Nieuwe skatebaan Europapark: ‘Wordt pronkstuk’

Nieuws
Sam en Fin spelen al vaak in het Europapark, hier met stepjes op de oude baan.
Sam en Fin spelen al vaak in het Europapark, hier met stepjes op de oude baan. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Het Europapark in de Alphense wijk Kerk en Zanen krijgt een grote opknapbeurt. Er komen nieuwe speeltoestellen en de huidige skatebaan Kenzy wordt vervangen. Daarnaast zijn er plannen voor een pumptrackbaan, een circuit met bulten en kombochten voor mountainbike, crossfietsen, inline skates, longboards en stuntstepjes. De tennisbaan wordt op initiatief van rolstoeltennister Diede de Groot verfraaid met een beschildering.

Door Rob Langerak

Om de gebruikers van het park kennis te laten maken met de plannen, hield de gemeente op woensdag 17 april een inloopavond in het wijkcentrum. Daar konden de vele belangstellenden niet alleen kennismaken met de plannen, maar kregen zij ook de gelegenheid om ideeën aan te dragen. Bijvoorbeeld over de speelvoorzieningen voor de jongste jeugd. Rond een groot speeltoestel waarin onder andere een glijbaan wordt verwerkt, is er ook ruimte voor kleinere dingen. Door op de plattegrond stickers te plakken kunnen kinderen en hun ouders daaraan invulling geven met hun wensen. Dat geldt ook voor de toekomstige gebruikers van de nieuw aan te leggen pumptrackbaan. 

‘Wij spelen hier vaak, een nieuwe baan lijkt ons leuk om te stunten’

Sam en Fin spelen met hun stepjes nu al vaak op een deel van de skatebaan, maar zien de komst van een nieuwe baan wel zitten. “Wij wonen vlakbij en spelen hier al heel vaak. Zo’n nieuwe baan lijkt ons ook wel leuk om te stunten.”

Een digitale presentatie binnen kan ook rekenen op veel belangstelling. De bezoekers hebben vaak heel gerichte en gedetailleerde vragen. Verderop staat een tafel met veel schetsen van de nieuwe skatebaan. Projectleider Kamal Taouali vertelt, dat de huidige baan is afgeschreven en daardoor toe is aan vervanging. “De nieuwe blijft wel binnen de huidige contouren. Op plaatsen waar ondergronds leidingen of kabel liggen, komen de verhoogde delen en bij stukken die onder het maaiveld liggen, komt een goede afwatering.” Hij doelt daarbij vooral op een grote ‘badkuip’, waar de skaters hun tricks kunnen uitvoeren. “De plannen die er nu liggen, zijn mede gebaseerd op ideeën die de gebruikers tijdens een eerdere bijeenkomst in juni 2023 hebben aangedragen. Wij hebben elkaar toen uitgedaagd en dit is het resultaat. Degenen die toen riepen ‘Ja, het zal allemaal wel. We moeten het eerst maar zien’ zijn nu ook enthousiast.” Taouali licht toe dat de ontwerpers erin zijn geslaagd om 22 van de 24 destijds geuite wensen in de plannen op te nemen. “Daarnaast zullen we met wat details naar het Romeinse verleden verwijzen. Dat doen we onder meer met een oud wapen en Romeinse cijfers.”

‘Baan Kenzy is bij iedere skateboarder bekend’

Skater Ruben Kalijan hoopt alleen dat de voorlopige naam Albaniana wordt vervangen door Kenzy. Onder die naam, ooit door een gebruiker verzonnen, is de baan bij Iedere skateboarder bekend. “Zij zeggen nooit dat ze naar de skatebaan in Kerk en Zanen gaan, maar het is altijd Kenzy, waarvan de eerste vier letters al naar de wijk verwijzen.” Hij vertelt dat hij er al sinds zijn twaalfde zijn kunsten vertoond. “Ik ben inmiddels wel verhuisd naar Hazerswoude, maar kom er nog regelmatig. Op mijn 36ste doe ik het wel wat rustiger aan.” Kalijan is heel blij dat de renovatie doorgezet wordt. “Heel mooi dat alle niveaus via verschillende lagen op elkaar worden aangesloten. Het wordt echt hét pronkstuk van het park.” 

Het is nog onduidelijk wanneer alles wordt opgeleverd, omdat de plannen waarschijnlijk pas in het vierde kwartaal worden aanbesteed. Alleen de beschildering van de tennisbaan is al begonnen.

“Die is over een paar weken al afgerond”, zeggen kunstenaars Shon Price en Joram Roukes van DreamCourts die al druk bezig zijn. “Dit is een project maatschappelijk verantwoord ondernemen van Renault, waarvan meervoudig paralympisch kampioen en nummer 1 van de wereld Diede de Groot ambassadeur is. Het is een cadeau, omdat de rolstoeltennister lang in Alphen haar thuisbasis had en trainde.” 

Joram Roukes en Shon Price beschilderen de tennisbaan.
Ruben Kalijan luistert naar uitleg Kamal Taouali
Jongeren bij de presentatie.