De Huttenbouw Benthuizen vindt plaats van 27 t/m 30 en in Hazerswoude van 26 t/m 30 augustus.
De Huttenbouw Benthuizen vindt plaats van 27 t/m 30 en in Hazerswoude van 26 t/m 30 augustus. (Foto: Huttenbouw Hazerswoude-Dorp)

‘Slapen in hut blijft geweldig avontuur’

15 aug, 14:57 Algemeen

Morvenna Goudkade

Honderden kinderen doen mee

Huttenbouw is een fenomeen. Hele generaties zijn ermee opgegroeid. Kinderen van nu vinden het fantastisch, net zoals hun ouders en grootouders toen. In Boskoop mag het niet ontbreken bij de scouting. In Hazerswoude en Benthuizen is het vaste traditie in de laatste week van de zomervakantie.

REGIO - In Benthuizen is Sonja Westerduin al druk met de organisatie. Ze is bestuurslid bij de Stichting NIO (Niks Is Onmogelijk), die voor het derde jaar de huttenbouw organiseert. Daarvoor was STIBENTO de organisator. De Huttenbouw Benthuizen vindt plaats van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 augustus. Er worden 100 kinderen verwacht, in de basisschoolleeftijd.

“We doen geen aanmelding vooraf,” zegt Sonja. “Kinderen kunnen aangemeld worden op dinsdag 27 augustus vanaf 10.00 uur op het huttenbouwterrein. Dat is de parkeerplaats van voetbalvereniging BSG’68, aan de Bentwoudlaan. Om 11.30 uur gaan we van start.” Sonja vertelt dat er tijdens de huttenbouwweek zo’n 30 vrijwilligers actief zijn, doorgaans mensen uit het dorp. “Behalve bouwen gaan we ook vossenjacht doen en veel spelletjes. Hierbij werken we samen met de Tentdagen, een activiteit van de hervormde kerk in een circustent tegenover ons terrein. Donderdag is er een grote barbecue, ook voor ouders en broertjes en zusjes. Daarna volgt een slaapavond in de hutten.” Zelf heeft ze ook kinderen die meedoen aan de huttenbouw: een tweeling van 12 jaar, twee jongens. “Het slapen in de zelfgebouwde hut blijft een geweldig avontuur. Mijn dochter van 15 heeft eerder meegedaan, maar zit nu bij de organisatie. Ze helpt in het winkeltje en bij de vossenjacht.” Volgens Sonja zijn er leuke contacten met andere huttenbouwprojecten in de regio zoals in Hazerswoude-Dorp en ook Hazerswoude-Rijndijk. “We hebben een keer pallets hout gedeeld met de andere clubs. En zelf worden we ook weer geholpen.”

Marco Vleeschdraager van de Stichting Jeugdvakantieweek Hazerswoude-Dorp beaamt dat er een prettige samenwerking is in de regio. “Zelf hebben we ons veiligheidsplan gedeeld.” De huttenbouw in Hazerswoude wordt gehouden van maandag 26 tot en met vrijdag 30 augustus. Het is alweer de 46e editie. Vooraf aanmelden is ook hier niet nodig, vertelt Marco. “Wél handig is als je alvast de deelnemerskaartjes download op de website www.huttenbouw.com. Ook kun je hier het toestemmingsformulier invullen.” De huttenbouw in Hazerswoude is voor kinderen/jeugd van 4-16 jaar. Jaarlijks doen zo’n 500 kinderen mee uit Hazerswoude en omgeving, zoals Boskoop en Alphen.

Marco vertelt dat ongeveer 300 tot 350 kinderen een nachtje blijven slapen in de zelfgemaakte hutten. De huttenbouw vindt zoals elk jaar weer plaats op het Hobbema-plein. De start is op maandag 26 augustus om 09:00 uur. “Wil je meebouwen, dan moet je er dan wel zijn, want de plaatsjes zijn heel gauw bezet.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Het Stadhuisplein in Alphen a/d Rijn krijgt een groene metamorfose Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Zorgen over crisisonderwijs: ‘Bang voor leerachterstanden’ Nieuws gisteren
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Stolperstein geplaatst voor vermoorde David Wessel in Aarlanderveen Nieuws 17 mei, 16:31
Afbeelding
‘Leuk om groene sector te promoten op Floriade’ Nieuws 17 mei, 16:07
Afbeelding
Brugspringen? Dan komt de zomer er weer aan Nieuws 16 mei, 18:58
Afbeelding
Voorstelling met TBS-patiënten bij Parkvilla Cultuur 16 mei, 15:50
Afbeelding
Filmopnames bij de Ridderhof Nieuws 16 mei, 14:49
Afbeelding
Hazerswoudenaar Wesselingh ontvangt lintje Nieuws 16 mei, 14:32
Afbeelding
Eindelijk, het vijftiende ARC-Heitinga toernooi gaat bijna van start Sport 16 mei, 13:49
Afbeelding
Geslaagde priksleeraces bij ijsclub Otweg Sport 16 mei, 13:28
Afbeelding
Geschiedenis Boskoopse burgemeestersketen Nieuws 16 mei, 12:49
Afbeelding
‘Kleinschalige opvang werkt’ Politiek 16 mei, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief