Zonnewijzer terug in Rosarium: ‘Mooi en emotioneel’

Nieuws
De verdwenen zonnewijzer wordt onthuld door wethouders Relus Breeuwsma en Anouk Noordermeer.
De verdwenen zonnewijzer wordt onthuld door wethouders Relus Breeuwsma en Anouk Noordermeer. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Bijzonder moment, afgelopen maandag in Boskoop. Na bijna dertig jaar is de destijds spoorloos verdwenen zonnewijzer teruggeplaatst in het Rosarium. In aanwezigheid van genodigden werd het bijzondere ornament feestelijk onthuld. Een langgekoesterde wens gaat daarmee in vervulling. 

Door Morvenna Goudkade

Wat er al die jaren gebeurd is met de zonnewijzer? Het zal altijd een mysterie blijven, vermoeden de aanwezigen bij de onthulling. Ook wethouders Anouk Noordermeer (erfgoed) en Relus Breeuwsma (openbare ruimte) hebben geen idee. De wethouders zijn samen naar het beroemde Boskoopse rozenpark gekomen. Ook bestuursleden van Stichting tot Behoud van Rosarium Boskoop zijn aanwezig, net als enkele andere genodigden. 

‘Jan is altijd op zoek gebleven naar de verdwenen zonnewijzer’

Elly den Haan is er op speciale uitnodiging, samen met dochters Gabriëlle en Deborah en kleinkinderen. Haar man Jan den Haan, overleden in 2022, was tot zijn dood zeer betrokken bij het Rosarium, als bestuurslid en als vrijwilliger. En hij zette zich jarenlang in om de verloren gegane zonnewijzer op te sporen. 

“Hij is altijd op zoek gebleven”, vertelt zijn echtgenote. “Hij bekeek foto’s van zonnewijzers, dook in archieven en ging naar plekken waar de zonnewijzer mogelijk was gesignaleerd. Hij wilde dolgraag de zonnewijzer terugbrengen. Dat was echt een gemis voor het Rosarium, vond hij.” 

‘Zonnewijzer is parel voor het park’

Tijdens een renovatie van het rozenpark in 1997 was het ornament opeens verdwenen. Alleen de sokkel stond er nog en bleef al die jaren staan. Maar nu is het eindelijk zover: de zonnewijzer is terug, in volle glorie. Noordermeer en Breeuwsma onthullen met een zwierig gebaar het ambachtelijke kunstwerk. 

“Een parel voor het park”, vindt Breeuwsma. Noordermeer laat zich de werking van de zonnewijzer uitleggen. Rosariumvrijwilliger Arjo Hoogendoorn weet precies hoe je de tijd kunt aflezen. “Ik had geen idee hoe het werkte”, bekent de Alphense wethouder. “Erg leuk om dit nu ter plekke te kunnen zien.” Haar erfgoedportefeuille vindt ze heel fijn, want ze houdt van geschiedenis, zegt Noordermeer. “In Alphen is bij de opgraving van het Castellum een heel oude zonnewijzer gevonden, uit de vijftiende eeuw. Heel interessant.”

De zonnewijzer in het Rosarium is van een andere datum, bevestigt Nostalux, specialist in zonnewijzers. Het bedrijf, gevestigd in Zwaagdijk-Oost, herkent de Boskoopse zonnewijzer meteen van een foto. “Ja, die hebben wij gemaakt. Ons allereerste model, de Jupiter. Ambachtelijk gefabriceerd, met messing en koper, met de hand gepolijst.”

Elly den Haan en haar dochters maken nog wat foto’s, als de andere gasten aanschuiven voor een drankje in het Floragebouw. Een dierbaar familiemoment, want hun gedachten zijn bij hun man en vader. 

‘Papa zou heel gelukkig zijn geweest’

“Papa zou heel gelukkig zijn geweest”, weten Gabriëlle en Deborah. “Eindelijk de zonnewijzer weer terug.” 

Elly vindt het ‘mooi en emotioneel’. “We zijn heel blij dat we hierbij mochten zijn. Heel dankbaar dat deze mooie zonnewijzer er weer staat. Ik weet zeker dat Jan boven zit te glimmen van trots.”

De komende tijd wordt ook de vervuilde sokkel van de zonnewijzer opgeknapt, zo laat de gemeente weten. “Dan staat het geheel er weer piekfijn bij.”

Terug in volle glorie: de zonnewijzer van het Rosarium.
Elly den Haan (li) met dochters Deborah en Gabriëlle, in gedachten bij hun overleden man en vader.