Jaco neemt je mee in zijn kajak op zee: ‘Indringend’

Cultuur
'Man in het wild' Filmconcert over de kajakreizen van Jaco Benckhuijsen is op 9 februari te zien in het Flora Theater Boskoop.
'Man in het wild' Filmconcert over de kajakreizen van Jaco Benckhuijsen is op 9 februari te zien in het Flora Theater Boskoop. (Foto: Jaco Benckhuijsen)

BOSKOOP – Vorig jaar was hij in Parkvilla in Alphen, nu komt hij op 9 februari naar het Boskoopse Flora Theater. Jaco Benckhuijsen (57) speelt daar Filmconcert ‘Man in het wild’. Benckhuijsen groeide op in Boskoop, waar hij met een oude kano de basis legde voor zijn latere avonturen met de zeekajak. Hij heeft ook nieuws, want na ‘Man in het wild’ komt er nu een tweede boek.

Morvenna Goudkade 

Hij heeft net een gesprek gehad met zijn uitgever. Goed nieuws, zegt Benckhuijsen. “Mijn opzet voor een tweede boek is goedgekeurd. Voor de zomer moet het af zijn en dan wordt het begin 2024 uitgegeven.” Zijn debuut ‘Man in het wild, langs de rafelranden van de wereld’, dat verscheen in 2019, is een succes gebleken. Het boek, een reisverslag van solo kajaktochten naar Papoea, de Aleoeten en Groenland, kreeg lovende recensies. De avonturier annex schrijver, pianist en componist, maakte ook een theatervoorstelling over zijn belevenissen, met filmbeelden en speciaal gecomponeerde muziek. Benckhuijsen, ondersteund door slagwerker Joost Lijbaart, toert met deze voorstelliing langs theaters en komt nu dus ook in zijn eigen geboorteplaats. “Heel leuk, ik hoop veel bekenden in de zaal te zien”, zegt de wereldreiziger, die overigens afgelopen zomer bijzondere avonturen beleefde langs de Noordzeekust. 

“Ik wil niet altijd alleen maar ver weg. Een van de redenen is de klimaatverandering; ik wil bewust omgaan met vliegreizen. Mijn kajaktocht langs de Hollandse kust, van Antwerpen naar Delfzijl, was heel interessant. Ook in het aangeharkte Nederland kun je wilde ervaringen hebben, haha.”

‘Ik zweefde als het ware over oude culturen heen’

Zelfvoorzienend

Net als op zijn reizen naar bestemmingen als IJsland en Vuurland, leefde Benckhuijsen zo zelfvoorzienend mogelijk. “Ik peddelde overdag over zee langs de kust en ’s avonds maakte ik een heel eenvoudig bivak in de duinen. Ook heb ik wel ’s nachts gevaren, over een gitzwarte zee.” Hij raakte gefascineerd door de contrasten, zegt de kajakker. “De Maasvlakte met enorme zeeschepen, de booreilanden. En dan het besef van een verloren wereld diep onder de zeebodem. In de prehistorie lag de zee een stuk verder en leefden er volken waar nu water is. Ik zweefde als het ware over oude culturen heen. Daar filosofeerde ik dan over, over het mysterie van het leven, het verloop der tijden.” Dat de Noordzee geen kabbelend beekje is, ondervond hij ook aan den lijve. “Het was af en toe behoorlijk heftig: veel stroming, wilde branding. Bij de oversteek naar de Maasvlakte kwam ik flink in de problemen, dat was echt spannend. Je moet  je net zo goed voorbereiden als bij trips naar de Aleoeten of Groenland.” 

Verschillen

Toch zijn er ook grote verschillen, weet Benkhuijsen. “In Nederland denken we dat we baas zijn over de natuur en willen we die beheersen. De volkeren die ik elders ter wereld ontmoette, zien natuur niet als hun eigendom. Nooit. Het geeft ook een portret van onze cultuur.”

‘In Nederland willen we natuur beheersen en de baas zijn’

Terug naar het Filmconcert op 9 februari. “Voor de pauze vertel ik over mijn belevenissen met de zeekajak. Na de pauze word je zelf meegenomen in de ervaring, door indringende filmbeelden en muziek. Je zit als het ware in die kajak. Dan weer is de zee kabbelend met pianomuziek en hypnotiserende elektronische grooves, dan weer zijn er rotsen met slagwerk, waterfonteinen met synthesizers. Je gaat mee met het water en de natuur en je zit er middenin.”