Rijn met een kraam op de Alphense jaarmarkt. Het was een succes: veel jaarmarktbezoekers toonden interesse voor het belangrijke werk van Amnesty International. Mensen wilden informatie, zetten hun handtekening onder een petitie of stuurden een groet aan een mensenrechtenactivist.

Alphen aan den Rijn - Vooral in de middag was het druk bij de kraam. Veel bezoekers kenden Amnesty International al wel, maar wisten niet wat de werkgroep Alphen allemaal doet. Zoals de jaarlijkse schrijfactie in december, de collecte die elk jaar in maart wordt gehouden, of de schrijfgroep die maandelijks brieven verstuurt om aandacht te vragen voor mensen die onderdrukt worden of gevangen zitten. Over deze en andere activiteiten van de werkgroep konden mensen bij de kraam informatie krijgen. Een van de bezoekers, een jonge vrouw, meldde zich daarop spontaan aan om lid te worden van de schrijfgroep.

Petities
In de kraam lagen twee petities waar het publiek een handtekening onder kon zetten. Eén petitie was voor Amazone-vrouwen in Ecuador die actie voeren voor bescherming van hun grondgebied en tegen seksueel geweld. Zij werden aangevallen en met de dood bedreigd, maar de daders zijn nooit vervolgd. De andere petitie was voor een jonge vrouw uit Eritrea die op haar 15e haar land wilde verlaten om te ontsnappen aan de lange dienstplicht en de jarenlange dwangarbeid in Eritrea. Ze werd opgepakt en zit al zeven jaar vast. Aan het einde van de dag bleek dat er voor beide petities samen maar liefst 150 handtekeningen waren gezet; een mooi resultaat.

Kaartje sturen
Mensen konden ook een kaartje sturen aan een aantal mensenrechtenactivisten, bij wijze van ‘groet als morele steun’. Er werden veertien kaarten geschreven, zowel door volwassenen als kinderen. Het was mooi om te zien hoe ouders dit moment aangrepen om hun kinderen uitleg te geven over het werk van Amnesty International en over het belang om zo’n kaartje te sturen. Enkele kinderen waren heel geïnteresseerd en stelden veel vragen.

Indringend
Sommige bezoekers hadden behoefte aan een goed gesprek. Soms waren dat heel indringende gesprekken. Zo vertelde een vrouw geëmotioneerd over iemand in haar directe omgeving die gevangen was genomen en gelukkig uiteindelijk toch weer vrijkwam. Zo’n persoonlijk verhaal brengt het leed heel dichtbij, maakt het bijna tastbaar.

Zichtbaar
De werkgroep Alphen kijkt met een goed gevoel terug op deze dag: veel mensen hebben – voor het eerst of opnieuw – kennis kunnen nemen van het werk van Amnesty International. De jaarmarkt is dan ook een prima middel gebleken om Amnesty goed zichtbaar te maken in Alphen aan den Rijn.