Jan Pols vertelt over Zuid-Afrika

Cultuur
In Zuid-Afrika kun je olifanten zien.
In Zuid-Afrika kun je olifanten zien. (Foto: Aangeleverd Sjaak van der Neut)

ALPHEN - Jan Pons vertelt op dinsdag 13 september om 14.00 uur over zijn 21-daagse rondreis in Zuid-Afrika in Wijkcentrum Swaenswijk. Zuid-Afrika is een land dat 30 keer groter is als Nederland en 45 miljoen inwoners telt. Het is een land met diverse bevolkingsgroepen en elf officiële talen, waaronder het aan het Nederlands verwante Afrikaans.

Het land is een parlementaire republiek met drie hoofdsteden. Het is één van de meest ontwikkelde landen van het Afrikaans continent, maar armoede- en misdaadcijfers blijven hoog. “In een rondreis van 21 dagen kun je het land op één middag nooit volledig laten zien. Wel is er voldoende tijd om een goede indruk van dat mooie grote land te krijgen”, vertelt Sjaak van der Neut van het wijkcentrum. De reis gaat van Johannesburg via het Paul Krugerpark en onder meer Durban, Stellenbosch en Oudtshoorn om uit te komen in Kaapstad met de beroemde Tafelberg. Een lange reis met zeer afwisselende beelden van natuur en cultuur.” Jan Pons is de reisleider om je iets van dit schitterende land met een bewogen geschiedenis te laten zien. Als je vrij aan het begin van de reis moet stoppen voor een kudde overstekende olifanten, dan is dat een onvergetelijke belevenis. Meerdere belevenissen zouden nog volgen”, aldus Van der Neut.

De ingang van Wijkcentrum Swaenswijk is aan de Jongkindt Coninckstraat 2b. Entree is vrij en iedere bezoeker krijgt een kopje koffie of thee. Meer informatie staat op de website: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.

Wijkagent

Donderdagmorgen 15 september is wijkagent Coen van Stralen te gast op de koffieochtend in Wijkcentrum Swaenswijk, ingang Jongkindt Conincsktraat 2b.Vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar en omstreeks 10.30 uur kan iedereen met hem kennis maken. Misschien kent u hem nog niet, dan is dit een extra reden om eens langs te komen. Wat doet een wijkagent nou allemaal? Het antwoord is: een wijkagent doet van alles. Hij is bezig met de totale politiezorg binnen zijn wijk. Vaak is de wijkagent een eerste aanspreekpunt in de wijk. 

Je moet dan denken aan de aanpak van sociale problemen, zoals overlast gevende jongeren, strafbare feiten en criminaliteit. Sommige problemen kan een wijkagent zelf oplossen door met inwoners of ondernemers in gesprek te gaan. De wijkagent verwijst ook vaak door naar hulpverlening of organisaties als buurtbemiddeling. Voor de wijkagent is het belangrijk dat hij weet wat er in de wijk speelt. Zo kan hij in een vroeg stadium problemen signaleren en liever nog voorkomen. Daarom wil hij met wijkbewoners in gesprek gaan. Wie iets op het hart heeft of aan wil kaarten dat iets niet goed gaat, kan dat aankaarten bij Van Stralen. Wijkcentrum Swaenswijk nodigt je van harte uit en de koffie/thee staat klaar.