Wim stopt na 50 jaar gitaarles: ‘Is welletjes geweest’

Nieuws
Yonne Zuijdam (11), Vlinder Buzing (11), Hailey van Erk (12) en Liv van der Panne (12) zullen de lessen van meester Wim (imidden) missen. ‘Maar we blijven thuis wel oefenen’.
Yonne Zuijdam (11), Vlinder Buzing (11), Hailey van Erk (12) en Liv van der Panne (12) zullen de lessen van meester Wim (imidden) missen. ‘Maar we blijven thuis wel oefenen’. (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN - Als deze krant verschijnt, geeft Wim Dekker (bijna 80) zijn laatste gitaarles op de J.P. Sweelinckschool. Daarmee komt er een eind aan 50 jaar gitaarles geven aan meerdere generaties Alphense kinderen.

Door Marieke Roggeveen

Vanaf 1974 heeft Dekker de gitaarlessen gegeven toen hij directeur was op bassischolen J.P. Sweelinck, De Fontein en Het Mozaïek. Maar ook na zijn pensionering in 2007 is hij hiermee doorgegaan. Terugkijkend op deze periode constateert Dekker dat muziek van jongs af aan als ‘een rode draad’ door zijn leven heeft gelopen. “Op mijn veertiende heb ik gitaar leren spelen en aansluitend in verschillende bandjes gespeeld, en nu nog steeds speelt muziek een grote rol in mijn leven.”

‘Muziek speelt een grote rol in mijn leven’

“Toen ik op de Sweelinckschool terechtkwam, heb ik meteen ingevoerd dat de leerlingen van groep 7 en 8 elke week les konden krijgen in schaken, blokfluit spelen of gitaar spelen”, vervolgt Dekker, “en dan onder schooltijd, op woensdag van 12.00 tot 12.30 uur. Dat werkt beter dan ná schooltijd. De animo voor gitaarles was meteen groot en dit heb we jaren gedaan.” De gepensioneerde onderwijzer laat enkele foto’s zien van drukbezochte optredens en succesvolle muziekuitvoeringen. Inmiddels was ook het Sweelinckensemble onder zijn muzikale leiding een begrip in Alphen. “Elk jaar hadden we uitvoeringen in verschillende kerken, meestal met Pasen en Kerstmis en soms ook bij andere vieringen.” Niet zonder trots vertelt Dekker dat veel oud-leerlingen nog steeds actief een muziekinstrument bespelen. “Meerdere leerlingen zijn doorgestroomd naar de muziekschool om daar les te krijgen en/of lid geworden van een muziekvereniging. Anderen zijn in een bandje gaan spelen, en sommigen zijn zelfs semi- of professioneel muzikant geworden.” 

‘Als kinderen muziek maken vechten ze niet’

Terugkijkend naar de ontelbare gitaarlessen die hij op meerdere basisscholen heeft gegeven, verklaart Dekker: “Mijn gedachte is: muziek verbindt. Kinderen worden er vrolijk van en als ze muziek maken, vechten ze niet. Verder heb ik altijd gekozen voor kwantiteit en niet voor kwaliteit. Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen om een muziekinstrument te leren bespelen, ook als ze misschien maar ‘een beetje’ mee kunnen doen. Ik vind ook dat iedere aankomende leerkracht gitaar zou moeten kunnen spelen. Het betekent voor kinderen heel veel als ze kunnen zingen met begeleiding van gitaarmuziek.” De gitaardocent noemt muziek ‘een heerlijke hobby’. “Toen ik met pensioen ging, kreeg ik van mijn zoon een trombone. Ik had wel eens gezegd dat ik dit een leuk instrument vind. Ik heb meteen les genomen en ruim tien jaar bij Harmonie Arti Alphen gespeeld. Sinds januari speel ik in RSO, een seniorenorkest in Gouda. Een heerlijke vrijetijdsbesteding.” 

Het besluit om te stoppen met de gitaarlessen heeft Dekker weloverwogen genomen. “Nadat ik merkte dat mijn energie af ging nemen, ben ik bewust begonnen met afbouwen. Ik ben nu bijna 80… Het is welletjes geweest. Ik heb nu nog vier leerlingen uit groep 8, zij krijgen nog één keer les van mij en dan is het klaar. Eh, bijna dan. Als afscheid treedt het groepje nog op in groep 5 en spelen en zingen zij enkele liedjes die ze zelf hebben uitgezocht. Daarna is het echt klaar. Maar ik ga mij zeker niet vervelen. Er is altijd wel iets te klussen. We gaan ook graag met de caravan weg… Het is mooi geweest.”