Rekenkamercommissie; Doelen Energieakkoord grotendeels buiten bereik

Nieuws
De tussentijdse doelen voor energiebesparing en zonne-energie zijn wél gehaald.
De tussentijdse doelen voor energiebesparing en zonne-energie zijn wél gehaald. (Foto: )

Regio - De Rekenkamercommissie Alphen a/d Rijn heeft onderzocht hoe het in Alphen staat met de uitvoering van het Energieakkoord dat in de regio Holland Rijnland is afgesloten en of de gemeente op koers ligt om de ambities in 2025 te realiseren. De Rekenkamercommissie heeft geconstateerd dat een flink deel van de doelen niet gehaald gaan worden en heeft de aanbeveling gedaan om de inspanningen te vergroten.

De Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van het Energieakkoord Holland Rijnland 2017-2025. Dat Energieakkoord heeft als ambitie dat Holland Rijnland in 2050 een energieneutrale regio is. Daarnaast wordt ingezet op 30% energiebesparing ten opzichte van 2014, stoot de regio in 2050 nauwelijks meer CO2 uit en wordt geen aardgas gebruikt in de gebouwde omgeving. Die doelen gelden voor de hele regio.

De Rekenkamercommissie constateert dat het hoofddoel niet binnen bereik is. Dit hoofddoel is om Alphen aan den Rijn in 2050 vrij van fossiele brandstof, energieneutraal en CO2-neutraal te maken. De oorzaak is vooral dat het provinciale beleid nu geen grootschalige wind en zonne-energie op land toestaat.

Maar dat is niet de enige oorzaak. In het huidige Alphense coalitieakkoord, ‘Zichtbaar en dichtbij’, wordt de ambitie voor energieneutraliteit feitelijk losgelaten. Dat komt omdat de coalitie heeft gezegd dat hernieuwbare energie ook plaats kan vinden met wind op zee. Wind op zee vindt plaats buiten de Alphense gemeentegrenzen. Daarmee is de energieneutraliteit van de eigen gemeente als doelstelling van Alphen feitelijk buiten bereik. De Rekenkamercommissie merkt ook op dat de gemeenteraad hiermee een belangrijk sturingselement uit handen geeft. Ook het tussentijdse doel om in 2020 14% hernieuwbare energie op te wekken is niet gehaald. De teller bleef steken op 7,5%. Dat hangt onder meer samen met het feit dat Alphen aan den Rijn (nog) niet over warmtenetten beschikt. De tussentijdse doelen voor energiebesparing en zonne-energie zijn wél gehaald. Bij hernieuwbare elektriciteit laat Alphen aan den Rijn een flinke stijging van 18% zien.

De Rekenkamercommissie adviseert het gemeentebestuur om zich opnieuw expliciet uit te spreken over de duurzaamheidsdoelen. Daarbij adviseert de commissie tevens in gesprek te gaan en te blijven met de inwoners en de Provincie over waar welke vorm van hernieuwbare energie wél mogelijk is in de gemeente. Daarnaast roept de commissie de gemeente op meer vaart te maken met de vergunningen voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit, zoals windturbines, en ervoor te zorgen dat de vergunningverlening in 2025 is afgerond.