Porgramma Koningsdag en 5 mei Bevrijdingsdag in regio Alphen

Nieuws
Jaap Spaargaren, bedenker van de Oranje PuzzelTour.
Jaap Spaargaren, bedenker van de Oranje PuzzelTour. (Foto: Rob Langerak)

Oranje puzzeltocht voor auto’s, scooters en fietsen 

REGIO - Het programma van Koningsdag in Alphen bevat sinds enkele jaren de Oranje PuzzelTour, die met de auto, scooter of fiets kan worden afgelegd. Jaap Spaargaren, bestuurslid van de Algemene Oranje Vereniging (AOV), organiseert al vijftig jaar puzzelritten en verzon deze versie in coronatijd. Er kan gestart worden in Alphen, Aarlanderveen, Zwammerdam, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk.

Door Rob Langerak 

“Bij deze PuzzelTour kan niemand fout rijden en kunnen ook kinderen volop meedoen”, zegt Spaargaren. Van de instinkers bij een reguliere puzzeltocht noemt hij een vraag over de hoogte van een brug. “Veel deelnemers vullen dan de aangegeven doorrijhoogte aan en vergeten dat de brug zelf hoger is.” Langs een doodlopende industriële spoorlijn plaatste hij ooit een bordje met de tekst ‘Norit’ erop. “Deelnemers moesten afslaan na een remmiddel en deden dat na dit bordje in plaats van bij het stootblok even verderop”, vertelt hij lachend. De deelnemers aan de Oranje PuzzelTour worden niet op een dwaalspoor gezet, want de routebeschrijving door de verschillende kernen van Alphen klopt gewoon. “Alleen fietsers moeten goed op de extra aanwijzingen letten, omdat zij soms over fietspaden een iets andere weg volgen.”

Spaargaren kwam op het idee voor deze 45 kilometer lange tocht tijdens de coronaperiode. “Koningsdag kon toen niet op een normale, uitbundige manier worden gevierd en daarom zocht de AOV naar alternatieven. De tocht bleek een groot succes, want we kregen maar liefst zevenhonderd aanmeldingen. Tegenwoordig trekken we tussen honderd en honderdvijftig puzzelaars.” 

‘Er zitten wel een paar kleine instinkers bij’

Iedereen kan starten waar en wanneer hij wil, want de tocht kan worden gereden van 27 april tot en met 12 mei. Het officiële startpunt is bij jongerencentrum MAX aan De Bijlen in Alphen, maar wie in een van de andere kernen opstapt, kan daar de route oppikken en aan het einde de weg vanaf Alphen vervolgen. Spaargaren vertelt dat alle vragen en opdrachten links of rechts van de route te vinden zijn. “Er zitten wel een paar kleine instinkers bij, maar die zijn minder erg als bij een reguliere puzzelrit. Daarnaast zijn er ook twee verborgen puzzels. Deze rebussen kun je eventueel ook later thuis oplossen door er een foto van te maken.”

‘Vragen als: Welk dier zie je? Hoe oud is deze brug?’

Gevraagd naar het soort vragen die de deelnemers kunnen verwachten, geeft Spaargaren enkele voorbeelden. “Welk dier zie je op dit huis? Hoe oud is deze brug? Welk onderdeel van de molen zoeken wij?”

Bevrijdingsdag Alphen programma

Naast het organiseren van de Oranje PuzzelTour houdt Spaargaren zich ook bezig met de tocht van Band of Liberation Army Band en ruim dertig oude legervoertuigen op Bevrijdingsdag. 

Vrij aan de Rijn begint op 5 mei om 12.00 uur in het Alphense Hazeveld. Bij het oude raadhuis wordt het bevrijdingsvuur ontstoken en later naar andere kernen gebracht.”Het is mijn lust en mijn leven om puzzelritten uit te zetten. Ik doe dit al meer dan vijftig jaar en hoop dit nog lang te kunnen volhouden”, laat Spaargaren weten. “Ik organiseer ongeveer zeven ritten per jaar in verschillende plaatsen. Tegenwoordig doe ik het thuis achter de computer. Via Google maak ik de route en via streetview bekijk ik de straten en verzin ik al opdrachten. Daarna ga ik het traject wel samen met iemand voorrijden om te zien of de verkeerssituatie niet veranderd is.” 

Wie mee wil doen met de PuzzelTour kan zich inschrijven via de website van AOV: https://aovinfo.nl/oranjepuzzeltour-2024/. Na de aanmelding en betaling van 5 euro inschrijfgeld, wordt de routebeschrijving naar het opgegeven mailadres verstuurd.