‘Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors’

Nieuws
Lisette van Dolder (36) gaat stamppotten maken en fietsen voor AMREF Flying Doctors.
Lisette van Dolder (36) gaat stamppotten maken en fietsen voor AMREF Flying Doctors. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Stamppot? Lekker, en je steunt meteen een goed doel. De Boskoopse Lisette van Dolder (36) gaat naar Afrika: fietsen voor AMREF Flying Doctors. En ze wil zoveel mogelijk geld ophalen; daarom houdt ze op 10 februari een stamppottendag. Lisette gaat dan achter de pannen, samen met vriendinnen, en wie wil kan stamppot kopen.

Morvenna Goudkade

Het stamppottenspektakel wordt gehouden op 10 februari. Dan gaat Lisette aan de bak met zuurkool, boerenkool en hutspot, gesponsord door groenteboer Kundert Bakker. Vriendinnen Lenneke, Martine en Jeanette komen helpen. “Ik hoop op veel bestellingen”, zegt de ondernemende Boskoopse, gewapend met stamper. “Ik wil minimaal 5000 euro ophalen voor AMREF. Eerder heb ik wijn verkocht; nu wil ik stamppotten maken omdat dit echt bij de winter past en bijna iedereen wel stamppot lust.”

‘Eerder heb ik vrijwilligerswerk gedaan in Kenia’

Ze is supergemotiveerd en kijkt enorm uit naar het fietsavontuur voor het goede doel. Terug naar Afrika is een diep gekoesterde wens. Lisette was er in 2011 en 2015 en deed toen vrijwilligerswerk in een crisisopvanghuis voor meisjes in Kenia. Afrika en de bevolking zitten sindsdien in haar hart, vertelt ze. “De eerste keer was ik 25 en heb ik gedurende vijf weken als vrijwilliger gewerkt in het opvanghuis. De tweede keer was ik samen met mijn man Gerben. We hebben toen een reis gemaakt en daarna een tijdje in het huis gewerkt, er een klusproject gedaan.” Vorig jaar moest ze vaak aan Afrika denken. “Ik zei tegen Gerben: Oh, ik zou er zo graag weer heen willen, me inzetten voor een goed doel. Maar ja, we hebben inmiddels drie jonge kinderen en een bedrijf. Dus het is niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Maar toen kwam opeens de Africa Classic op mijn pad.” Lisette hoort van de sportieve challenge waarbij je fietsend geld ophaalt voor AMREF Flying Doctors. “Je fietst 400 kilometer in zes dagen, door ruig terrein met 4.000 hoogtemeters. Over savannes, langs de flanken van de Kilimanjaro, door wildparken en langs flamingomeren. En je bezoekt veel hulpprojecten. Ik vond het meteen geweldig.” In overleg met echtgenoot Gerben besluit ze zich aan te melden, dat was eind september vorig jaar. En nu vertrekt ze op 7 oktober naar Tanzania. “Ik vind het zo mooi om te kunnen bijdrage aan hun werk. Ik heb altijd interesse gehad in Afrika en ook in hulpverlening. Ik deed maatschappelijk werk, voordat ik in ons bedrijf ben gaan werken.” Tegenwoordig is Lisette actief bij hoveniersbedrijf Groengroep, waar Gerben directeur/eigenaar is en zijzelf werkt als officemanager. “Zelf kom ik uit Sassenheim, de bollenstreek. Ik zeg weleens: ik heb de bollen ingeruild voor de bomen, haha.”

De komende maanden gaat ze acties houden om geld in te zamelen en ook gaat ze zich voorbereiden op de trip. “Ik ben inmiddels in training om het fysiek aan te kunnen. Want 400 kilometer op de mountainbike in Nederland is te overzien, maar in Afrika is het een heel ander verhaal, ook door de hoogtemeters. Personal trainer Ismael Rijpstra helpt me met een trainingsschema en voedingsschema. Die worden naarmate de reis dichterbij komt aangepast.”

Ze is straks een week weg, zonder man en kinderen. “Ja, dat is voor het eerst sinds we een gezin hebben. Sommige mensen plakken er nog wat dagen aan vast in Tanzania, ik niet, ik vlieg weer naar huis. Ik denk dat ik dan mijn gezin wel mis en het heel leuk zal vinden om mijn belevenissen te vertellen. Maar dat ik dit kan doen, met steun van mijn familie, vind ik heel erg tof. Het geeft me heel veel energie.” 

Voor info en bestellijst mail Lisette op: stamppottenactie@gmail.com

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 415.