Jostiband maakt 24 uur lang muziek voor Oekraïne

Algemeen
De band haalt geld op voor de familie in Oekraïne, zodat zij hun project kunnen voortzetten.
De band haalt geld op voor de familie in Oekraïne, zodat zij hun project kunnen voortzetten. (Foto: Hans Doderer)

ZWAMMERDAM- De Jostiband treedt vrijdag 4 maart vanaf 19.00 uur 24 uur lang op in Zwammerdam. De band houdt het optreden om geld op te halen voor de Oekraïners. De Jostiband heeft sinds 2013 een speciale band met Oekraïne. Toen leerde de band daar Arenda Vasylenko kennen die al 21 jaar in met haar gezin in Oekraïne woont. Het geld dat de band en Ipse de Bruggen ophaalt gaat naar Vasylenko en haar project Bake4Ukraine. 

Kay van den Ende

Vasylenko runt een eetcafé en bakkerij in Brovary, in de oblast Kyiv, die nu overuren draait. Het gezin Vasylenko zet zich in voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Het café en de bakkerij zijn dan ook opgezet om jongeren met het downsyndroom of autisme aan het werk te helpen. “Op dit moment raken de supermarkten in Oekraïne steeds leger en is het voor de lokale bevolking steeds moeilijker om aan levensmiddelen als brood en water te komen. In plaats van te vluchten besloot de familie om in actie te komen en het project te beginnen. Ondanks de bombardementen blijft de familie doorgaan om genoeg brood te bakken voor de militairen, het ziekenhuispersoneel en alle anderen die niet meer aan deze basisbehoeften kunnen komen. In het café, Cafe 21.3, wordt in grote stoomketels soep gemaakt en rondgebracht naar oude mensen en mensen met een handicap”, stelt de organisatie Ipse de Bruggen.

Jenna Baeten, woordvoerder van de organisatie, vertelt dat Lyan Verburg, orkestleidster van de band, contact heeft met de familie via WhatsApp. “Wij ontvingen laatst een bericht dat ze waren ondergedoken in hun kelder. Ook lazen we dat er veel was geschoten op twee huizen verder. Zo erg is het daar nu.” 

Wij ontvingen laatst dat ze waren ondergedoken in hun kelder

Optreden

De Jostiband komt met deze muzikale marathon in actie om broodnodige hulp te bieden. De band is onderdeel van Ipse de Bruggen. Al meer dan honderd jaar is de organisatie er voor mensen met een (lichte) verstandelijke of meervoudige beperking. “Nooit eerder speelde de band zo lang achter elkaar muziek. Tijdens het optreden zijn er verschillende samenstellingen en gaan zij samen met bijzondere gasten liedjes uit het repertoire van de Jostiband spelen. Tijdens het optreden gaat de organisatie ook kijken of het mogelijk is om een live verbinding te krijgen met de familie, om te volgen wat de actuele situatie is in het land. “Dat willen wij heel graag, maar het ligt er wel aan wat haar situatie is op dat moment. Als zij aan het onderduiken is kan ik me voorstellen dat dat heel moeilijk is”, vervolgt Baeten. 

“Wat wel al mooi is dat we nog niet eens hebben gespeeld, maar (donderdag 3 maart-red.) wel al 1580 euro hebben binnengehaald van 62 donaties”, vertelt Baeten. Inmiddels staat de teller al op 8822 euro.

Speciale gasten

Het volledige optreden is via een livestream eenmalig gratis te volgen via de speciale website voor deze actie. “Paul de Leeuw doet de opening en Wolter Kroes sluit het optreden af. Marco de Hollander treedt ook op op vrijdagavond. 

Paul de Leeuw doet de opening en Wolter Kroes sluit af

Ook is iedereen van harte welkom om mee te spelen met de band. Uiteraard wel tegen een donatie voor dit goede doel”, meent Baeten. Tussendoor laat de organisatie de tussenstandbedragen zien.

De Jostimarathon is tot zaterdag 5 maart 19.00 uur te bezoeken bij Ipse de Bruggen, De Haven, Spoorlaan 19 in Zwammerdam. Doneren kan via: :https://www.jostimarathon.nl.