Positieve sfeer op Kunst & Groen, ondanks de regen

Nieuws
Wethouder Anouk Noordermeer, op Kunst & Groen rondgeleid door organisator Jos van Lint, bewondert de keramiek appels 'Schone van Boskoop', van kunstenares Els de Jong.
Wethouder Anouk Noordermeer, op Kunst & Groen rondgeleid door organisator Jos van Lint, bewondert de keramiek appels 'Schone van Boskoop', van kunstenares Els de Jong. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP - Het was nat en paraplu’s deden goede zaken, maar toch waren er nog heel wat bezoekers bij Kunst & Groen op Tweede Pinksterdag. De kunst- en plantenmarkt, aan het Boskoopse Rijneveld, stond in het teken van vergroenen en verduurzamen. Ook de kersverse Alphense wethouder Anouk Noordermeer kwam langs.

Morvenna Goudkade

Noordermeer (42) is er met haar gezin en wordt rondgeleid door medeorganisator Jos van Lint. De Alphense heeft Greenport Boskoop en Groene Hart economie in haar portefeuille en is zich aan het inwerken. Ze is al uitgebreid geïnformeerd over de klimaatuitdagingen als ze terechtkomt bij de kraam van kunstenares Els de Jong. De Boskoopse beeldhouwster staat er met divers werk, maar ook met haar beroemde keramiek appels ‘De Schone van Boskoop’. Noordermeer is enthousiast: “O, die vind ik zo leuk. Kan ik zo’n appel kopen?” 

‘Veel bestellingen voor De Schone van Boskoop’

De kunstenares vertelt dat ze de appels heeft in zes verschillende maten, keramiek met glazuur. “Er is veel vraag naar; ik krijg veel bestellingen voor de appels.” Het jubileumjaar in Boskoop, het kwekersdorp viert het 800-jarig bestaan, heeft de vraag alleen maar aangewakkerd, zegt De Jong. 

Hellen Snoek, voorzitter van Boskoop Creatief, hoofdorganisator van Kunst & Groen, is blij dat het evenement na twee jaar corona weer terug is. Op twee locaties aan het Rijneveld, Proeftuin van Holland en Plantentuin Esveld, kunnen bezoekers kunst en planten kopen, genieten van optredens en culinaire kramen. Op het klimaatplein laten de gemeente Alphen, IVN Alphen aan den Rijn en Groei & Bloei, afdelingen Alphen en Boskoop, zien wat er mogelijk is. 

Op het klimaatplein zit ook tuinontwerpster Afra van Ruiten (58) uit Alphen. Ze geeft gratis tuinschetsservice en tips om de tuin te vergroenen. Daar hebben Caroline en Ronald van den Hoek wel oren naar. De Boskopers hebben een plattegrond meegenomen en foto’s van hun tuin. “We hebben vroeger gekozen voor veel bestrating, vanwege het gemak, maar nu willen we meer groen”, zegt het echtpaar. “We willen graag advies hoe we dat kunnen aanpakken.” Van Ruiten heeft eerst wat vragen: hoe is hun tuin gelegen, wat willen ze doen in de tuin? Samen met het paar gaat ze aan de slag, wat resulteert in een tuinschets. “Er zijn zitplekken, maar ook grote plekken groen”, toont de ontwerpster. “Tussen de bomen komt een hangmat en ook komt er wat grind in de achtertuin, dat is halfdoorlatend en al veel duurzamer.” De familie Van den Hoek is er blij mee. 

Bezoekers bekijken intussen voorbeelden van groene daken, waterbuffers, regentonnen en operatie steenbreek, oftewel tegel eruit, plant erin. Dat laatste is ook het motto van de dames van Groei & Bloei: liefst zoveel mogelijk planten. De Boskoopse en Alphense afdeling van de vereniging voor tuinen en tuinieren delen samen een kraam. Er wordt regelmatig samengewerkt, vertellen Wilma Gerver, uit Alphen, en Mirjam Hoogeveen en Jeanne Hunink uit Boskoop. Van 11 tot en met 19 juni is de jaarlijkse Groei & Bloei Nationale Tuinweek, met allerlei activiteiten zoals een tuinreis en tuinenbezoek.

Organisator Hellen Snoek is na afloop positief. “Er zijn ondanks het slechte weer nog heel wat mensen geweest. We merkten dat mensen heel goed de buienradar in de gaten hielden en de betere momenten pakten.” Ze werd zelf heel blij van de goede sfeer, zegt Snoek. “Opvallend hoe vrolijk mensen waren ondanks de regen. Ze liepen allemaal zo goed gestemd rond met de paraplu, vonden het fijn om elkaar weer te ontmoeten en een leuke bestemming aan hun dag te geven. Ze lieten zich niet ontmoedigen door het weer.”

Tuinontwerpster Afra van Ruiten geeft vergroeningstips aan Ronald van den Hoek
Bezoekers van het klimaatplein krijgen advies hoe hun tuin meer klimaatbestendig te maken