Mantelzorgmakelaar Loubna Kassem ondersteunt de mantelzorgers

Nieuws
v.l.n.r.: Verzorgende en mantelzorger en Loubna Kassem, mantelzorgmakelaar.
v.l.n.r.: Verzorgende en mantelzorger en Loubna Kassem, mantelzorgmakelaar. Foto: Joost Mooij

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het is vandaag de dag van de mantelzorger. Wat in Alphen aan den Rijn tot nu toe nauwelijks bekend is, is de zogeheten mantelzorgermakelaar. De Alphense Loubna Kassem (44) zo iemand. Ze is inmiddels een jaar actief als mantelzorgmakelaar. “Het geeft mij veel voldoening als ik een mantelzorger kan helpen.”

Rijk Huisman

“Mantelzorg vraagt veel van je, zeker als je die taak moet combineren, met werk, studie of een druk gezin”, begint Loubna te vertellen. “Veel mantelzorgers zorgen uit liefde voor hun naaste, maar zij kunnen ook overbelast zijn of dreigen dat te worden. Het is gemakkelijk gezegd dat een mantelzorger ook voor zichzelf moet zorgen, maar er komt vaak heel veel op je af. Met mijn achtergrond kan ik hulp bieden op de terreinen zorg, wonen, welzijn, werk, inkomen en ook wet en regelgeving.”

Overbelasting kun je volgens Loubna onder meer voorkomen door vervangende mantelzorg in te zetten. “Zorgverzekeraars vergoeden vaak deze zorg en zij hebben ook contacten met organisaties die deze zorg kunnen leveren. Mogelijkheden zijn er, maar als de mantelzorg je volledig in beslag neemt, kom je aan veel dingen niet toe.”

Wie een eigen baan moet combineren met mantelzorg stelt het op prijs wanneer de werkgever hier begrip voor heeft en dat ook laat blijken. “Van werkgevers mag je verwachten dat zij maatschappelijk verantwoord bezig zijn, omdat het ook in hun belang is dat de mantelzorger niet overbelast raakt.”

Vanuit haar praktijkervaring weet Loubna bijvoorbeeld ook dat lang niet iedereen op de hoogte is met het mantelzorgcompliment. Dat houdt in dat de gemeente Alphen den Rijn dit jaar tot 1 oktober 200 euro per persoon over had voor een mantelzorger die aan de gestelde eisen voldoet.

Wanneer je als mantelzorger te maken krijgt met wet en regelgeving kun je volgens de mantelzorgmakelaar soms door de bomen het bos niet meer zien. “Valt een bepaalde dienst nu onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet Langdurige Zorg (Wlz)? Daarnaast heb je nog te maken met de lokale regelgeving, die per plaats verschillend kan zijn.” Dit soort vragen kan Loubna tijdelijk overnemen en zij geeft aan waarom dat belangrijk is: “Het zorgt voor rust en ruimte bij de mantelzorger, waardoor er meer tijd overblijft voor het zorgen.” 

Regie

Wie een beroep doet op een onafhankelijke mantelzorgmakelaar houdt zelf de regie in handen. Haar eerste vraag is dan ook “Waar kan ik u mee helpen?” Het is niet alleen de kunst om op deze vraag een antwoord te krijgen, maar ook op de vraag achter de vraag. “Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een mantelzorger graag meer wil doen dan het geval is en dat die situatie voor schuldgevoelens zorgt. Maak het bespreekbaar, dan kan ik er iets mee doen.”

Veel zorgverzekeraars onderkennen inmiddels het belang van de mantelzorgmakelaar en vergoeden de kosten van de aanvrager. Loubna vertelt: “De vergoeding geldt alleen voor de aanvullende verzekeringen. Ik informeer graag wat de mogelijkheden zijn binnen de eigen zorgverzekering.” 

In haar huidige baan heeft ze plezier van haar vroegere werk in de communicatiewereld. Van de overstap naar mantelzorgmakelaar heeft zij geen spijt gekregen: “Ik heb eerst een eenjarige opleiding gevolgd en ben nu aangesloten bij de landelijke Beroepsvereniging van MantelZorgMakelaars (BMZM) en het Registerplein. Het BMZM stelt strenge eisen om de inschrijving te behouden. Ik heb een prachtig beroep waarin ik allerlei organisaties met elkaar kan verbinden én met mensen werk.”

Meer informatie over de mantelzorgmakelaar is te vinden op 

www.mzmkassem.nl. 

Meer informatie over mantelzorg is te vinden op 

www.MantelzorgNL.nl.