Straatjutter Joep Vesseur zet zich in voor schone straten en stoepen.
Straatjutter Joep Vesseur zet zich in voor schone straten en stoepen. (Foto: Writing4U.nl)

Straatjutters in Kaag en Braassem hebben er schoon genoeg van

7 jan, 14:37 Nieuws

ROELOFARENDSVEEN / OUDE WETERING – Al twee jaar stropen ze de straten af, op zoek naar afval dat andere mensen op de straten en stoepen hebben gegooid. Deze dertien straatjutters zorgen ervoor dat de wegen schoner zijn. Ze hebben inmiddels vele duizenden kilo’s aan afval opgeruimd. Tijd dus voor een interview: wat bezielt een straatjutter? 

Joep Derksen

De dag nadat hij met pensioen ging, meldde Joep Vesseur (65) zich als vrijwilliger aan bij de Straatjutters van Stichting GroenLicht. “Ik heb me altijd al geïrriteerd aan zwerfvuil. Veel bewondering heb ik voor Corrie Uljee. Toen ik nog een klein Joepie was, raapte zij al zwerfvuil op. Zij deed dat in een periode waarop iedereen zei: ‘Die is gek’. Toen ik begon, kreeg ik opmerkingen te horen als: ‘Heb je een taakstraf?’ Maar nu ontvang ik vaak complimenten als ‘Goed bezig!’. Dat is toch wel leuk en ik denk dat het komt door onze hesjes waarop staat: ‘We hebben er schoon genoeg van! Jij ook?’ Er zijn nu meer mensen die zich aanmelden en de straatjutters hebben meer draagkracht gekregen in Oude Wetering en Roelofarendsveen.”

Door het jaar heen verschillen de hoeveelheden zwerfafval, geeft Vesseur aan. “Je kunt het meteen merken als de scholen open zijn; dan ligt er genoeg!” Door de coronatijd is de hoeveelheid zwerfafval echter afgenomen. Wanneer mensen namelijk minder op straat komen, is er ook minder afval dat is weggegooid. Ook het type afval dat ze vinden varieert. Hondenpoep wordt over het algemeen goed opgeruimd, al zijn er nog wel gevulde hondenpoepzakjes langs de stoepen te vinden. Petflesjes zijn nu nog zeldzaam vanwege de invoering van statiegeld. 

Vesseur kijkt uit naar het moment eind dit jaar: dat het statiegeld ook op blikjes wordt ingevoerd. Hij is ervan overtuigd dat mensen dan ook minder frisdrank- en bierblikjes achteloos weggeslingerd. Aan de andere kant zijn er het afgelopen jaar wel veel meer mondkapjes te vinden. 

Verslavend

Regelmatig komen de straatjutters bij elkaar; dan beginnen ze met een gezamenlijk kopje koffie waarna de zwerfafvalpakkers zich over de beide dorpen verspreiden. Iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeur van het type zwerfafval waar ze zich op richten, informeert Vesseur. “Veronique Ruijgrok haalt vooral kleine snippertjes plastic weg, vanwege de veiligheid voor de vogels. Anderen willen zoveel mogelijk peuken oprapen. Dan zijn ze twee uur bezig en hebben alleen een bodempje in hun afvalzak. Ik ben meer van de grote massa’s. Ik ga langs de op- en afrit van de A4. Daar ligt het helemaal vol met bierblikken en bierflesjes. Het is helemaal ongelooflijk wat mensen allemaal uit auto’s en vrachtauto’s gooien. Maar als ik even bezig ben, heb ik zes zakken vol met afval. Dat geeft meer voldoening.”

Je ziet het overal liggen

Straatjutten is verslavend, waarschuwt Vesseur lachend. “Dat is het nadeel van dit baantje. Je kunt niet meer wandelen zonder dat je behoefte krijgt om het afval op te pakken; je ziet het overal liggen.” Soms loopt hij een rondje met zijn vrouw door zijn wijk en na terugkomst gaat hij nog een keer alleen dezelfde route lopen om dan het zwerfvuil alsnog op te rapen. 

De straatjutters zijn nu nog alleen actief in Oude Wetering en Roelofarendsveen, maar Vesseur zou graag zien dat dit mooie initiatief ook in andere dorpen het levenslicht ziet. De nieuwe burgemeester van Kaag en Braassem, Astrid Heijstee-Bolt, steunt de straatjutters en draagt op 8 april een steentje bij. Wie zelf ook een handje wil helpen aan de bestrijding van zwerfvuil kan zich melden bij Veronique Ruijgrok van de Stichting GroenLicht (info@stichtinggroenlicht.nl). 

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 20 mei, 12:06
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 20 mei, 11:34
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 20 mei, 11:21
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 20 mei, 11:08
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 20 mei, 10:17
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 20 mei, 09:53
Afbeelding
De Vikingen veroveren rond Hemelvaart Museumpark Archeon Cultuur 20 mei, 09:36
Afbeelding
Ridderhofdrama roept nog steeds emoties op Column 18 mei, 16:36
Afbeelding
Eten met Veenders in restaurant Wagenaar Nieuws 18 mei, 13:58
Afbeelding
Annemijn winnaar tuinmetamorfose Nieuws 18 mei, 12:16
Afbeelding
Bouw brug over Aarkanaal begint na de zomer Nieuws 18 mei, 11:54
Afbeelding
Bert Splinter uit A’veen ontvangt lintje Nieuws 18 mei, 11:34
Afbeelding
Regenboogvlag wappert voor het oude raadhuis uit solidariteit Nieuws 18 mei, 10:46
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief