Oekraïense kinderen voor het gebouw in Woubrugge. Op de ramen staat de tekst 'Welkom Oekraïne'.
Oekraïense kinderen voor het gebouw in Woubrugge. Op de ramen staat de tekst 'Welkom Oekraïne'. (Foto: Henk Houtman)

Woubrugse opvang Oekraïeners in vol bedrijf

4 mei, 07:00 Nieuws

WOUBRUGGE - In de voormalige showroom voor motoren aan de Kerkstraat in Woubrugge is de accommodatie voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne nu gereed. Met financiële steun van de bevolking, kerken, bedrijven en organisaties is het pand aangepast voor de tijdelijke bewoning. Het gaat om een volledig particulier initiatief. KRO/NCRV maakte een filmpje over de vluchtelingen in Woubrugge. 

Inmiddels telt de locatie 53 bewoners en zit de opvang met vluchtelingen in de leeftijd van 7 maanden tot 96 jaar vol. Er wonen vooral vrouwen en kinderen, aldus de Stichting Vluchtelingen Woubrugge.

Bij het opvangproject zijn ongeveer 70 vrijwilligers betrokken. De activiteiten zijn ondergebracht in de nieuw opgerichte Stichting Vluchtelingen Woubrugge. “Zodra bekend werd dat door de oorlog in Oekraïne slachtoffers van bombardementen en beschietingen op de vlucht sloegen, kwam de eigenaar van het leegstaande pand in Woubrugge met het idee om hier vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden.” 

“Hij had ook een originele oplossing bedacht, hoe dat moest: plaats in de ruimte voor caravans. Een oproep daartoe had succes. Met zijn toestemming en steun werden vervolgens met behulp van expositiepanelen op de bovenverdieping kamers gerealiseerd.”

“Op de begane grond zijn douches, washokken en toiletten gebouwd en er zijn wasmachines geplaatst. Het pand heeft ook keukenvoorzieningen en recreatieruimtes, er zijn gordijnen opgehangen en er is vloerbedekking gelegd, overal zijn rookmelders aangebracht, elektriciteitsvoorzieningen, verlichting en noodverlichting. Van de fietsen in de fietsenstalling wordt veel gebruik gemaakt. Dit alles is zonder subsidie in een paar weken tijd gerealiseerd.”

“Er is door een groep Woubruggers en Hoogmadenaren dan ook keihard gewerkt. Er is veel steun van bedrijven gekomen in de vorm van geld, materiaal en inzet van personeel”, aldus de stichting.

“Tientallen vrijwilligers draaien in een rooster 24/7 in de opvang mee, zodat de Oekraïeners zich veilig voelen en altijd iemand aanwezig is om indien nodig assistentie te verlenen.”

KRO-NCRV zet een serie filmpjes op hun website met als thema ‘Welkom’. De eerste wordt in de loop van deze week geplaatst met de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Woubrugge als onderwerp. Presentatrice Sosha Duysker interviewde Leo Deurloo, voorzitter van de stichting Vluchtelingen Woubrugge. Ook een van de vluchtelingen, Elena, komt aan het woord. Het filmpje is te vinden op de site kro-ncrv.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Het Stadhuisplein in Alphen a/d Rijn krijgt een groene metamorfose Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Zorgen over crisisonderwijs: ‘Bang voor leerachterstanden’ Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen gisteren
Afbeelding
Stolperstein geplaatst voor vermoorde David Wessel in Aarlanderveen Nieuws 17 mei, 16:31
Afbeelding
‘Leuk om groene sector te promoten op Floriade’ Nieuws 17 mei, 16:07
Afbeelding
Brugspringen? Dan komt de zomer er weer aan Nieuws 16 mei, 18:58
Afbeelding
Voorstelling met TBS-patiënten bij Parkvilla Cultuur 16 mei, 15:50
Afbeelding
Filmopnames bij de Ridderhof Nieuws 16 mei, 14:49
Afbeelding
Hazerswoudenaar Wesselingh ontvangt lintje Nieuws 16 mei, 14:32
Afbeelding
Eindelijk, het vijftiende ARC-Heitinga toernooi gaat bijna van start Sport 16 mei, 13:49
Afbeelding
Geslaagde priksleeraces bij ijsclub Otweg Sport 16 mei, 13:28
Afbeelding
Geschiedenis Boskoopse burgemeestersketen Nieuws 16 mei, 12:49
Afbeelding
‘Kleinschalige opvang werkt’ Politiek 16 mei, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief