‘Als buddy’s doen we mee aan West Coast Challenge’

Nieuws
Olivier Dussine (li) en Gert-Jan Schotanus zijn sportmaatjes en doen samen mee aan de West Coast Challenge.
Olivier Dussine (li) en Gert-Jan Schotanus zijn sportmaatjes en doen samen mee aan de West Coast Challenge. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE-BOSKOOP – Ze zijn sportmaatjes, echte buddy’s. Olivier Dussine uit Hazerswoude-Dorp en Gert-Jan Schotanus uit Boskoop (allebei 51) houden van marathons en triatlons, maar gaan nu voor een nieuwe uitdaging. Op 17 december doen ze mee aan de West Coast Challenge, 130 kilometer van Hoek van Holland naar Den Helder, om geld op te halen voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Morvenna Goudkade

Olivier en Gert-Jan staan ingeschreven als team Legends 1971. “Ja, ons gezamenlijke geboortejaar. We hopen dat het ook echt legendarisch wordt, haha.” Het tweetal kent elkaar nog niet eens zo lang, een jaar of vier. Olivier was bij de Junior Triatlon in Hazerwoude-Dorp en Gert-Jan kwam als wethouder de prijzen uitreiken, vertellen de mannen. “De sport hadden we gemeen; we gingen elkaar volgen en nu zijn we dus een team.”

‘Ik ga mezelf heel erg tegenkomen’

Olivier, geboren en getogen in Frankrijk, woont alweer 20 jaar in Hazerswoude. In het dagelijks leven is hij werkzaam als area manager France bij een internationaal bedrijf voor digitale printindustrie. Was hij altijd al zo sportief? “Nee, helemaal niet. Ik ben op mijn 37ste begonnen met hardlopen en dat ging steeds verder. Hardloopwedstrijden, marathons en uit nieuwsgierigheid ben ik ook triatlons gaan doen. De combinatie met zwemmen en fietsen vind ik erg leuk.” 

‘Een lange afstand langs de kustlijn, geweldig’

Gert-Jan koos al eerder voor de sport. Hij was sportdocent, voordat hij carrière maakte in het onderwijs. Tegenwoordig is hij wethouder in de gemeente Alphen aan den Rijn, mét sport in zijn portefeuille. “De interesse had ik altijd al, maar ik ben nu anders aan het sporten”, zegt de Boskoper. ”Vroeger ging het om bewegen, nu ook om sportprestaties.”

Olivier hoorde over de West Coast Challenge en dacht meteen aan Gert-Jan. “In de winter zijn er normaal geen grote buitensportevenementen. Het seizoen is voorbij, dus dit viel me wel op. Een lange afstand, 130 kilometer, langs de kustlijn, het leek me geweldig. Je kunt het alleen doen, of als duo met een combinatie van hardlopen en fietsen. Toen heb ik Gert-Jan gebeld.” Zijn teammaat moest er ‘even over nadenken’. Met een knipoog: “Ongeveer een halve minuut, haha. Toen heb ik ja gezegd en sindsdien zijn we als buddy’s aan het trainen.” Los van de sportieve uitdaging spreekt het goede doel hen ook aan, vertellen de sportvrienden. Gert-Jan: “Het heeft voor mij absoluut meerwaarde. Je doet het niet alleen voor jezelf.” Olivier moet denken aan stranduitjes met zijn gezin. “Dan weet je dat de mensen van de KNRM er altijd zijn, dus daar wil ik zeker aan bijdragen.”

Ze hebben flink getraind voor de West Coast Challenge, want het is anders dan alle andere sportevenementen. “We wisselen elkaar af, de een hardlopen, de ander fietsen. We hebben over de hele afstand het getij in kaart gebracht, hoe de situatie is op het moment dat we daar zijn aangekomen. En we hebben op alle mogelijke tijden getraind op het strand, van ’s morgens heel vroeg tot in de nacht.” De start is om 04.30 uur in Hoek van Holland en de finish uiterlijk om 20.00 uur in Den Helder. “Eigenlijk net daarvoor”, weten de mannen. “Laatste finishtijd is 1 seconde voor acht ’s avonds, maar daar willen we het natuurlijk niet op laten aankomen.” 

Is het spannend? Ze zijn allebei goed getraind, toch? En geroutineerd?

“Ja, maar dit wel een uitdaging, om het binnen de tijd te halen”, weet Olivier. Gert-Jan weet dat ook: “Ik ga mezelf heel erg tegenkomen. Maar dan heb ik Olivier om tegen me te zeggen: je kan het. En andersom geldt dat ook.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 411.