Schone van Boskoop is een verhaal voor iedereen

Algemeen
In de Plantentuin Esveld komt de cast op een schouw aangevaren.  foto: annemieke van der togt
In de Plantentuin Esveld komt de cast op een schouw aangevaren. foto: annemieke van der togt (Foto: A. van der Togt)

The Beauty of Boskoop. We hebben het hier niet over een mooie dame tijdens een miss-verkiezing maar over de goudreinette appel ‘De Schone van Boskoop’ die het dorp landelijke bekendheid gaf. Ook miljarden rozen die nu over de wereld gaan hebben vaak hun oorsprong in Boskoop. En wist u dat de uitdrukking ‘over de brug komen’ letterlijk een uitdrukking uit Boskoops is als men vroeger betaald wilde worden. Het werd dus zeker tijd voor een voorstelling over Boskoop. En dat is nu precies wat bij het 800-jarig bestaan gaat gebeuren. Een grootse musical over een bijzonder dorp met niemand minder dan Ben Cramer, Erik Brey, Frédérique Sluyterman van Loo en zangeres Tess Merlot gaan in juni een mooi verhaal van Boskoop vertellen.

Schone van Boskoop is een verhaal voor iedereen

In de Plantentuin Esveld komt de cast op een schouw aangevaren. Met deze boten vervoerden kwekers vroeger hun planten. Ze hebben er zin in en waarom ook niet? Een musical over de huidige tijdsgeest, relaties tussen mensen die emotioneren en je aan het denken zetten. Producent Jean-Paul Karting “Als je niet gezien wordt, lokaal-regionaal-landelijk, tel je niet meer mee. Dus is de voor de hand liggende keuze van veel mensen die iets willen delen met anderen, dit zo groots en meeslepend mogelijk te doen. Zo worstelt het karakter Isabel met een gebeurtenis uit het verleden en probeert tegelijkertijd een plek als vrouw te veroveren in een door mannen gedomineerde sector. Maar ook de bekende Nederlander in het stuk worstelt om gezien te blijven en probeert een nieuwe weg te vinden in het accepteren van de beperkte houdbaarheid van roem.” Het verhaal gaat over Boskoop maar had in elke provincie kunnen afspelen daarom is het stuk interessant en herkenbaar voor iedereen.

Daarvan is ook Ben Cramer overtuigd. De 75-jarige zanger heeft al veel musicals op zijn naam staan. “De musical wordt gemaakt ter gelegenheid van 800 jaar Boskoop maar het verhaal is zo geschreven, dat het zich eigenlijk in elke plaats kan afspelen. Daarom is het ook een mooie voorstelling voor mensen die niets met Boskoop hebben”, zegt Cramer. Hij hoefde niet lang na te denken toen hij werd gevraagd. “Het leuke is dat ik in het stuk mezelf speel. We hebben net met elkaar de tekst gelezen en het is echt een erg leuk stuk met veel leuke woordspelingen. Ik heb veel zin om mijn tanden erin te zetten.” Erik Brey en Frédérique Sluyterman van Loo beamen de woorden van hun collega. “Het is zonder twijfel een origineel stuk met een verhaallijn die voor iedereen leuk is ook als je Boskoop verder helemaal niet kent.” Frédérique speelt in het stuk een bibliothecaresse die eigenlijk een wandelende encyclopedie is. “Ik kom steeds met allerlei feitjes over Boskoop maar het is wel op een enorm leuke manier gedaan”, zegt zij. Erik Brey: “Ik ben het blaatschaap die net uit New York komt en Boskoop groot wil maken in de Big Apple. Een leuk personage waarin je lekker over de top kunt gaan.” Frédérique vult aan: “Wat ik zo mooi vind, is dat de makers echt voor originaliteit zijn gegaan. Dat geldt zeker ook voor de muziek.”

Waar Ben Cramer, Erik Brey en Frédérique Sluyterman van Loo geen van allen een band hebben met Boskoop is dat voor hoofdrolspeelster Tess Merlot anders. De zangeres komt uit Boskoop. “Dat maakt het extra bijzonder. Ik ben hier opgegroeid en net als mijn personage mis ik de geur van Boskoop als ik ergens anders ben”, zegt Merlot. “De grootste uitdaging voor mij is dat ik deze rol in de musical waar moet maken. Mensen kennen mij als zangeres en nu moet ik laten zien dat ik ook kan acteren. Ik voel me gesterkt door de ervaren acteurs waar ik mee werk. Een voorstelling die dichtbij jezelf staat lijkt misschien makkelijk, maar dat is het zeker niet.” De musical Schone van Boskoop is slechts drie weken te zien van 16 juni tot en met 10 juli in het Flora Theater in Boskoop. Kaarten zijn te reserveren via www.deschonevanboskoop.nl