HPV-prikbus bij treinstations Alphen aan den Rijn en Gouda

Nieuws
'Mis ‘m niet’
'Mis ‘m niet’ (Foto: Pouw/GGD GHOR Nederland)

Regio - Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Van 5 t/m 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus afwisselend bij treinstations Alphen aan den Rijn en Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Deze campagne van het RIVM en de GGD is erop gericht jongeren van 19 tot 27 jaar die de HPV-vaccinatie willen, aan te sporen om nu snel in actie te komen. Want alleen tijdens de inhaalcampagne in 2023 is HPV-vaccinatie voor hen gratis. Omdat er minimaal vijf maanden moet zitten tussen de twee benodigde prikken, is haast geboden. Een eerste HPV-prik voor de zomer is namelijk noodzakelijk om ook de tweede dit jaar nog gratis te kunnen krijgen.

Zo makkelijk mogelijk

De opkomst van de inhaalcampagne nadert inmiddels de 20%. Uit onderzoek blijkt dat een flink deel van de nog niet-gevaccineerde jongvolwassenen wel van plan is de prik te halen maar er nog niet aan toe is gekomen. “Met de prikbus en daarnaast ook nog eens elf andere priklocaties verspreid over de regio Hollands Midden, maken we het halen van een HPV-vaccinatie zo makkelijk mogelijk”, zegt Margreet Bekedam, manager vaccineren bij Hecht GGD Hollands Midden. “Er is altijd wel een vaccinatielocatie dichtbij huis, werk of opleiding. Het halen van een HPV-prik duurt ongeveer tien minuten, afhankelijk van de drukte natuurlijk.”

HPV-vaccinatielocaties

Op maandag 5 en dinsdag 6 juni staat de HPV-prikbus van 15.00 tot 19.00 uur aan de voorzijde van het treinstation van Alphen aan den Rijn, Stationsplein 10. Op donderdag 8 en vrijdag 9 juni is de prikbus tussen 15.00 en 19.00 uur te vinden aan de voorzijde van het treinstation van Gouda, Stationsplein 11. Daarnaast zijn tot eind juni ook nog elf andere vaccinatielocaties verspreid over de regio Hollands Midden geopend, zie www.ggdhm.nl/vaccinatielocaties-hpv-en-corona. Je kunt op alle vaccinatielocaties zonder afspraak terecht. Vergeet niet een identiteitsbewijs mee te nemen.

Over HPV en de vaccinatie

HPV is zeer besmettelijk; acht op de tien mensen raken in hun leven ongemerkt besmet met HPV via intiem contact. Het virus kan op latere leeftijd kanker veroorzaken aan de mond- en keelholte, geslachtsdelen en baarmoederhals. HPV-vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker, ook bij wie al seksueel actief is. De werking van het HPV-vaccin wordt continu onderzocht, blijvende bijwerkingen zijn daarbij niet gevonden. 

Voor meer info of hulp bij het maken van een keuze is er www.hpvkeuzehulp.nl.