Richard van Loon, eigenaar van Eeterij Het Keldertje in het Boskoopse centrum, opende zaterdag de deuren. 'Maat is vol wat mij betreft'
Richard van Loon, eigenaar van Eeterij Het Keldertje in het Boskoopse centrum, opende zaterdag de deuren. 'Maat is vol wat mij betreft' (Foto: Morvenna Goudkade)

Horeca komt in opstand

18 jan, 08:39 Nieuws

REGIO - Versoepelingen op vele fronten, maar niet voor de horeca. Vrijdag dreigden horecaondernemers in de regio al met actie. Zaterdag openden vier horecazaken in Boskoop uit protest hun deuren. De opstandige ondernemers kregen boa’s op bezoek, maar hun zorgen zijn veel groter dan een boete. “We zitten al maanden zonder inkomen. Betaalt de burgemeester mijn hypotheek?”

Morvenna Goudkade

Fred Noorlander, van Grandcafe De Hoek in Boskoop, meldde vrijdag op Facebook dat hij open wilde gaan. Al snel kreeg hij bijval van nog drie horecazaken: Roos eten & drinken van horecafamilie Dufais, Eeterij Het Keldertje en Buck Bar Kitchen. “We willen een statement maken, een signaal afgeven”, zegt Noorlander vrijdag. “Vanaf 10 uur zaterdagochtend is er gratis koffie en thee voor onze gasten. We willen laten zien dat het kan, dat het veilig kan.”

Boete? Dat kan me niet meer schelen

Het gaat zo niet langer, zegt hij. “Ik had een renderend bedrijf, nu niet meer omdat ik steeds dicht moet. Ik voel me niet gesteund door de gemeente en de burgemeester. Ik hoor steeds: we doen het samen. Maar ik heb het gevoel dat ik er alleen voor sta. Ik voel me in de steek gelaten.” Bij het Floragebouw in Boskoop is Ronald Dufais aanwezig. Roos eten & drinken wordt de hele dag druk bezocht. “Om 10 uur stonden er al mensen voor de deur, de lunch zat helemaal vol. Boete? Dat kan me niet meer schelen. We hebben ons twee jaar aan de maatregelen gehouden. Het is klaar.” 

In Alphen wordt ook gesproken over statement maken

Hij krijgt compensatie voor de medewerkers en deel van de vaste lasten. “Maar zelf hebben we geen inkomen meer en teren in op onze reserves.” Hij is teleurgesteld, zegt Dufais. “De burgemeester komt hier graag, als alles goed bij ons gaat. Maar nu zien we haar niet, ze had kunnen langskomen, kunnen informeren.” Om de zaak open te gooien, dat is uit wanhoop. “Wat moet ik straks? Betaalt de burgemeester mijn hypotheek?” Vaste gasten Sylvia en Marcel van Oeffelt zitten intussen aan de koffie. “Waarom we hier zijn? Om de familie Dufais te steunen. We willen hen een hart onder de riem steken.”

Ook bij Eeterij Het Keldertje komen bezoekers voor steun en support, zoals Fred en Hanneke de Jong. “We denken dat de horeca open moet kunnen. In de supermarkt loopt iedereen dwars door elkaar en hier zitten we netjes aan een tafeltje.” Moeder en dochter Truus Blom en Elly Schouten-Blom zijn er ook. “Normaal komen we hier elke zaterdag koffiedrinken. We steunen deze actie absoluut.” Linda van Yzendoorn zit met vriend Gertjan van den Berg in de serre. “We hebben mijn ouders ook opgehaald en nu zitten we hier met zijn viertjes. Net als vanouds.” Het is een prima actie, vindt de familie. “We komen hier vaak een bakkie doen of even spontaan lunchen. We willen dat dit blijft bestaan, daarom zijn we hier.”

Richard van Loon, eigenaar van Het Keldertje, zegt dat er al boa’s langs zijn geweest. “Ze vertelden dat er een rapport van bevinding komt. Maar de maat is vol wat mij betreft.” Hij hoorde dat er vrijdagmiddag een overleg is geweest met een aantal horecaondernemers en burgemeester Spies. “Waarom heeft de burgemeester mij niet uitgenodigd? Ik ben ook horecaondernemer. Zij is ook mijn burgemeester.”

