Pas op voor zakkenrollers, bijvoorbeeld op festivals.
Pas op voor zakkenrollers, bijvoorbeeld op festivals. (Foto: ANP )

Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Veel mensen gaan weer steeds vaker op stap en daarbij zakkenrollers ook. In onder meer winkelstraten en ook op festivals zoals de komende editie van Lowlands is het oppassen geblazen. 

“Bendes gaan met een evenementenkalender festivals in heel Europa af om zakken te rollen”, aldus René Middag. Hij is bij de politie landelijk projectleider Mobiel Banditisme, een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen zoals zakkenrollerij, auto- en winkeldiefstal. “Van het aantal verdachten dat voor mobiel banditisme wordt aangehouden, komt negentig tot bijna honderd procent uit internationale bendes.” 

Zakkenrollers gaan op festivals als een geoliede machine te werk en stelen graag smartphones, vertelt Middag. “Je hebt spotters en stelers. De spotters kijken naar welke buit makkelijk te roven is, seinen dit door naar de stelers die bijvoorbeeld mensen aanstoten tijdens het dansen en zo vaak telefoons wegnemen.” Vervolgens wordt de buit over de afrastering van een festival heen gegooid. “Daar worden de telefoons snel weggebracht en met honderden tegelijk elders verzameld. Een dag later is je telefoon ergens anders op de wereld.”

Volgens de politie hebben de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand en afname in drukte, de afgelopen jaren een groot effect gehad op het aantal gevallen van zakkenrollerij. “Met de coronamaatregelen viel er weinig te zakkenrollen. Maar we beginnen nu weer steeds meer pieken te zien, die voornamelijk door evenementen worden veroorzaakt.”

Van januari tot en met mei noteerde de politie in totaal bijna 3.700 gevallen van zakkenrollerij. In dezelfde tijd vorig jaar waren dat er iets meer dan 1.600. Dat komt neer op een stijging van 130 procent, blijkt uit een analyse van politiecijfers door ANP. Wel ligt het aantal diefstallen nog altijd lager dan in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal gevallen van zakkenrollerij in alle provincies gestegen. In de provincie Zuid-Holland gaat het om 648 gevallen in de periode van januari tot en met mei 2022. Het gaat om een stijging van 64,1 procent vergeleken met een jaar eerder. In de provincie Groningen ging de stijging van alle provincies het hardst: van 20 naar 87 gevallen, ruim vier keer zo veel.

In de gemeente Alphen was het in de eerste vijf maanden van dit jaar 3 keer raak. Een jaar eerder werden er over dezelfde periode in de gemeente 6 meldingen gedaan van zakkenrollerij. Van alle gemeenten sloegen zakkenrollers in de eerste vijf maanden van dit jaar het vaakst toe in de gemeente Amsterdam.

Advies

Politieman Middag adviseert om telefoons bij evenementen zo goed mogelijk weg te stoppen. “Mensen dragen soms open en bloot hun smartphone bij zich. Ze steken de telefoon bijvoorbeeld in de achterzak en het apparaat steekt dan uit. Zo kan een telefoon makkelijk worden weggenomen.”

Verder helpt het de politie als er apps zoals Find my iPhone of Find My Device op een telefoon zijn geïnstalleerd, zegt Middag. Hiermee kan de politie een telefoon kort na diefstal opsporen. “Apps zoals Find my iPhone leiden ons soms ook naar locaties waar we veel meer telefoons terugvinden. Houd je inloggegevens van deze apps dan ook paraat.”

De politie heeft een aantal tips. “Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee, stop waardevolle spullen goed en uit het zicht weg en wees extra alert op drukke plekken. Draag een tas zo veel mogelijk voor en sluit deze goed af, met de sluiting naar het lichaam, draag geen mobiele telefoon of portemonnee in de achterzak. Daar vallen ze op en worden ze eenvoudig gestolen. Zorg voor een app op de telefoon die de locatie door kan geven bij diefstal of verlies (Find my iPhone / Find my Device). Ben je getuige of slachtoffer van (een poging tot) zakkenrollen en heb je de dader in het zicht? Bel 112 en probeer een signalement van dader te onthouden.”

Bron: politie.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Sportverenigingen hijsen regenboogvlag in Kaag en Braassem Nieuws 4 okt, 11:23
Afbeelding
Van As wil De Werf behouden én liefst uitbreiden Nieuws 4 okt, 11:00
Afbeelding
Avanti viert jubileum met toertocht Sport 4 okt, 10:25
Afbeelding
BTC tennistoernooi voor 50+’ers Sport 4 okt, 10:02
Afbeelding
Convenant voor cultuureducatie Nieuws 4 okt, 09:41
Afbeelding
‘Boskoop800, waarin een klein dorp groot kan zijn’ Nieuws 3 okt, 16:23
Afbeelding
Musicalcomedy over de wondere wereld van het daten te zien in Castellum Cultuur 3 okt, 14:02
Afbeelding
Allerlei activiteiten in Swaenswijk Algemeen 3 okt, 12:20
Afbeelding
Jubileummusical Water en Vuur in Parkvilla Cultuur 3 okt, 11:58
Afbeelding
Gratis koffie en stroopwafels tijdens de Nationale Onderwijsweek Nieuws 3 okt, 11:39
Afbeelding
‘Maak kennis met Nieuwe Alphenaren die uit verre landen komen’ Nieuws 3 okt, 10:19
Afbeelding
Wijkagent Ton Tijsen heeft geen genade meer voor ‘Jamaarouders’ Nieuws 30 sep, 14:55
Afbeelding
Superjuffie vliegt naar Castellum Cultuur 30 sep, 12:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief