Carnaval van start: ‘Een enorme belangstelling’

Nieuws
Prins Dubbel Mike, Hofdame Maybel en Prins Dubbel Tom (vlnr) gaan het carnaval aanvoeren in Boskoop.
Prins Dubbel Mike, Hofdame Maybel en Prins Dubbel Tom (vlnr) gaan het carnaval aanvoeren in Boskoop. (Foto: Peter Groenendijk)

BOSKOOP - Alaaf! Het carnavalsseizoen is weer begonnen. Zaterdag was het de elfde van de elfde en klonk er in het hele land om 11.11 uur een luid gejuich. Ook in het Groene Hart werd het carnaval afgetrapt. In Boskoop bij de Krooshappers was de belangstelling enorm. 

Door Morvenna Goudkade

In het kwekersdorp wordt carnaval hartstochtelijk gevierd. Dat begint met het Prinsenbal, waar prins en hofdame bekend worden gemaakt. Om nog meer inwoners te laten meegenieten had het Krooshappersbestuur besloten tot een openbare onthulling. Dus niet ’s avonds in een grote feestzaal, maar aan het einde van de middag buiten op het plein van Flora Boskoop. 

‘Heel bijzonder om dit als broers samen te doen’

De weergoden zijn de carnavalsvierders zaterdag goed gezind: vanaf 16.00 uur als het feest begint, is het gewoon droog. Het publiek stroomt toe en al gauw staat het vol op het carnavalspleintje. Daar zijn diverse podia en  horecakramen. Dansmariekes en carnavalsbands treden op. Bestuurslid Iris Rood is benieuwd wie er allemaal op de feestelijke onthulling af zullen komen. “We hebben deze keer heel Boskoop uitgenodigd. Niet alleen leden van onze vereniging, iedereen is welkom.”

De familie Van Lieshout heeft er veel zin in. Ouders Mark en Stephanie zijn er met dochters Tess (8) en Jara (5). Ze zijn allemaal in stijl gekleed. Natuurlijk gaan ze even op de foto bij de gigantische kikkerpoort, de entree van het carnavalsterrein. Het wordt voller en voller en het wordt donker, de lampen gaan aan. Er is nog meer muziek, er is soep en bier en gezelligheid. Dan wordt er weer een act aangekondigd. De vorige prins en hofdames maken hun opwachting. Er wordt wat gepraat op het podium en het drietal zal zich nog even gaan omkleden. Ze verdwijnen achter een scherm. Maar dan springt opeens een ander trio tevoorschijn. Ze worden feestelijk aangekondigd: prins Dubbel, oftewel de broers Verlaan, Tom (29) en Mike (24), en hofdame Maybel Boere (25). Op het joelende carnavalsplein worden prinsen en hofdame vervolgens uitgerust met mantels, diadeem, prinsensteek en andere attributen behorende bij hun functie. Ze kenden hun hofdame al langer van carnaval, vertelt Prins Dubbel Mike later. “Het is heel leuk om dit samen met Maybel te doen. Tom en ik hebben een speciaal armbandje voor haar gemaakt, met dubbeltjes waar we gaatjes in hebben geboord. Zo horen we echt bij elkaar.” Dat hij samen met broer Tom het carnaval mag aanvoeren, vindt de jonge Boskoper ‘heel bijzonder’. “Om als broers het verhaal te kunnen delen en er samen van te genieten.” De broers hebben een goede band, ze werken allebei in de machinebouw. Mike werkt ook een paar dagen per week voor zichzelf. Allebei zijn ze actief bij de Krooshappers en bij scoutingvereniging De Schouw. Maybel werkt na het behalen van haar masterdiploma bij een groot uitzendbureau, na jarenlang bijbanen in de horeca. Intussen wordt het feest binnen in het Floragebouw voortgezet. Ook daar is het weer een drukte van belang. Bestuurslid Iris Rood kijkt na afloop zeer tevreden terug. “Ik hoopte op zo’n 200 bezoekers op het plein. Het zijn er ruim 500 geworden. Heel veel mensen kwamen een kijkje nemen. En binnen hadden we zo’n 750 man, leden en losse bezoekers. Een enorme belangstelling.” 

Ook elders in de regio is het carnaval afgetrapt. Bij de Cascarvieten in Alphen was het vrijdag al feest met de jaarlijkse Dinnernight in parkrestaurant Avifauna. Zaterdag werd lijfblad Cascarvaria onthuld en reikte burgemeester Spies de Sleutel van de Stad uit. Bij de Plasduikers in Langeraar was de meest revolutionaire onthulling. Géén prins, wél drie prinsessen: Prinses Mascha, Prinses Marian en Prinses Bianca, oftewel MaMaBi3.

De familie van Lieshout poseert bij de kikkerpoort, entree naar het carnavalterrein.