Paasdagen bij museumpark Archeon

Cultuur
Het museumpark heeft veel activiteiten op het programma staan voor de paasdagen.
Het museumpark heeft veel activiteiten op het programma staan voor de paasdagen. (Foto: Archeon)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn heeft veel activiteiten voor de paasdagen op het programma staan. Op Palmpasen (zondag 10 april),  Goede Vrijdag 15 april en de paasdagen op 17 en 18 april zijn de bezoekers welkom om deel te nemen aan de activiteiten.

Op Palmzondag spelen ze in het Archeon de intocht van Jezus in Jeruzalem op middeleeuwse wijze na in het stadje Gravendam. Volwassenen en kinderen in het park kunnen hierin een rol vervullen. Ze kunnen helpen met het uitdelen van palmtakken, kleden uitspreiden, apostel en leerling zijn en zingend meelopen. De bakker maakt broodhaantjes, die de kinderen kunnen gebruiken om hun eerder gemaakte palmpasenstokken te versieren. De processie begint om 14.00 uur vanaf het klooster.

Op Goede Vrijdag zingen de Minderbroeders in hun klooster delen uit de Middeleeuwse Johannespassie. Ook andere Goede Vrijdag-gezangen zijn te beluisteren zoals het Popule meus en Crux fidelis. Er is een uitvoering om 15.00 uur en om 17.00 uur voor de bezoekers. Voor de uitvoering van 17.00 uur is aanmelden verplicht via: info@archeon.nl.

Activiteiten

“Tijdens het paasweekend zijn er vele activiteiten voor bezoekers van het park. In de prehistorie kunnen ze weer volop kano varen in de boomstamkano en kunnen kinderen een gelukssteen schilderen. De Romeinen geven rondleidingen in het badhuis en bij de Zwammerdamschepen. Ook kunnen bezoekers zien hoe de schepen live worden gerestaureerd. De gladiatoren gaan de strijd aan in de Arena en de Vikingen brengen een bezoek aan Dorestad en nemen hun handelswaar mee. In het middeleeuwse stadje bakt de bakker paasbrood en de jonge ridders en jonkvrouwen kunnen zwaardvechten, boogschieten en schrijven met een veer. Zij worden tot ridder geslagen en ontvangen een ridderoorkonde”, stelt het park.

Paasdagen

Op eerste en tweede paasdag trekken de broeders in processie door Gravendam om symbolen van het paasfeest, vuur en water, bij de poorters van de stad te brengen. Zij zingen daarbij Paascanciones van rond 1350 AD. Volwassenen en kinderen kunnen in historische kleding met vlaggen en gildevaandels deze optocht bijwonen. De optocht vertrekt rond 13.00 uur bij het klooster.

Meer informatie

Het gehele jaar zijn er vele historische activiteiten. Kijk voor meer informatie op: https://www.archeon.nl/nl/evenementen.html.