Extra water bij huttenbouwweek op nieuwe locatie aan de Olympiaweg

Cultuur
Deze jonge bouwers zijn flink aan het timmeren.
Deze jonge bouwers zijn flink aan het timmeren. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Na twee thuisedities heeft er dit jaar van maandag 8 augustus tot en met vrijdag 12 augustus een echte huttenbouwweek voor kinderen van 4 tot en met 14 jaar in Alphen plaatsgehad. Voor het eerst was dat op de parkeerplaats op de Olympiaweg bij De Bijlen met als thema ‘Diep in de zee’. Automobilisten die er nu parkeren hoeven niet bang te zijn voor lekke banden, want met een speciaal karretje met magneten zijn er geen rondslingerende spijkers meer te vinden.

Rob Langerak

Op maandagmorgen kijkt voorzitter Marcel van der Vliet glimlachend naar alle bouwvakkertjes, die druk aan het zagen en timmeren zijn. Hij is benieuwd of er aan het eind van de week onderzeeërs en andere ‘zeewaardige’ hutten staan. Na een korte instructie over wat wel en niet mag, gaat iedereen met de wijkleiding naar de plek waar je ze hun hut mogen bouwen. Daarna worden de pallets uit de houtstapel gehaald en meegenomen. Met een bouwvergunning kunnen de deelnemers spijkers halen en daarna met hun zelf meegenomen gereedschap aan de slag.

‘Als de hut af is gaan we die versieren met krijt’

Tweepersoonshut

De zevenjarige Lucas van Oort en zijn broertje Danny (5) bouwen een kleine tweepersoonshut. “We willen daarin een haaienvin en een gezonken roeiboot maken. Dan met slingers versieren en hopelijk kunnen we nog een blauw dekzeil regelen om onze hut waterdicht te maken.” 

Werkhandschoenen

Amber de Visser (9) heeft echte werkhandschoenen aangetrokken en samen met drie anderen een plan bedacht. “Wij maken een hut van twee verdiepingen, met een slaapkamer erin, want op donderdag blijven we natuurlijk overnachten. Als de hut af is gaan we die versieren met krijt en blauwe doeken.” Marcel van der Vliet vertelt dat er niet meer mag worden geverfd, omdat dit slecht is voor het milieu en het hout bij afvoer dan ook minder oplevert. “De kinderen krijgen daarom gratis stoepkrijt, waarmee ze hun hut toch een naam kunnen geven en laten zien wie de bewoners zijn.”

‘Het is onze eerste keer en we vinden het heel leuk’

Timmeren

Wie verwacht dat veel kinderen zich op de vingers slaan bij het timmeren, heeft het mis. De aanwezige EHBO-post heeft het weliswaar redelijk druk, maar dat komt vooral door kleine ongelukjes bij het zagen. Druk is het ook bij de snackbar op het terrein, waar tijdens schafttijd patat kan worden gekocht, elke dag met een andere snack. Sponsor McDonald’s zorgt tussendoor voor een broodje hamburger. Onder de bomen valt de hitte wel mee, maar vanwege de temperatuur wordt wel aangeraden om extra drinken van huis mee te nemen. Voorzitter Van der Vliet vertelt ook dat er ook op het terrein voor extra water wordt gezorgd.

Videoteam

Dagelijks is er een krantje en een huttenbouwjournaal, waarin een videoteam de vorderingen vastlegt en huttenbouwers interviewt. Na het bouwen worden de hutten versierd en door de wijkleiding waterdicht gemaakt. “Er wordt geen regen verwacht, maar er kan altijd vocht uit de bomen komen, dus voor kinderen die voor donderdagnacht een slaapvergunning hebben, moet het wel droog blijven”, verduidelijkt Van der Vliet.

Koopavond

Voordat het zo ver is mogen de deelnemers op donderdag van alles en nog wat eerst aan elkaar en op koopavond ook aan ouders en andere bezoekers verkopen. Daarvoor geldt wel de regel dat er geen dieren of gevaarlijke artikelen verkocht mogen worden en dat alles maximaal één euro mag kosten. De 10-jarige Raf Buitink en zijn zusje verkopen Suske en Wiskes en Dvd’s bij hun onderzeeër. “Het is onze eerste keer en we vinden het heel leuk.”

Toonbank

Ook Lenn de Vries doet samen met zijn broertje voor het eerst mee. Zij hebben een echte toonbank waarop zij boeken, Donald Ducks en autootjes hebben uitgestald. Zij genieten ook van de disco na de koopavond en blijven slapen voor zover het daarvan komt.

Het is ook belangrijk te eten tussen het bouwen door.