In Alphen was Martin Kalkhoven wel bij het bewuste overleg. De ondernemer is eigenaar van drie horecazaken, waaronder Maggie Blue in het centrum. “Het was een overleg van de horeca in het Alphense stadshart, op initiatief van centrummanager Marc Krimpenfort. Er waren links en rechts ondernemers die riepen dat ze zaterdag open wilden. Er is toen crisisberaad gehouden met zo’n 15 tot 20 zaken in het stadshart. De burgemeester gaf het dringende advies om niet open te gaan, omdat er wordt gehandhaafd.” Kalkhoven was erbij vanwege Maggie Blue, zegt hij. Hij begrijpt de Boskoopse ondernemers wel. “Het is mooi geweest.” In Alphen praat men ook over ‘een statement maken’, meldt Kalkhoven. “Hoe en wanneer wordt nog bekeken.” VOA-voorzitter Elles in ’t Veld, ook aanwezig bij het crisisberaad, noemt het ‘een lastige situatie’. “Als VOA willen wij graag helpen om partijen bij elkaar te houden en in gesprek te blijven. Ook ik begrijp de ondernemers, maar ik adviseer om het statement te maken binnen de richtlijnen van wat is toegestaan. Doe iets ludieks, zonder de regels te overtreden.”

Dat helpt niet meer, denkt Laurence Kroeske. De eigenaar van Buck Bar Kitchen in Boskoop heeft uit protest zijn bedrijf tot 17 uur open gehouden. “We hebben handhaving in de zaak gehad”, meldt de ondernemer. “Het heeft consequenties dat we open zijn gegaan, er wordt rapport opgemaakt. Het moet maar.”

De Alphense burgemeester Spies heeft begrip voor de frustratie, boosheid en teleurstelling, laat ze weten. “Ik begrijp ook dat verschillende ondernemers hier uiting aan willen geven door te protesteren. Tegelijkertijd is de gemeente verantwoordelijk voor het handhaven van de door de Rijksoverheid vastgestelde maatregelen. Met de ondernemers die van tevoren aangegeven hebben dat zij van plan waren een actie te organiseren, is vrijdag een goed gesprek gevoerd. Hierbij was ook Koninklijke Horeca Alphen aan den Rijn aanwezig.” De ondernemers in Boskoop zijn vrijdag door de gemeente bezocht, zegt Spies. “Nadat uit de media was vernomen dat ook zij een actie wilden organiseren. Bij de zaken die afgelopen weekend open zijn gegaan, zijn handhavers langs geweest, die het gesprek zijn aangegaan met de ondernemers en hebben uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn. Deze week heeft een bestuurlijk gesprek plaats met de Boskoopse horecaondernemers.” Spies stelt dat zij, samen met andere burgemeesters en gemeentes, er bij het kabinet op aandringt om een langetermijnvisie op coronabestrijding te ontwikkelen. “Om te bekijken onder welke voorwaarden de samenleving weer open kan.”

Ronald Dufais gooide zaterdag Roos eten & drinken open. Vaste gasten Sylvia en Marcel van Oeffelt kwamen op de koffie als steunbetuiging.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Het Stadhuisplein in Alphen a/d Rijn krijgt een groene metamorfose Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Zorgen over crisisonderwijs: ‘Bang voor leerachterstanden’ Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Stolperstein geplaatst voor vermoorde David Wessel in Aarlanderveen Nieuws 17 mei, 16:31
Afbeelding
‘Leuk om groene sector te promoten op Floriade’ Nieuws 17 mei, 16:07
Afbeelding
Brugspringen? Dan komt de zomer er weer aan Nieuws 16 mei, 18:58
Afbeelding
Voorstelling met TBS-patiënten bij Parkvilla Cultuur 16 mei, 15:50
Afbeelding
Filmopnames bij de Ridderhof Nieuws 16 mei, 14:49
Afbeelding
Hazerswoudenaar Wesselingh ontvangt lintje Nieuws 16 mei, 14:32
Afbeelding
Eindelijk, het vijftiende ARC-Heitinga toernooi gaat bijna van start Sport 16 mei, 13:49
Afbeelding
Geslaagde priksleeraces bij ijsclub Otweg Sport 16 mei, 13:28
Afbeelding
Geschiedenis Boskoopse burgemeestersketen Nieuws 16 mei, 12:49
Afbeelding
‘Kleinschalige opvang werkt’ Politiek 16 mei, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief