Oekraïense kinderen voor het gebouw in Woubrugge. Op de ramen staat de tekst 'Welkom Oekraïne'.
Oekraïense kinderen voor het gebouw in Woubrugge. Op de ramen staat de tekst 'Welkom Oekraïne'. (Foto: Henk Houtman)

Woubrugse opvang Oekraïeners in vol bedrijf

Nieuws

WOUBRUGGE - In de voormalige showroom voor motoren aan de Kerkstraat in Woubrugge is de accommodatie voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne nu gereed. Met financiële steun van de bevolking, kerken, bedrijven en organisaties is het pand aangepast voor de tijdelijke bewoning. Het gaat om een volledig particulier initiatief. KRO/NCRV maakte een filmpje over de vluchtelingen in Woubrugge. 

Inmiddels telt de locatie 53 bewoners en zit de opvang met vluchtelingen in de leeftijd van 7 maanden tot 96 jaar vol. Er wonen vooral vrouwen en kinderen, aldus de Stichting Vluchtelingen Woubrugge.

Bij het opvangproject zijn ongeveer 70 vrijwilligers betrokken. De activiteiten zijn ondergebracht in de nieuw opgerichte Stichting Vluchtelingen Woubrugge. “Zodra bekend werd dat door de oorlog in Oekraïne slachtoffers van bombardementen en beschietingen op de vlucht sloegen, kwam de eigenaar van het leegstaande pand in Woubrugge met het idee om hier vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden.” 

“Hij had ook een originele oplossing bedacht, hoe dat moest: plaats in de ruimte voor caravans. Een oproep daartoe had succes. Met zijn toestemming en steun werden vervolgens met behulp van expositiepanelen op de bovenverdieping kamers gerealiseerd.”

“Op de begane grond zijn douches, washokken en toiletten gebouwd en er zijn wasmachines geplaatst. Het pand heeft ook keukenvoorzieningen en recreatieruimtes, er zijn gordijnen opgehangen en er is vloerbedekking gelegd, overal zijn rookmelders aangebracht, elektriciteitsvoorzieningen, verlichting en noodverlichting. Van de fietsen in de fietsenstalling wordt veel gebruik gemaakt. Dit alles is zonder subsidie in een paar weken tijd gerealiseerd.”

“Er is door een groep Woubruggers en Hoogmadenaren dan ook keihard gewerkt. Er is veel steun van bedrijven gekomen in de vorm van geld, materiaal en inzet van personeel”, aldus de stichting.

“Tientallen vrijwilligers draaien in een rooster 24/7 in de opvang mee, zodat de Oekraïeners zich veilig voelen en altijd iemand aanwezig is om indien nodig assistentie te verlenen.”

KRO-NCRV zet een serie filmpjes op hun website met als thema ‘Welkom’. De eerste wordt in de loop van deze week geplaatst met de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Woubrugge als onderwerp. Presentatrice Sosha Duysker interviewde Leo Deurloo, voorzitter van de stichting Vluchtelingen Woubrugge. Ook een van de vluchtelingen, Elena, komt aan het woord. Het filmpje is te vinden op de site kro-ncrv.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Alphense Jaarmarkt groot succes: zo was het evenement Nieuws 22 sep, 10:25
Afbeelding
Pompoenfestival Boskoop: vier de herfst! Cultuur 21 sep, 11:07
Afbeelding
Joodse Alphenaren krijgen een herdenkingsteken met struikelstenen Nieuws 21 sep, 10:10
Afbeelding
Voorstelling Breeknacht in Castellum Cultuur 21 sep, 09:05
Afbeelding
Boskopers snel op de fiets Sport 21 sep, 08:18
Afbeelding
Harmonie Excelsior gaat op zoek naar de Maestro van Boskoop Nieuws 20 sep, 15:27
Afbeelding
Korte najaarsworkshops bij Boskoop Creatief Cultuur 20 sep, 15:09
Afbeelding
Open dag Scouting Mr. van Daalgroep Boskoop Cultuur 20 sep, 14:52
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 20 sep, 13:10
Afbeelding
Opening nieuw kassencomplex: “Volledig energieneutraal” Nieuws 20 sep, 10:18
Afbeelding
Publiek laat zich niet afschrikken door regen bij straattheaterfestival De Uitkaik Nieuws 20 sep, 09:57
Afbeelding
Dichters uit heel Nederland tonen hun kunsten tijdens Alphen Taal Cultuur 20 sep, 09:39
Afbeelding
Nationale Sportweek volop actief in de gemeente Alphen Nieuws 20 sep, 09:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief