‘Bij het eerste kropje sla sta je te springen van geluk’

Nieuws
Floor Korte (33) is moestuinexpert en geeft tips aan mensen die ook een moestuin willen starten.
Floor Korte (33) is moestuinexpert en geeft tips aan mensen die ook een moestuin willen starten. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP - Ze is landelijk bekend als moestuinexpert. Floor Korte (33) is vaste gast bij Koffietijd en schuift ook aan bij RTL Boulevard en Omroep Max. Tien jaar geleden ontdekte ze het moestuinieren, inmiddels is ze daar fulltime mee bezig. Onlangs verscheen haar derde boek, ‘Floors moestuin’. En die moestuin ligt aan de Biezen in Boskoop. 

Morvenna Goudkade

Floor woont inmiddels ruim drie jaar in het kwekersdorp, met man Bas en hond Flip. “Ik was wel benieuwd hoe het zou zijn in Boskoop, eerder heb ik in Den Haag gewoond. Maar we zijn heel hartelijk ontvangen in de buurt, iedereen kwam een praatje maken.”

‘Ik kreeg wat tomatenplantjes, maar wat moest ik ermee?’

Ze werkte als interieurontwerper, had een heel drukke baan, vertelt ze. Een moestuin houden, dat was nog nooit in haar opgekomen. Maar ze miste groen in haar leven. “Ik woonde op mezelf, was een jaar of 23, had geen tuin of balkon en ik kreeg wat tomatenplantjes van mijn zus en andere plantjes van vrienden. Maar wat moest ik ermee? Mijn vader zei: die plantjes moeten naar buiten, pak maar een stukje van onze tuin, dan kan je ze daar opkweken.” 

En zo begon het. “Het buiten bezig zijn in de tuin gaf me enorm veel rust. Al kon ik natuurlijk nog helemaal niet moestuinieren. Er kwamen geen tomaten aan de plantjes, ze waren te laat gezaaid. Ook andere dingen lukten niet, maar ik ging me erin verdiepen hoe ik het dan wel moest doen.” Het ging met vallen en opstaan, maar Floor hield vol, leerde van haar ervaringen, probeerde dingen uit en kreeg steeds meer kennis. Inmiddels is ze moestuindeskundige, schrijfster en influencer. Al houdt ze niet van dat woord: “De klassieke influencer is vooral producten aan het aanprijzen, ik wil mensen inspireren, laten zien hoe ontzettend leuk het is om je eigen groente te kweken.”

‘Het gaat om balans zoeken met de beestjes in je tuin’

Met haar boeken en televisieoptredens richt ze zich vooral op de starter, vertelt ze. “Veel mensen willen wel een moestuin, maar hoe pak je dat aan? Ik probeer het zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen.” Het voorjaar, als het seizoen van start gaat, vindt ze een geweldige tijd. “Zaaien, verzorgen en dan die eerste groene sprietjes op zien komen, dat is echt het allerleukst.” 

Een moestuin is nooit saai, weet Floor, want je weet nooit hoe het loopt. “De natuur is de baas, het weer speelt een rol en je hebt te maken met vogels en beestjes. Slakken die je kroppen sla opeten, daar baal ik zelf ook van. Maar toen ontdekte ik dat ik de slaplanten neerzette op plekken waar veel slakken komen, het jaar daarop heb ik ze op een andere plek gezet, toen ging het wel goed. En als je struiken of planten die je zelf niet eet neerzet voor vogels en andere dieren, gaan ze niet zo gauw beginnen aan jouw planten. Het gaat erom balans zoeken met beestjes.”

Op 29 april vanaf 14.30 uur is er een speciale sessie in de Boskoopse Bruna, waarbij Floor moestuintips geeft, vragen beantwoordt en haar nieuwe boek signeert. “Mijn belangrijkste tip: kijk of een moestuin in je leven past en of je er echt tijd voor wilt maken. Begin niet te groot, op een paar vierkante meter, waar ook zon komt. Gebruik potgrond en ga wat zaaien, gemakkelijke gewassen die je zelf lekker vindt. Aardbeien, radijsjes, worteltjes, dat soort dingen.” Je wordt er heel blij van, zegt de expert. “Mijn moestuin is mijn stressvrije zone. Bij het eerste kropje sla sta je te springen van geluk. Meegaan met de seizoenen, eten uit eigen tuin, bewust worden wat je eet. Zelf wil ik niet anders meer.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 421