‘Hoe leuk is het om met elkaar bomen te planten?’

Nieuws
Arie Cees de Jong bedacht om 800 bomen te planten voor Boskoop800. Het bomenspektakel wordt gehouden op Nationale Boomfeestdag 16 november.
Arie Cees de Jong bedacht om 800 bomen te planten voor Boskoop800. Het bomenspektakel wordt gehouden op Nationale Boomfeestdag 16 november. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – De man van 800 bomen! Een nieuwe groene superheld? Nee hoor, Arie Cees de Jong (66) uit Boskoop die op 16 november 800 bomen gaat planten. Vanwege het feestjaar Boskoop800 en vanwege Nationale Boomfeestdag. Toch wel een groene held eigenlijk.

Morvenna Goudkade 

Het bomenfeestje begint met de aanplant van een speelbos, daarna volgen een vogelbos en een eetbaar bos, oftewel een ‘tasty garden’. 

Heel erg leuk, vindt Arie Cees, die zelf de hele dag meewerkt, maar veel hulp krijgt bij het bomenplanten: van schoolkinderen, van leden van het IVN en van een heleboel inwoners. “Ja, het is de bedoeling dat iedereen die dat wil kan meehelpen, kinderen en volwassenen. Hoe leuk is het om met elkaar bomen te planten? Bomen die je vervolgens ziet groeien, dat je op een gegeven moment de vruchten kunt eten, dat je eronder kunt schuilen.”

Boskoper die Boskoop800 viert

De Boskoper – ‘ik woon inmiddels 50 jaar in Boskoop, dus mag ik mijzelf nu wel zo noemen, haha’ – heeft zijn hele leven al een passie voor groen. Als jongere kwam hij naar Boskoop om te studeren aan de tuinbouwschool en ging zich daarna bezighouden met groen stadsbeheer. Hij volgde nog een studie stedenbouw en een hogere managementopleiding en leefde zich uit op de openbare ruimte. Tot hij vorig jaar met pensioen ging. Sindsdien houdt Arie Cees zich bezig met de openbare ruimte in Boskoop en omgeving. “Ja, ik doe allemaal leuke dingen. Ik ben rondleider en schipper bij Natuurmonumenten in Nieuwkoop, ben actief bij het Boomkwekerijmuseum met Tuinen van Boskoop en ik zit in de keuringscommissie voor het Rosarium. Allemaal groene onderwerpen.” 

Of hij nooit genoeg krijgt van groen? “Nee, nooit. Groen is mijn drijfveer, het zit in mijn hart en nieren. Ik ben doorwrocht met groen.”

Groen evenement Boskoop800

Toen hij hoorde over Boskoop800, het grote jubileum van het kwekersdorp, viel hem op dat er nog geen evenement met planten en bomen was. “Het leek me leuk om naast de feesten en culturele evenementen ook een groen evenement te hebben. En toen bedacht ik om 800 bomen te planten voor Boskoop800.”

Het gaat om allerlei soorten bomen, licht Arie Cees toe: “Van elzen, veldesdoorns en haagbeuken tot walnootbomen, wilde appels en lijsterbessen. Naast veel jonge boompjes planten we ook 32 grote bomen, met hulp van groenaannemers die een plantlocatie hebben geadopteerd. De grote bomen zijn geschonken door de gemeente Alphen die ook het onderhoud doet. De jonge boompjes komen van kwekers. Ik ben heel blij met al die sponsoring.”

Voorbereidingen Boskoop800

Hij is een jaar bezig geweest met de voorbereidingen. “Het blijkt helemaal nog niet zo gemakkelijk om zomaar 800 bomen te planten. Het ligt overal vol met kabels, leidingen en riolering. We moesten echt zoeken naar goede plekken. Maar mede dankzij de inwoners die allerlei tips gaven, zijn de huidige locaties gevonden.”

Nu het bijna zover is, nodigt hij inwoners en overige belangstellenden uit om erbij te zijn. “Mensen die willen komen kijken of mee willen helpen, zijn welkom om 10:00 uur op de Mendelweg, bij de speeltuin langs de spoorwegovergang, om 11.00 uur op het Zwarte Pad bij de fietstunnel en om 13:00 uur op de Proeftuin van Holland bij restaurant Buck. Om 14.00 uur sluiten we boomfeestdag af met koffie en thee bij Buck.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 407.