Simon de Jong is voorzitter én onderhoudsvrijwilliger bij de Stichting tot Behoud van Rosarium Boskoop. Hier bij een van zijn favoriete rozen: Rosa Abellio.
Simon de Jong is voorzitter én onderhoudsvrijwilliger bij de Stichting tot Behoud van Rosarium Boskoop. Hier bij een van zijn favoriete rozen: Rosa Abellio. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Ik wil iets doorgeven aan toekomstige generaties’

Nieuws

BOSKOOP – Het Rosarium is momenteel zijn vaste ochtendstek. Elke vroege morgen is hij een paar uurtjes aan het werk met de rozen. Simon de Jong (67) is voorzitter van de Stichting tot Behoud van Rosarium Boskoop en dat betekent zo min mogelijk vergaderen en zo veel mogelijk de handen uit de mouwen steken. Waarom hij dat doet? “Ik wil iets doorgeven aan toekomstige generaties.”

Morvenna Goudkade

Hij houdt van de natuur, van bloemen en planten, zegt Simon. “Dit rozenpark is een visitekaartje voor Boskoop. Ik vind het belangrijk dat het zo goed mogelijk wordt onderhouden. Daar wil ik graag aan bijdragen.”

‘Aan bloemen en planten heb ik mijn hart verpand’ 

Het Rosarium ligt in het Guldemond Plantsoen, volgend jaar bestaat het 90 jaar. Drie jaar geleden, in september 2019, is de Stichting tot Behoud van Rosarium Boskoop nieuw leven ingeblazen, met Simon aan het roer. “De gemeente Alphen onderhoudt het park op hoog niveau, maar het is zo onderhoudsintensief dat er meer hulp nodig is. Dat bieden wij, de vrijwilligers. Wij verwijderen bijvoorbeeld de uitgebloeide bloemen, schoffelen heel vaak de rozenbedden tegen onkruid. We hebben daarin een goede samenwerking met de gemeente.”

Simon en zijn collega-vrijwilligers werken momenteel volgens ‘zomerrooster’. “Het is ’s middags vaak heel warm in het park, dus pakken we de vroege ochtenduurtjes, van acht tot tien zijn we hier te vinden.”

Hij wordt vaak aangesproken in het park, zegt hij. “Als mensen zien dat je bezig bent met de rozen, komen ze een praatje maken en meteen heel veel vragen stellen over het onderhoud van rozen.” Hij vindt het leuk, het contact met het publiek. En ook met het team is het ‘hartstikke gezellig’. “Er wordt lekker gepraat, we drinken koffie met elkaar. We hebben een heel leuk team.”

Sommige collega’s zijn kweker geweest, maar Simon niet. Hij werkte als verpleegkundige en zat daarna in het management en raad van bestuur van zorginstellingen. Naast liefde voor de zorg, heeft hij ook altijd liefde gehad voor de natuur, vertelt Simon. “Aan bloemen en planten heb ik mijn hart verpand. Ik tuinier heel graag en ben graag buiten. Ik vind dat we goed voor de natuur, voor de aarde, moeten zorgen, om te behouden en door te geven. Daarom ben ik ook betrokken bij opschooncollectief Boskoop Schittert. Zwerfafval opruimen, geen plastic in de sloten. Mensen realiseren zich vaak niet wat een enorm probleem de plastic soep wereldwijd veroorzaakt en dat begint in je eigen omgeving.”

Sinds 4 jaar is hij met pensioen en dat betekent veel vrijwilligerswerk. Simon is chauffeur bij AutoMaatje en rijdt mensen die dat zelf niet kunnen naar familie, ziekenhuis of zorginstelling. Toch weer die zorg? “Ja, maar wel anders, hoor. Vroeger maakte ik heel veel vergaderuren, dat wil ik niet meer. Ik wil nu vooral praktisch bezig zijn, de handen uit de mouwen steken.”

Als we een rondje door het Rosarium lopen, wijst Simon zijn favoriete rozen aan. De geelrode Pullman Oriënt Express om de vele kleurschakeringen. De rozerode trosrozen Maestro Babylon Eyes, ‘met een paars hartje’. En de bleekgroen met roze Rosa Abellio, in pluimvormige trossen die uit de verte lijken op hortensia’s. “Prachtige rozen, daar kan ik echt van genieten”, zegt de Boskoper, die hier en daar nog een uitgebloeide bloem wegknipt. Of hij thuis ook rozen in de tuin heeft staan? “O ja, heel veel. Ik koop rozen die ik mooi vind bij het tuincentrum. Al neem ik ook weleens gerooide rozen mee naar huis, die probeer ik dan toch weer op te kweken. Soms lukt het, soms ook niet.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 397.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Werkzaamheden Vriezenweg begonnen Nieuws 28 sep, 11:51
Afbeelding
Gert-Jan Schotanus trots op sportende inwoners gemeente Alphen Nieuws 28 sep, 11:01
Afbeelding
Met Cool 2B Fit naar een gezondere leefstijl Sport 27 sep, 16:21
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor Hans van Selm Nieuws 27 sep, 14:37
Afbeelding
‘Wandelen is heerlijk, goed voor lichaam en geest’ Nieuws 27 sep, 14:03
Afbeelding
Metamorfose Reghthuysplein Nieuws 27 sep, 12:24
Afbeelding
Nieuwe vaccinatieronde Covid-19 loopt soepel op locatie Nieuwe Sloot Nieuws 27 sep, 09:00
Afbeelding
Start bouw van Nieuw Rein fase 2 Nieuws 26 sep, 16:51
Afbeelding
Oud-Boskoop staat er gekleurd op Nieuws 26 sep, 14:10
Afbeelding
Saman Amini’s Integratieplan in Castellum Cultuur 26 sep, 12:30
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 26 sep, 12:26
Afbeelding
Peter uit Aarlanderveen wint 147.000 euro Nieuws 26 sep, 11:52
Afbeelding
Diaconale middag als voorproefje van de Internationale dag van de Armoede Nieuws 26 sep, 11:17
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief