Woubrugse opvang Oekraïeners in vol bedrijf

Nieuws
Oekraïense kinderen voor het gebouw in Woubrugge. Op de ramen staat de tekst 'Welkom Oekraïne'.
Oekraïense kinderen voor het gebouw in Woubrugge. Op de ramen staat de tekst 'Welkom Oekraïne'. (Foto: Henk Houtman)

WOUBRUGGE - In de voormalige showroom voor motoren aan de Kerkstraat in Woubrugge is de accommodatie voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne nu gereed. Met financiële steun van de bevolking, kerken, bedrijven en organisaties is het pand aangepast voor de tijdelijke bewoning. Het gaat om een volledig particulier initiatief. KRO/NCRV maakte een filmpje over de vluchtelingen in Woubrugge. 

Inmiddels telt de locatie 53 bewoners en zit de opvang met vluchtelingen in de leeftijd van 7 maanden tot 96 jaar vol. Er wonen vooral vrouwen en kinderen, aldus de Stichting Vluchtelingen Woubrugge.

Bij het opvangproject zijn ongeveer 70 vrijwilligers betrokken. De activiteiten zijn ondergebracht in de nieuw opgerichte Stichting Vluchtelingen Woubrugge. “Zodra bekend werd dat door de oorlog in Oekraïne slachtoffers van bombardementen en beschietingen op de vlucht sloegen, kwam de eigenaar van het leegstaande pand in Woubrugge met het idee om hier vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden.” 

“Hij had ook een originele oplossing bedacht, hoe dat moest: plaats in de ruimte voor caravans. Een oproep daartoe had succes. Met zijn toestemming en steun werden vervolgens met behulp van expositiepanelen op de bovenverdieping kamers gerealiseerd.”

“Op de begane grond zijn douches, washokken en toiletten gebouwd en er zijn wasmachines geplaatst. Het pand heeft ook keukenvoorzieningen en recreatieruimtes, er zijn gordijnen opgehangen en er is vloerbedekking gelegd, overal zijn rookmelders aangebracht, elektriciteitsvoorzieningen, verlichting en noodverlichting. Van de fietsen in de fietsenstalling wordt veel gebruik gemaakt. Dit alles is zonder subsidie in een paar weken tijd gerealiseerd.”

“Er is door een groep Woubruggers en Hoogmadenaren dan ook keihard gewerkt. Er is veel steun van bedrijven gekomen in de vorm van geld, materiaal en inzet van personeel”, aldus de stichting.

“Tientallen vrijwilligers draaien in een rooster 24/7 in de opvang mee, zodat de Oekraïeners zich veilig voelen en altijd iemand aanwezig is om indien nodig assistentie te verlenen.”

KRO-NCRV zet een serie filmpjes op hun website met als thema ‘Welkom’. De eerste wordt in de loop van deze week geplaatst met de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Woubrugge als onderwerp. Presentatrice Sosha Duysker interviewde Leo Deurloo, voorzitter van de stichting Vluchtelingen Woubrugge. Ook een van de vluchtelingen, Elena, komt aan het woord. Het filmpje is te vinden op de site kro-ncrv.nl.