Adriaan Ladage met pensioen: ‘Ik zie altijd het positieve in een student’

Nieuws
Adriaan: ‘Ik vind het een hele eer om in deze levensfase mee te mogen lopen op hun weg van puber naar jongvolwassene’
Adriaan: ‘Ik vind het een hele eer om in deze levensfase mee te mogen lopen op hun weg van puber naar jongvolwassene’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN AAN DEN RIJN – Duizenden leerlingen uit Alphen en omstreken heeft docent Adriaan Ladage in de klas gehad. Maar na 42 jaar lesgeven, waarvan bijna 40 jaar op mboRijnland aan de Ambonstraat, gaat hij met pensioen. Vorige week heeft hij de laatste spullen ingepakt en maandag 4 juli kreeg hij een receptie aangeboden.

Marieke Roggeveen

Al op de basisschool wist Adriaan: ik wil later schoolmeester zijn. “Na het behalen van mijn Pedagogisch Academie (heden PABO) in 1980 waren er echter te weinig banen in het basisonderwijs. Ik ben toen begonnen op een mavo in Scheveningen en het jaar daarop ben ik begonnen op “Oude Rijn” in Alphen aan den Rijn, later bekend als Castellum en ID College en sinds 2017 als mboRijnland.”

Een hele eer

Bij zijn collega’s staat Adriaan bekend als: ‘Zeer geliefd bij studenten, een zeer allround en ervaren vakman, maar bovenal een warme persoonlijkheid met humor en veel oog en aandacht voor de individuele student.’ “Wat een mooie woorden”, reageert Adriaan haast verlegen en geeft daarna aan dat hij altijd potentie en het positieve in een student ziet. “Als een student als ‘lastig’ bekend staat, denk: oké, dan is het zo. Ik zeg ook vaak tegen ze: zolang je nog niet dezelfde dingen doet die ik heb gedaan, valt het wel mee.

Wat het ergste is wat ik heb gedaan? Een docent die vlakbij de waterkant stond een zetje gegeven, zodat hij in het water viel. Ik vind iedereen goed zoals hij is. Ik heb inderdaad oog voor de studenten, maar ik vind: daar ben je ook voor: je bent er niet voor jezelf maar voor de studenten. Ik vind het oprecht een hele eer om in deze levensfase mee te mogen lopen op hun weg van puber naar jongvolwassene.”

‘Ik vind dat de studenten recht hebben op de beste lessen’

Goed voorbereid

Adriaan geeft onder meer lessen over burgerschap, aardrijkskunde en geschiedenis, en levensbeschouwing en ethiek. “Ik zorg altijd dat mijn lessen goed voorbereid zijn, zodat alles klaar staat als de lessen beginnen. Tijdens de voorbereiding ben ik pas tevreden als ik denk: dit vind ik een fijne les. Niet eerder. Ik vind dat de studenten recht hebben op de beste lessen die ik kan geven. Bij binnenkomst in het lokaal kijk ik vervolgens eerst even rond en als ik zie dat iemand mogelijk niet zo lekker zin z’n vel zit, vraag ik of alles wel goed gaat. En of degene hier wel of niet over wil praten. 

‘Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad’

Gezien worden, dat vind ik belangrijk. Als docent voel ik mij enorm verantwoordelijk om iedereen goed op de rails te houden.”

Fijn team

Adriaan roemt het team waar hij in zit: “Dit is een ontzettend fijn team dat alles met elkaar deelt en ook elkaars taken overneemt. Niet alleen mijn mededocenten, maar ook de administratie, de conciërges, de repro, de ICT en alle anderen.” Op de vraag wat hij het meest mist na zijn pensioen, antwoordt Adriaan: “Ik ben naar dit moment toegegroeid en kan deze periode goed afsluiten en vervolgens een heel nieuwe stap maken. Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad, het kan niet beter, maar ik leef weinig in het verleden maar vooral in het nu. En hoop op die manier weinig te missen. Waar ik erg naar uitkijk, is ‘s morgens op mijn gemak de krant lezen met een kop koffie erbij. Verder zal ik meer met muziek en foto’s gaan doen, meer musea gaan bezoeken, misschien Middelnederlands gaan studeren en buiten de schoolvakanties op vakantie gaan. Wat ik de studenten tot slot nog mee wil geven? Accepteer jezelf zoals je bent en geloof in jezelf.”