Dirigente in mannenbolwerk: Helène kwam, zag en overwon

Cultuur
Helène Verbraak is sinds kort dirigente bij regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers. Revolutionair, want ze is de eerste vrouw sinds 75 jaar, maar Jan Radix, Maap Groenendijk, Kees Vreeburg en Klaas Smid (vlnr) willen haar niet meer kwijt.
Helène Verbraak is sinds kort dirigente bij regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers. Revolutionair, want ze is de eerste vrouw sinds 75 jaar, maar Jan Radix, Maap Groenendijk, Kees Vreeburg en Klaas Smid (vlnr) willen haar niet meer kwijt. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Vrouwen erin? Dan wij eruit! Bij regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers (DGS) moesten de leden 75 jaar lang niks weten van dames. De leden gruwden bij de gedachte een gemengd koor te zijn. Maar toen ging de dirigent stoppen en moest er een opvolger komen. En bleek Helène de gedroomde kandidaat. Of er nu nog morrende mannen zijn? Nee hoor: Helène kwam, zag en overwon.

Morvenna Goudkade

Na 75 jaar is er een vrouw aan de leiding bij DGS. En dat blijkt een stralende verschijning: een ‘lady in red’ met een brede lach. Helène Verbraak (55) heeft met flair en humor nu al haar plaatsje veroverd. Met een mannenbolwerk, dat moet worden ingenomen, lijkt ze geen enkele moeite te hebben. Sterker nog: geen man meer in het koor die nog roept: vrouw eruit of ik eruit.

We dachten: we gaan het meemaken

Verbraak is een echte aanwinst voor het koor, vindt voorzitter Klaas Smid. De Rotterdamse studeerde zang en lichte muziek aan het conservatorium van Rotterdam en het Berklee College of Music in Boston, VS. Daarna volgde ze een dirigentenopleiding in het Engelse Birmingham en werkte in Wiesbaden in Duitsland. Inmiddels heeft ze 20 jaar ervaring als dirigent. Het koor heeft inmiddels twee repetities meegemaakt met Verbraak op de bok. Hoe is dat nou, opeens een vrouw aan de leiding? Voorzitter Klaas Smid beaamt dat DGS altijd een mannelijke dirigent heeft gehad. “Maar toen dirigent Jeroen Bosman zijn afscheid aankondigde, hebben we in het bestuur gezegd: het gaat om de kwaliteit en om de klik, het mag ook een dame zijn.” De stemming in het koor was eerst afwachtend. “We dachten: we gaan het meemaken”, grinnikt koorlid Jan Radix. Kees Vreeburg vond het idee niet zo gek: “Bij andere mannenkoren zijn ook wel vrouwelijke dirigenten.” Ook Maap Groenendijk wilde het wel proberen. En toen waren ze allemaal blij verrast.

Ik ben nog niet te streng geweest, haha

Hun nieuwe dirigente hoort het allemaal glimlachend aan. Is ze al ‘one of the guys’? “Nou, dat moet misschien nog een beetje groeien. Daarom ben ik nog niet te streng geweest, haha. Ik heb de mannen wat ruimte gegeven.” Met een knipoog: “Er is nog niemand weggelopen.” Dat ze wel een biertje lust, werd op prijs gesteld, weet ze. “Dat werd als positief signaal gezien, haha.” Die Gouwe Sanghers, befaamd mannenkoor, heeft een indrukwekkende staat van dienst. Met talloze optredens in binnen- en buitenland en eigen cd’s. Wel blijft het een uitdaging om nieuwe leden te werven; het koor kan wel wat extra zangers gebruiken. “Soms denken mannen dat ze absoluut niet kunnen zingen”, vertelt Klaas Smid. “Dat dacht ik zelf ook. Tot ik een keer bij een repetitie kwam.” 

Dirigente Verbraak is intussen Boskoop aan het ontdekken. “De mensen zijn heel aardig en het is een mooie omgeving. Ook herkenbaar vanwege de hefbrug, want in Rotterdam woon ik naast de Hef en hier kom ik steeds over de hef.” Het publiek kan binnenkort kennismaken met Helène, want op Koningsdag staat ze met DGS bij de Aubade op het Raadhuisplein. Daarna volgt er op 7 mei het Korenfestival in Alphen en op 20 augustus het Corso Boskoop800. Ook is er op 29 mei dan eindelijk het meermalen uitgestelde jubileumconcert voor 75 jaar DGS. In Flora Boskoop dirigeert dan nog eenmaal Jeroen Bosman, maar Helène staat ook even op de bok: “Ik mag het afscheidslied voor Jeroen dirigeren”, zegt ze. “Het is geschreven door ons koorlid Leen Koster. Het is ook een symbolisch momentje: het dirigeerstokje doorgeven.”