Alphen is een bierwinkel rijker

Algemeen
“De winkel wordt niet zomaar een winkel met stellingen vol bier", vertelt eigenaresse Diny Beverwijk.
“De winkel wordt niet zomaar een winkel met stellingen vol bier", vertelt eigenaresse Diny Beverwijk. (Foto: Mout & Stout)

Alphen aan den Rijn is vanaf 19 juni een bierwinkel rijker. Mout & Stout opent dan de deuren aan de Ouvertureweg 135. De winkel is een initiatief van het Nederlandse bedrijf Holland Craft Beer en de lokale Alphense onderneemster Diny Beverwijk.

Van de redactie

Alphen aan den Rijn- Holland Craft Beer is ontstaan uit een positieve frustratie dat kleinere brouwers volgens het bedrijf weinig kans hadden om er tussen te komen bij groothandels. Zij ontwikkelden een concept waarbij winkels en cafés direct bij de brouwerij kunnen bestellen, via een website waar zij allemaal verzameld zijn. Enkele jaren geleden kwam hier ook een website voor consumenten bij, Beerware.nl. Via die weg kwam de wens voor een fysieke winkel bovendrijven. Het oog viel op de recent gesloten winkel van Jan Kraan in Bodegraven, om deze voort te kunnen zetten. Op de oproep dat er een bierheld werd gezocht reageerde Diny Beverwijk als een van de eerste en meest enthousiaste. De samenwerking was geboren, maar Bodegraven bleek niet haalbaar. Omdat er in de regio toch wel behoefte was aan een winkel die zich specifiek richt op speciaal bier, zijn de pijlen op Alphen aan den Rijn gericht.

“De winkel wordt niet zomaar een winkel met stellingen vol bier. Het moet een echte beleving worden. We hebben veel aandacht besteed aan de inrichting, maar ook aan de bieren zelf. Naast de verkoop van bier gaan we ook cursussen geven, en zoeken we de samenwerking met lokale ondernemers om (kleine) evenementen te gaan organiseren”, begint Diny Beverwijk enthousiast. “Bijzonder wordt het speciale Barrel Aged abonnement. Dit houdt in dat wij als winkel een houten vat kopen waar bijvoorbeeld whisky of bourbon op heeft gelegen. Een brouwerij vult die af met bier en laat dat een paar maanden rijpen. Het resultaat zal worden afgevuld op flessen en exclusief te koop zijn bij Mout & Stout.”

Crowdfunding

Een van de doelstellingen van de winkel is om haar klanten erbij te betrekken. Dit doen zij onder meer door een crowdfundingactie, die recent is opgestart. “Naast het Barrel Aged programma hebben we de wens om straks ook growlers af te gaan vullen. Dit zijn flessen die vers worden afgevuld vanaf een fust. We zouden het leuk vinden als dit mogelijk wordt gemaakt, mede door onze crowdfunders.”

De crowdfunders kunnen leuke extraatjes tegemoet zien, zoals een jaar lang 10 procent korting over het hele assortiment als je ambassadeur wordt. En dat assortiment wordt uitgebreid. “Natuurlijk is er veel aandacht voor de Alphense brouwerijen en andere brouwerijen uit de regio. Daarnaast zijn er vele grote en kleine Nederlandse brouwerijen en de mooiste bieren uit het buitenland aanwezig.”

De winkel is vanaf 19 juni van dinsdag tot en met zaterdag geopend, op doordeweekse dagen tot 19:00. Meer informatie over de openingstijden en de crowdfunding kun je vinden op www.moutenstout.nl.

“Het moet een echte beleving worden”