‘Ik geloof niet in toeval, dingen hebben een reden’

Nieuws
Roos den Boeft (26) wil zichzelf en haar bedrijf verder ontwikkelen.
Roos den Boeft (26) wil zichzelf en haar bedrijf verder ontwikkelen. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Heel veel rozen in het Rosarium en nu ook een Roos in het Rosarium Gesprek! In deze aflevering vertelt Roos den Boeft (26) wat haar bezighoudt. Roos is geboren in Amsterdam, woont in Gouda en runt een koffie- en theehuis in Boskoop. Ze is veel van het dorp gaan houden en zou er ook graag wonen, want het geborgen gevoel van een dorp spreekt haar erg aan.

Morvenna Goudkade 

Heerlijk om in het Rosarium te zijn, vindt Roos. “Het is hier prachtig, heel veel rozen bloeien opnieuw, een tweede bloeiperiode.” Of ze van rozen houdt? “O ja, heel erg. Ik ben heel blij met mijn naam, want ik vind de roos een heel bijzondere bloem. Het is gewoon kunstzinnig zoals de roos gevormd is, al die bloemblaadjes in een patroon. Het is een kunstwerk van de natuur. Het maakt me blij.”

‘De roos is een kunstwerk van de natuur’

Haar ouders vonden Roos een heel mooie naam, zegt Roos. “Mijn moeder zei voordat ik geboren werd: ‘Als ik een dochter krijg, heet ze Roos’. En zo is het gegaan.” Als we een rondje lopen door het Rosarium, bekijkt ze aandachtig de rozenperken. “Wat een kleuren, wat veel verschillende rozen. Ik geniet hier heel erg van. Sowieso ben ik graag in een groene omgeving. Ik ben van kind af aan een natuurliefhebber. Ik houd ook veel van de seizoenen.”

Veel mensen kennen haar van horecazaak Yume op Plantentuin Esveld, waarvan Roos eigenaresse is. 

‘In een dorp voel ik geborgenheid’

Toen de ondernemende Roos het koffie- en theehuis annex lunchroom kon overnemen, aarzelde ze geen moment. “Van jongs af aan wil ik al een eigen zaak. Ik houd erg van eten, van mensen en van ondernemen. Ik heb een opleiding gevolgd op het gebied van marketing, communicatie en evenementen en ik heb vanaf mijn 15de bijbaantjes gehad in de horeca. Dus ik ben bij een horecazaak uitgekomen. Yume was precies wat ik graag wilde. Alleen, toen kwam corona.”

Lockdown

Roos was net een week gestart met haar zaak, toen de eerste lockdown werd afgekondigd. Daarna ging het op en neer, even open met veel maatregelen, dan weer dicht. Maar nu is dat voorbij en loopt de zaak als een trein, zegt Roos. “Ik heb een goed seizoen gehad. En het is nog niet voorbij. Er komen nog steeds veel bezoekers.” Ze hoopt dat het zo blijft, zegt ze. “In tijden van tegenslag zijn het direct horeca, evenementen en toerisme die de klappen krijgen.” 

Inmiddels heeft ze best veel trouwe klanten uit de buurt. En daar is ze blij mee. “Ik vind het leuk als iedereen elkaar kent. Ik voel me meer verbonden met het dorp dan met de grote stad. De anonimiteit van een stad spreekt me niet aan. In een dorp voel ik geborgenheid, dat is fijn.” Ze zou in Boskoop willen wonen, zegt Roos. “Er staan hier heel leuke huizen, een beetje Pippi Langkous-achtig, met torentjes en serres. Geweldig, al kan ik dat natuurlijk helemaal niet betalen, haha.”

Ontspannen

Naast keihard werken met haar team, ontspant ze graag door sport of yoga. “Yoga past bij de sfeer van Yume (droom in het Japans -red), daar hoop ik meer mee te kunnen doen. Voor mezelf vind ik het een heel mooie manier om dichter bij mezelf te komen.”

Toekomst

De toekomst? Doorgaan met wat ze doet, zichzelf verder ontwikkelen, haar bedrijf verder uitbouwen. “Ik geloof niet in toeval, dingen hebben een reden. Yume is met een reden op mijn pad gekomen. Ik wil uitdagingen aangaan en er nog veel meer uithalen.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken deel 401.