Olivier Bij de Vaate is maar liefst 105 jaar geworden. Hij werd vereerd met een bezoek van burgemeester Spies. Foto: Hans Bij de Vaate
Olivier Bij de Vaate is maar liefst 105 jaar geworden. Hij werd vereerd met een bezoek van burgemeester Spies. Foto: Hans Bij de Vaate (Foto: )

Olivier Bij de Vaate is 105 geworden!

29 jul, 09:00 Algemeen

Benthuizenaar Olivier Bij de Vaate heeft zondag maar liefst 105 kaarsjes mogen uitblazen en is daarmee de oudste inwoner van de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat betekent niet dat hij alleen maar achter de geraniums zit. Bij de Vaate heeft nog het geheugen van een olifant, maar weet zelf ook niet precies waarom juist hij deze respectabele leeftijd bereikt. “Je moet gewoon doorgaan.”

Bart van der Spek

Benthuizen- Bij de Vaate werd eergisteren vereerd met een bezoek van burgemeester Spies. Omdat de krasse knar doof is en hij het toch wel een beetje spannend vindt in de krant te verschijnen, voert zijn zoon Hans (66) voor het leeuwendeel het woord. “Mijn vader is nog helemaal bij de tijd. Hij leest elke dag twee kranten en zegt dat hij er niet aan toe komt zijn boeken te lezen. Hij heeft een ijzeren geheugen. Hij kan bij wijze van spreken vertellen wat hij op een bepaalde dag in 1931 heeft gedaan”, vertelt de jongste van de twee Bij de Vaates. “Hij geniet van de omgeving. Hij wandelt elke dag en ik ben verbaasd waar ik hem dan zie. Ook houdt hij nog van een lekker hapje. Hij haalt vooral plezier uit alledaagse dingen.”

De oudste van de Bij de Vaates heeft altijd hard gewerkt. Op zijn elfde begon hij als hulpje op een boerderij in Hazerswoude. Hij hield zich bezig met de veehouderij, waaronder kippen en paarden. Dat veranderde in 1935 en de jaren erna. “Mijn vader ging in militaire dienst en werd in 1939 opgeroepen, omdat Nederland mobiliseerde. Hij zat bij de militaire wielrijders: een heel snelle interventiegroep om de vijand te saboteren. Hij heeft onder meer gevochten in Alblasserdam, waar strijd werd geleverd om de brug over de Noord. Mijn vader hoefde niet naar Duitsland, omdat hij een groentekwekerij was begonnen. Vanwege de voedselvoorziening was zijn werk essentieel.”

Dat was echter niet zijn laatste beroep. Na de Tweede Wereldoorlog werd Bij de Vaate horlogemaker. Hij was altijd al gek op mechanica en bouwde langzaam een reparatiebedrijf op en stopte met zijn werk op het land. Op zijn zeventigste ging hij verdiend met pensioen.

Trouwen deed hij in de tussentijd ook: in augustus 1948. Helaas overleed zijn geliefde echtgenote in december 2008. Uit hun huwelijk werden vier kinderen geboren, onder wie dus Hans. Hij is verder opa van achttien kleinkinderen en overgrootvader van 25 achterkleinkinderen. Achterachterkleinkinderen zijn er nog niet.

Het geheim om in goede geestelijke gezondheid zo oud te worden? “Of het zijn genen zijn, is lastig te zeggen. Zijn broers en zus zijn allen in de negentig geworden, maar zijn ouders zijn rond hun zeventigste overleden.”

Zelf heeft de jarige Job dit erover te zeggen: “Je moet gewoon doorgaan. Ik heb een heel leuke verjaardag gehad. Het was druk.”

Hij wandelt elke dag en ik ben verbaasd waar ik hem dan zie.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hazerswoudenaar Wesselingh ontvangt lintje Nieuws 16 mei, 14:32
Afbeelding
Eindelijk, het vijftiende ARC-Heitinga toernooi gaat bijna van start Sport 16 mei, 13:49
Afbeelding
Geslaagde priksleeraces bij ijsclub Otweg Sport 16 mei, 13:28
Afbeelding
Geschiedenis Boskoopse burgemeestersketen Nieuws 16 mei, 12:49
Afbeelding
‘Kleinschalige opvang werkt’ Politiek 16 mei, 12:34
Afbeelding
Nieuwe expositie in Galerie Alphen Art Cultuur 16 mei, 11:50
Afbeelding
Alphenaar Wiebe de Vries ontvangt een lintje van burgemeester Spies Nieuws 16 mei, 10:21
Afbeelding
Tommy Wieringa: “Een week zonder doodsbedreiging is een week niet geleefd” Nieuws 13 mei, 14:47
Afbeelding
Nieuwe bijeenkomsten bij Swaenswijk Cultuur 13 mei, 13:39
Afbeelding
Jon van Eerd staat binnenkort in Castellum Cultuur 13 mei, 11:44
Afbeelding
Inwoners uit K&B slaan handen ineen om Oekraïners te helpen Nieuws 13 mei, 10:54
Afbeelding
Groene inspiratiemarkt in de bibliotheek Nieuws 13 mei, 10:41
Afbeelding
‘Als ik tennis hoef ik even niet te denken aan wat er thuis gebeurt’ Sport 13 mei, 10:24
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief