Shirma komt zingen op Haaspop: ‘Oh Happy Day!’

Nieuws
Zangeres Shirma Rouse staat op Haaspop met de Gospel Sessions.
Zangeres Shirma Rouse staat op Haaspop met de Gospel Sessions. (Foto: Persbeeld Shirma Rouse)

BOSKOOP - Haaspop, het driedaagse festival met Pasen, staat bomvol bands, dj’s en artiesten. Maar op eerste paasdag is er ook een ander geluid. Shirma Rouse, bekend als de Queen of Soul, treedt op met het ZO! Gospel Choir uit Amsterdam Zuid-Oost. De zangeres wil ‘een boodschap van hoop en liefde brengen’. “Christus is opgestaan. Oh, Happy Day!”

Door Morvenna Goudkade

Het festival begint op Goede Vrijdag en sluit af met Pasen. Dagen die een christelijk-religieuze achtergrond hebben en voor veel mensen belangrijk zijn. Zoals voor zangeres Shirma Rouse (44), al vindt ze paashazen en paaseieren ook leuk. “Dat hoort erbij, het is de viering voor de kinderen. Eieren zoeken, overal paashazen, dat kan naast elkaar bestaan.” Dat ze gaat optreden op een muziekfestival vol met dj’s, boerenrock en feestbands, noemt ze ‘juist te gek’. “Het is een droomcombinatie: mensen komen een feestje vieren, gezellig doen, met elkaar. En dan kom ik met gospel, met een koor en band erbij. Helemaal passend vind ik. Blije muziek, los van de boodschap.” 

‘Blije muziek, los van de boodschap’

De zangeres, geboren op Curaçao en opgegroeid op Sint Eustatius, heeft een indrukwekkende staat van dienst. De voormalige achtergrondzangeres van Anouk brak door met The Voice of Holland en wist daarna in recordtempo het publiek te veroveren. Ze zong met de Ladies of Soul, was Maria in The Passion en stond op North Sea Jazz. Rouse wordt geprezen om haar zeer veelzijdige stem. Ze bracht afgelopen jaar een album uit met nummers van de legendarische Aretha Franklin, in samenwerking met het Orkest Koninklijke Luchtmacht.  

‘ZO! Gospel Choir is opgericht door Berget Lewis’

Toch blijft gospelmuziek haar ook altijd trekken, vertelt de zangeres, die nauw verbonden is met het ZO! Gospel Choir in Amsterdam. “Het koor is opgericht door Berget Lewis en haar zus. Zelf heb ik het vijf jaar lang wekelijks begeleid. Nu ben ik bestuurslid. Ik treed heel vaak op met het koor. Waar ik kan neem ik ze mee. Ik heb ook met hen op North Sea Jazz gestaan.” Ze gaat allemaal bekende nummers zingen tijdens de Gospel Sessions op Haaspop, belooft Rouse. “Nummers als Oh Happy Day en He’s Got the Whole World in his Hands. Ik wil dat het een feest der herkenning is. Voor iedereen.”

Edwin Dufais, van horecafamilie Dufais die Haaspop organiseert, vertelt dat hij werd benaderd door IkgeloofinBoskoop, platform van een aantal Boskoopse kerken. “Zij vroegen of er ruimte was voor een ander geluid tijdens ons festival. Op een manier dat het voor een groot publiek leuk en toegankelijk zou zijn. Daar stonden wij positief tegenover.” Fija Mulder, van IkgeloofinBoskoop, is blij met de samenwerking op Haaspop. “Het is letterlijk en figuurlijk een ander geluid. Met Pasen aandacht schenken aan de boodschap van vreugde en blijdschap. Gospel vonden wij heel passend hierbij. We hebben begrepen dat Shirma ons allemaal gaat inspireren.”

Dat is ze inderdaad van plan, bevestigt Rouse. “Ik wil Gods liefde uitdragen, mensen raken en bemoedigen vanuit geloof, hoop en liefde, waar God voor staat.”Het verhaal van Pasen vindt ze prachtig. “God heeft zijn zoon voor ons geofferd. Op Goed Vrijdag is hij gemarteld en gekruisigd. In the flesh, niet in the spirit. En met Pasen is hij opgestaan. Over die kracht en liefde ga ik zingen. Uit dankbaarheid.”

Shirma Rouse treedt zondag 31 maart, eerste paasdag, op van 17.00-18.00 uur, samen met band en ZO! Gospel Choir. Kaarten kosten 5 euro, online te bestellen via website Haaspop, met alle informatie over het driedaagse festival. Haaspop wordt gehouden aan de Wijkdijk 67 in Boskoop. 

Shirma Rouse: 'Blije muziek, los van de boodschap'