Objecten bewonderen van twee kunstenaars

Algemeen
Een van de kunstwerken.
Een van de kunstwerken. (Foto: Aangeleverd Anja Verbruggen)

NIEUWKOOP - Het Reghthuys in Nieuwkoop is vanaf dinsdag 19 juli tot en met zondag 24 juli geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur voor een expositie van twee kunstenaars. Dit in het kader van Zomerkunst. Op zaterdag 23 juli is het Reghthuys al om 10.00 uur geopend.

Truus Martens vindt haar inspiratie uit de motieven van de natuur. “De zee, het strand en de wolkenlucht; een steen in al zijn eenvoud of structuur van boomschors kunnen haar raken.” Gevoelens van verwondering, de waarneming van een beeld of sfeer, die zij ervaart, verbeeldt zij haar werk. Martens gebruikt hout, stenen aarde, zand, vezels en natuurlijke pigmenten. Deze materialen gebruikt ze soms in combinatie met acrylverf en hulpmiddelen zoals gels, pasta en lijm. Een boeiend proces, waardoor werken ontstaan met een aardse uitstraling.

Corry van der Veer kiest stenen uit verschillende landen: onder meer Iran, China, Kenia. De stenen verschillen van hardheid, vorm en kleur. Mensen, vogels en planten zijn de bron. Het is tevens een uitdaging om van een harde steen iets te creëren, wat lichtheid, beweging en vrijheid uitstraalt. Zij geniet ervan om een ruwe steen onder haar handen te zien veranderen in een beeld, waarin de lijnen van steen haar telkens de weg wijzen. Na het polijsten komt de ware aard van de steen te voorschijn en dat is telkens een verrassing.