‘Als we het over zouden doen, deden we het precies eender’

Nieuws
Bij de foto: Janny en Maarten van Asselt kijken beiden dankbaar terug op 65 mooie jaren.
Bij de foto: Janny en Maarten van Asselt kijken beiden dankbaar terug op 65 mooie jaren. (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN - Een bijzondere mijlpaal voor Maarten van Asselt (87) en Janny van Asselt-van den Akker (88): zondag 14 april waren zij 65 jaar getrouwd. Zij vierden dit met een gezellig buurtfeest en later voor familie en vrienden met een buffet in Avifauna. Afgelopen woensdag bracht wethouder Gert van den Ham het echtpaar een bezoek om hen te feliciteren met hun briljanten huwelijk.

Door Marieke Roggeveen

“Wat een fantastische mijlpaal”, begroet de wethouder het brilanten echtpaar bij binnenkomst, “en wat woont u hier prachtig.” Dit wordt volmondig beaamd: “Wij zitten hier heerlijk: een ruim appartement, een mooi balkon en veel zon in huis.”

‘Ik vond Maarten meteen heel leuk, ik wist: die moet ik niet laten lopen’

De in Zwammerdam geboren bruidegom vertelt dat ze elkaar in Bodegraven hebben leren kennen. “Dat weet ik nog goed”, vult zijn vrouw aan, “in het weekend wandelde ik vaak met vriendinnen van de brug tot het station, en weer terug. Wij zagen dan altijd wel een paar jongens flaneren. Op een gegeven moment spraken zij ons aan en ik vond Maarten meteen al heel leuk. Ik wist het gelijk: die moet ik niet laten lopen.” Het stel trouwt in 1959 en gaat in de Concordiastraat wonen. Na zes jaar verhuizen ze naar een groter hoekhuis in dezelfde straat, en sinds 2007 wonen zij in hun huidig appartement aan de Venezuelastraat. Het echtpaar heeft drie kinderen, negen kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. “Onze oudste zoon woont in Thailand”, vertelt Janny, “en onze dochter in Spanje, maar op ons bruiloftsfeest waren ze er allemaal bij. Dat was zo fijn.” Het echtpaar heeft veel gereisd met hun toercaravan, waaronder naar Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg. “Nu hebben we een stacaravan in Veenendaal, waar we een groot gedeelte van de zomer heerlijk genieten op onze mooie, eigen plek onder de bomen.”

‘Nooit de deur uit voordat ik mijn vrouw een kus heb gegeven’

In zijn werkzame leven heeft de bruidegom 38 jaar bij Van der Velde Haarden & Kachels gewerkt. Hieruit is zijn hobby, het maken van kunstwerken van smeedwerk, ontstaan. Aan de muur prijkt een kunstwerk van de polder. “Hij heeft er ook één voor onze zoon in Thailand gemaakt”, vertelt zijn vrouw, “en beneden in gemeenschappelijke hal hangt een grotere afbeelding.” Een heel speciaal project was de restauratie van het koperwerk van het orgel in de Adventskerk dertig jaar geleden. “In de Tweede Wereldoorlog was het koperwerk legergroen geschilderd’, vertelt Maarten, “op verzoek heb ik dit weer hersteld. In gedeeltes nam ik het koperwerk mee naar huis, haalde voorzichtig de verf eraf en poetste het koper opnieuw op. Na zeven weken was het klaar en heb ik koperwerk weer op het orgel gesoldeerd. Het was een hele klus, maar wel met letterlijk een schitterend resultaat.” De bruid heeft veel genaaid: “Kleding voor mijzelf en voor de kinderen. Ik heb ook veel gebreid en gehaakt, maar dat doe ik niet meer. Ik heb nu een tablet waar ik van alles mee doe. Verder lees ik veel: de Libelle en boeken op mijn e-reader. Wij hebben geen hulp en doen alles nog samen, zoals het huishouden en het eten klaarmaken.”

Het geheim van 65 jaar trouw? “Geven en nemen. Als we het over zouden doen, deden we het precies eender”, besluit Maarten, “op ons feest hebben we elkaar bedankt voor de mooie 65 jaren die we samen hebben mogen meemaken. En weet u? Sinds we samen zijn, ga ik nooit de deur uit voordat ik mijn vrouw een kus heb gegeven. Nooit.”

 Smeedkunst aan de muur: een afbeelding van de polder, gemaakt door Maarten van Asselt.