‘Platina’ Wouter en Marijke: ‘Liefde overwint alles’

Nieuws
Het platina paar bekijkt hun trouwfoto's met burgemeester Liesbeth Spies (midden).
Het platina paar bekijkt hun trouwfoto's met burgemeester Liesbeth Spies (midden). (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK – Eerst trouwfoto’s kijken met de burgemeester, daarna met de hele familie feestvieren in Avifauna. Wouter en Marijke de Graaf waren maandag 70 jaar getrouwd en dat platina huwelijksjubileum ging niet onopgemerkt voorbij. Bruid (94) en bruidegom (95) werden flink in het zonnetje gezet. 

Door Morvenna Goudkade

Een platina bruidspaar is best zeldzaam, daarom is de pers uitgerukt naar de Herbergier in Hazerswoude-Rijndijk, waar het jubilerende echtpaar sinds enkele maanden woont. Het is een plek waar mensen met ‘een haperend geheugen’ zoveel mogelijk zelfstandig wonen, in een eigen appartement. 

‘Als haar vader haar zocht, verstopten we ons in het park’

In de huiskamer van de Herbergier wordt koffie en taart geserveerd, met een afbeelding van het bruidspaar erop. Familie is aanwezig, want na de koffie gaat het meteen door naar Avifauna voor nog meer feestelijk samenzijn. Eerst wordt er koffiegedronken, met de Alphense burgemeester Liesbeth Spies en de pers. En worden er trouwfoto’s bekeken. Bruidegom Wouter kijkt nog steeds met veel plezier naar die portretten: “Prachtige bruid, toch? En ik een knappe bruidegom? Nou, dank je wel.” Hij weet nog goed hoe ze verkering kregen, dat was in Amsterdam. Marijke, opgegroeid in een dorp in Groningen, was als kind naar de hoofdstad verhuisd. Haar vader was dominee en beroepen in Amsterdam. Wouter, zoon van een spoorwegman, viel voor de knappe domineesdochter, maar er was wel een probleem. “Wij waren niet helemaal van hetzelfde geloof. Ik was gereformeerd, zij christelijk gereformeerd. En haar vader was dominee, hè? Dat was wel een ding.” Ze woonden destijds vlakbij elkaar in de straat, met een park aan de overkant. “Dus als haar vader haar zocht, verstopten we ons in het park, haha.”

‘KLM-piloten namen stof voor trouwjurk mee uit Damascus’

Het is helemaal goed gekomen, vertelt de bruidegom. “Ik ben uiteindelijk goedgekeurd. Liefde overwint alles.”

De burgemeester hoort intussen het verhaal van de trouwjurk. Marijke werkte voor haar trouwen op Schiphol, als grondstewardess voor KLM. En had veel contact met de piloten. “Die hebben een speciale stof voor mij meegenomen uit Syrië: heel mooi geweven damast, gemaakt in Damascus. Daar is toen mijn trouwjurk van gemaakt.”

Toen ze trouwde moest ze stoppen met werken, maar daar was ze het eigenlijk niet mee eens. Dus eenmaal getrouwd is ze toch weer gaan werken, voor een advocatenkantoor. 

‘Prachtige bruid en een knappe bruidegom’

Het echtpaar kreeg drie kinderen, Wilma, Ewout en Alex, die ook bij de jubileumkoffie zijn, met aanhang Daniëlle, Martin en Els. Lange tijd woonden ze in Woerden, maar zijn nu naar Hazerswoude verhuisd. De omgeving kennen ze wel, want een van de kinderen woont in Alphen. Nog meer verhalen komen over tafel: hoe ze samen reisleider waren bij een christelijke reisvereniging en heel Europa bereisden. “Boedapest is wel mijn favoriete stad”, zegt de bruid. Wouter had, net als zijn vader, een carrière bij de spoorwegen. En was actief bij de vakbond. “Ik lees nog steeds Trouw, dat is mijn krant.” 

Na het koffie-uurtje is het weer tijd om te gaan. De burgemeester moet terug naar het gemeentehuis, de journalisten terug naar de redacties. In welke krant komt het stukje eigenlijk, wil de bruidegom weten. Alphens Nieuwsblad? Leuk! Al is het geen Trouw natuurlijk.

Het platina paar bekijkt hun trouwfoto's met burgemeester Liesbeth Spies.
Zo begon het 70 jaar geleden voor Wouter en Marijke.