Creatief bezig zijn met Kunst door de Brievenbus, nu ook voor 12+

Nieuws
Deelneemster Ineke Ravensbergen bekijkt samen met cultuurcoach Irene Cournil enkele resultaten: ‘Ik kijk er elke keer weer naar uit.’
Deelneemster Ineke Ravensbergen bekijkt samen met cultuurcoach Irene Cournil enkele resultaten: ‘Ik kijk er elke keer weer naar uit.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN – Na het grote succes van de seniorversie van ‘Kunst door de Brievenbus’ wordt in april de Juniorversie (12+) gelanceerd. Sinds de start in november 2022 van dit project in de gemeente Alphen aan den Rijn doen hier momenteel zo’n 35 deelnemers aan mee.

Door: Marieke Roggeveen 

Kunst door de Brievenbus

Deelnemers aan ‘Kunst door de Brievenbus’ krijgen iedere twee weken een creatieve opdracht in de brievenbus die kan worden uitgevoerd op een meegeleverde briefkaart. De opdrachten zijn heel gevarieerd en hebben steeds een andere invalshoek. Hierdoor maken de deelnemers kennis met verschillende materialen en vormen van creativiteit. De opdrachten zijn bedacht door (beeldend) kunstenaars en vrij genoeg om er een eigen draai aan te geven. Na iedere afgeronde opdracht kunnen de deelnemers voor feedback een foto van het eindresultaat naar twee vrijwilligers bij Parkvilla mailen. Dankzij subsidie van ’Lang Leve Kunstfonds’ is deelname gratis. 

Reikhalzend

Elke twee weken kijkt Ineke Ravensbergen (61) reikhalzend uit naar de nieuwe opdracht. “Fijn, er komt er weer één aan, denk ik dan. Vrijwel meteen na het lezen van de opdracht borrelen er al ideeën al naar boven. Ik moet nu iets maken met fruit: ik denk dat ik met een mandarijntje een rups ga maken, en misschien ook nog iets met de schil? Ik doe nu al ruim een jaar mee, het project sprak mij meteen aan: ik ben graag creatief bezig en vind vooral de afwisseling van de opdrachten erg leuk. Ik mail ook altijd een foto van het eindresultaat naar de twee vrijwilligers, de reacties hierop vind ik motiverend.” 

Klompen en pleisters

Ter illustratie toont de Alphense enkele eerder ingeleverde opdrachten, waaronder een stilleven van twee klompjes, een medaille en twee pleisters. “De opdracht was: ‘Teken een schoen en vertel het verhaal hierbij.’ Als kind heb ik een keer de Avondvierdaagse op klompen gelopen, met schoenen aan kreeg ik blaren. Vervolgens heb ik de vier avonden pleister- en blaarloos uitgelopen, dit heb ik schilderend als verhaal ‘verteld’. Het is echt leuk om elke twee weken na te denken over een nieuwe opdracht en daarna een idee op de briefkaart uit te werken. Soms lukt iets meteen, en soms moet ik er wat langer over nadenken. Ik kijk er elke keer weer naar uit.”

Creatief uitgedaagd

Initiatiefneemster en cultuurcoach Irene Cournil (33) knikt bevestigend. “Heel herkenbaar. De deelnemers, variërend in leeftijd van 40 tot 85 jaar, hebben allemaal een andere reden om mee te doen. Sommigen hebben in het verleden creatieve cursussen gevolgd, maar zijn nu niet meer mobiel genoeg meer. Deze opdrachten maak je thuis, wanneer het jou zelf uitkomt. Ook zijn er twee buurvrouwen die elkaar wekelijks opzoeken en samen de opdracht maken. Alles is mogelijk. Als cultuurcoach zet ik Kunst en Cultuur in om mooie dingen te bereiken. Niet alleen de kunst of het werk zelf, maar vooral ook voor de deelnemers persoonlijk. De opdrachten zijn bedoeld om te prikkelen, ter ontspanning of om iets nieuws te proberen. En natuurlijk om er plezier aan te beleven.”

Aanmelden

Ook voor de nieuwe doelgroep (12+) zijn de opdrachten elke keer weer anders: van schilderen tot fotografie en van digitale kunst tot ruimtelijk werken. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar: 

cultuurcoach@bibliotheekrijnenvenen.nl. Geïnteresseerde volwassenen kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar kunstdoordebrievenbus@parkvilla.nl

Een van de uitgewerkte opdrachten van Ineke Ravensbergen