Tienduizenden bezoekers uit hun dak bij het Zomerspektakel aan het Meer

Nieuws
Belle Perez op het Zomerspektakel.
Belle Perez op het Zomerspektakel. (Foto: Rob Langerak)

Alphen - Afgelopen weekend viel er weer volop te genieten bij het Zomerspektakel aan het Meer. Het Alphense Festival trapte vrijdagavond op een uitverkocht evenemententerrein af met onder andere optredens van BLØF, rapper Kraantje Pappie, Chef’Special en The Dirty Daddies. Waar de vrijdag in het teken staat van lange concerten voor de liefhebbers, is de zaterdagavond een echtfamiliegebeuren met Xander & Friends. Op zondag komen de liefhebbers van Nederlandstalig muziek aan hun trekken.

Door Rob Langerak

Er wordt bij de ingang van de stijf uitverkochte vrijdagavond streng gecontroleerd en gefouilleerd, want eigen etenswaar, drank en drugs zijn verboden. Een groepje bezoekers weet dit listig te omzeilen. Vanuit een flacon waar normaal gesproken zonnebrandcrème in zit, druppelen zij stiekem wat in hun net aangeschafte drankjes. De vriendinnen Kim, Maggie en Bo zijn speciaal voor BLØF gekomen, maar vinden de andere artiesten ook wel leuk. “Ik woon al een tijdje in de buurt van Zwolle, maar voor het Zomerspektakelkom ik altijd even terug” zegt Maggie. De andere twee uit Alphen noemen zich echte festivalgangers. “Wij struinen ook de hele regio af voor (tent)feesten” laat Bo weten. Nadat de Zeeuwse groep met hun hits Harder dan ik hebben kan, Alles is liefde en Bitterzoet het festival hebben afgetrapt, opent burgemeester Liesbeth Spies het feest officieel. Rapper Kraantje Pappie heet iedereen ‘Welkom in de feesttent’. Niet alleen met hem, maar ook met het optreden van Chef’Special en de spectaculaire show van The Dirty Daddies gaat het (figuurlijke) dak eraf. 

Ook doven en slechthorenden genieten mee dankzij muziektolken Anouk Bakkers en Renske Koster. Die laatste wordt op zaterdag en zondag afgelost door Mirjam Stolk. Zij staan swingend te gebaren als tribute-band Earth Wind & Fires, finalist van het SBS6-programma The Battle of the Bands, de zaterdagavond opent. Ook de Bodegraafse band Waterproof Shampoo zorgt met covers voor herkenning. Daarna vult Xander de Buisonjé met een keur van artiesten het programma Xander & Friends, de Alphense versie van Vrienden van Amstel Live. Achtereenvolgens nodigt hij de Belgisch/Spaanse Belle Perez en onze eigen Alphense Daya Hendrix uit op het podium. Daarna volgen Berget Lewis, Emma Heesters en het duo BENR.”Wij zijn er vooral voor Emma Heesters” vertellen de vriendinnen Rosalie (14) uit IJsselstein en Fay (15) uit Waddinxveen. Fay: “Wij zijn hier nog nooit eerder geweest, maar ik zag het op Instagram. Ik dacht, het is mooi weer dus we gaan gewoon en gelukkig zijn we gebracht en worden we straks weer opgehaald’ 

Voor het oudere publiek heeft Xander wat artiesten van weleer uitgenodigd. Erik Mesie (66),zanger van Toontje lager, zingt ‘Stiekem met je gedanst’ en ‘Zoveel te doen. Nol Havens (63) van V.O.F. De Kunst brengt ‘Suzanne’ en ‘Eén kopje koffie’ en de inmiddels 77-jarige Jacques Herbgalmt zijn smartlap ‘Manuela’ over de opeengepakte massa. Van het jonge publiek weet vrijwel niemand dat Herb ook de originele zanger is van het nummer ‘De Toreador’. Zijn nummer, daterend uit 1972, werd in 2020 als remake door Opgeblazen een grote hit en wordt daarom nu ook luidkeels meegezongen. Rapper Brainpower mag afsluiten voordat het vuurwerk spektakel los barst. 

Naast de Zomerdienst en de Obstacle Run, wordt het evenemententerrein ook op zondag drukbezocht. Het is zo vol, dat er constant rijen staan bij de volop aanwezige toiletten en de tanks daar al vroeg leeg zijn, zodat niemand na het bezoek daaraan zijn of haar handen meer kan wassen. Het muziekprogramma is vooral Nederlandstalig, waarbij de jeugd volop hun trekken komt met de hits van Flemming, Roxeanne Hazes, Nielson, Suzan & Freek. Het Zwammerdamse ‘Helemaal Top’ zorgt voor de afsluiter. Toepasselijk, want ook dit jaar kan die titel worden toegeschreven aan de organisatie en vrijwilligers van het Zomerspektakel.