Gele rozen symbool van hoop op Wereldkankerdag

Nieuws
Carla Rijnbeek legt de laatste hand aan de doorgeefrozen, samen met echtgenoot Ton en rozenontwikkelaar Erik Spek.
Carla Rijnbeek legt de laatste hand aan de doorgeefrozen, samen met echtgenoot Ton en rozenontwikkelaar Erik Spek. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP -  Het was vrijdag 4 februari Wereldkankerdag. Wereldwijd is dan extra aandacht voor leven met kanker. Met informatie, lotgenotencontact, bijeenkomsten en een luisterend oor. In Boskoop zijn mensen verrast met speciale gele ‘doorgeefrozen’, onder het motto: kanker heb je samen.

Morvenna Goudkade

In het kashok van kweker Ton Rijnbeek staan de gele rozen opgeslagen. Op de kwekerij, aan de Loeteweg, wordt de laatste hand gelegd aan het verpakken van 600 doorgeefrozen. Gele rozen, als symbool van hoop en steun. Aan elke roos hangt een kaartje. 

Kanker, je hebt er allemaal mee te maken

Ton en Carla Rijnbeek maken een praatje met Erik Spek. Als directeur van familiebedrijf Jan Spek Rozen, werkt hij elk jaar mee aan de rozenactie. Spek heeft de rozen opgehaald en bij de familie Rijnbeek afgeleverd. “Deze gele roos is onze eigen Rosa Penny Lane, genoemd naar het bekende nummer van de Beatles”, vertelt de rozenkenner. “De roos is ontwikkeld in Boskoop. Het is een sterke roos die wereldwijd wordt verkocht.”

Hij draagt graag bij aan Wereldkankerdag, zegt Spek. “Je hebt er allemaal mee te maken: kanker is overal, je kunt er niet omheen.” Hij ontwikkelde al eens een speciale roos voor het Koningin Wilhelmina Fonds, oftewel KWF. “Van deze Koningin Wilhelminaroos hebben we toen de hele opbrengst gedoneerd aan het KWF.”

Ik geef de roos aan mijn vrouw

Carla Rijnbeek vertelt dat vanuit haar familie altijd wordt meegeholpen aan de jaarlijkse rozenactie. Zus Helma van der Louw is betrokken bij Stichting De Gele Linde, die kankerpatiënten ondersteunt, zoals met thema-avonden. De doorgeefrozen zijn een terugkerend initiatief van De Gele Linde. “Als familie helpen wij een handje mee”, zegt echtgenoot Ton. “We hebben met elkaar de rozen ingepakt, hier in ons kashok.”

Penny Lane is een sterke roos

Volgens de website van Wereldkankerdag treft kanker 1 op de 3 Nederlanders. De ziekte raakt niet alleen degenen die ziek zijn, ook hun partners, kinderen, familie en vrienden. “Daarom zijn deze rozen voor mensen die leven met kanker, op wat voor manier dan ook”, zegt Carla. “Wij hopen dat de gele roos een lichtje mag zijn voor een ieder die ermee in aanraking komt.”

Dat hoopt het bestuur van De Gele Linde ook. Bestuursleden hebben rozen gebracht naar het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, waar ze zijn aangeboden op de afdeling oncologie. Zaterdagochtend zijn doorgeefrozen uitgedeeld in het centrum van Boskoop. Voorzitter Hans Berger van De Gele Linde merkt wel een verschil bij het publiek, in vergelijking met andere jaren.

“We horen wat vaker dan anders: nee, ik hoef hem niet. Of, die kanker hoeft voor mij even niet. Mensen reageren soms afwijzend en beetje narrig.” Toch is het vooral een positief gebeuren, zegt Berger. “Ook veel mensen willen de roos wel graag aannemen.”

Tot die mensen behoren Bram Riede met dochtertje Doetse (17 maanden). Hij is even boodschappen aan het doen en heeft een roos gekregen. “Ik vind het wel mooi. Ik geef de roos straks aan mijn vrouw”, vertelt Riede. “Haar vader is overleden aan kanker.” Hij is samen met zus Emma en haar partner Matthijs Streefland. Hun dochtertje Amarins (ook 17 maanden) vindt de roos heel interessant. Mama Emma houdt hem weg van de kleine handjes. De rozenvrijwilligers, waaronder Helma van der Louw en Anneke Bontekoe, moeten erom glimlachen. “Kinderen zijn altijd meteen enthousiast over de rozen.”

Zaterdag zijn rozen uitgedeeld aan het Boskoopse publiek, vlnr Matthijs Streefland, Emma Riede met Amarins en Bram Riede met Doetse.