Metselen en tulpen inpakken op Open Bedrijvendag

Nieuws
Tulpen klaarmaken voor de supermarkt.
Tulpen klaarmaken voor de supermarkt. (Foto: Rob Langerak)

KAAG EN BRAASSEM - Ondernemersvereniging Kaag en Braassem (OVKB) organiseerde vrijdag voor de derde keer een Open Bedrijvendag. Dit om leerlingen uit de hoogste groepen van basisscholen te laten zien, dat zij later misschien wel op de fiets naar hun werk in eigen regio kunnen. Bijna dertig bedrijven openden hun deuren voor zeshonderd scholieren. Verslaggever Rob Langerak schoof aan in Roelofarendsveen en Leimuiden.

Door Rob Langerak

Bij veel bedrijven is er alleen een rondleiding, bij een aantal kunnen de scholieren ook zelf aan de slag. Bij restaurant De Vergulde Vos mogen ze met gevulde dienbladen rondlopen en bij Snacksalon De Schelp mogen zij op zoek naar een nieuwe ijssmaak en zelf een softijsje maken. Bij restaurant Aqua mogen de kinderen geblinddoekt gerechten proeven en zelf sushi maken. Niet alleen de horeca, maar ook de politie, een apotheek, de kinderopvang en een ICT-bedrijf geven een kijkje achter de schermen. Dat geldt eveneens voor enkele loonbedrijven waar de leerlingen in een truck, trekker of graafmachine mogen stappen. 

‘Ik weet nog niet wat ik worden wil’

Bij Tulpen.nl zitten ze door de warme lente midden in het hoogseizoen, dat nog loopt tot moederdag. Daarna komen er pioenen, zonnebloemen en gladiolen. In de zogeheten ‘kleine koelcel’ staan duizenden bloemen opgeslagen voordat die in de grote hal geautomatiseerd in bosjes worden verdeeld, aan de lopende band in folie worden ingepakt en voorzien worden van een barcode voor de supermarkten. “Wanneer komen ze uit?” vraagt een meisje die zojuist een mooie kleur heeft uitgezocht, zelf heeft ingepakt en mag meenemen. Zij hoort dat de tulpen ‘s ochtends nog op het land van de eigen kwekerijen hebben gestaan en dat ze in een vaas snel opengaan. Op de vraag naar hun lievelingskleur, antwoordt een leerling: “groen”. “Gelukkig zit dat in al onze bloemen”, krijgt zij als antwoord. Even verderop wordt gretig gebruik gemaakt van de heftrucksimulator. “Heel leuk deze dag”, zegt Laura Koot uit groep 8 van De Roelevaer. “We zijn al bij Heembouw en een restaurant geweest en gaan straks nog naar CoolProfs (softwarebedrijf, red.). Maar, ik heb nog geen nieuwe ideeën gekregen over wat ik later wil worden.” 

‘Vrachtwagen het leukst, maar iets in de bouw vind ik ook leuk’

Haar klasgenoot Jonas toont trots een drinkbeker, die hij heeft gewonnen bij een goed antwoord op een vraag in een restaurant.

Buiten staat een volgende groep te wachten. Volgens Sander Verdel van basisschool De Kiem hebben de scholen de bedrijven voor hun leerlingen uitgezocht. Sem Kuiper zegt dat hij bij Dobbe Transport in een vrachtwagen mocht zitten en dat tot nu toe het leukst vindt. “Iets in de bouw lijkt mij ook wel heel leuk.” Bij het familiebedrijf Van Berkel Aannemers in Leimuiden hoopt eigenaar Ton van Berkel dat er meer scholieren later de bouw ingaan. In de bedrijfshal mogen de kinderen zelf meehelpen een muurtje te metselen. Zij worden ook aan het werk gezet met het oplossen van een woordzoeker. Een groep kinderen van De Wereldwijzer uit Woubrugge is zojuist op de fiets aangekomen. Hun tocht is begonnen bij twee bedrijven in Rijnsaterwoude en eindigt dus in Leimuiden. “Dat waren steeds korte ritjes, maar straks moeten we dat hele eind terugfietsen”, zegt een meisje. Charlotte Lasschuijt vindt het heel leuk om zelf te metselen. “Het is fijn om bezig te zijn. Bij Hydra (kantoorinrichting, red.) mochten we ook knutselen en dat is leuker dan alleen een rondleiding.”

‘Ook alvast inspiratie voor stages in voortgezet onderwijs’

“De bedrijven bedenken zelf hun programmaf”, licht Judith Lemmers van de OVKB toe. Zij vertelt dat de jeugdige bezoekers ook alvast inspiratie kunnen opdoen voor hun stages in het voortgezet onderwijs.”Voor meelezende ouders bevat het programmaboekje waarin de bedrijven zich presenteren ook enkele vacatures.”

Heftrucksimulatie bij Tulpen.nl.
Kijk, zo moet je metselen.