Hazelaar houdt open huis: ‘Vrijwilligers zijn welkom’

Nieuws
Jan Slappendel zwaait vanaf het dak bij de zonnepanelen naar de bezoekers. Het open huis van zwembad De Hazelaar trok zo'n 300 belangstellenden.
Jan Slappendel zwaait vanaf het dak bij de zonnepanelen naar de bezoekers. Het open huis van zwembad De Hazelaar trok zo'n 300 belangstellenden. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE – Het water zag er heel aanlokkelijk uit, maar zwemmen was er zaterdag nog niet bij. Het open huis bij zwembad De Hazelaar was vooral bedoeld om de verduurzaming te bekijken, ideeën op te halen over de nieuwbouw en vrijwilligers te werven. Er kwamen zo’n 300 mensen op af.

Door Morvenna Goudkade

Jan Slappendel (66) is er druk mee zaterdag. Als vrijwilliger houdt hij zich bezig met verduurzaming, algemene zaken en PR. Slappendel geeft rondleidingen in de machinekamer, die er tegenwoordig heel anders uitziet. De Hazelaar is ‘van het gas af’ en werkt nu met twee warmtepompen, vier zonnecollectoren en vijfenzeventig zonnepanelen. Belangstellende dorpsgenoten komen een kijkje nemen. Op het open huis komen vooral inwoners en vrijwilligers af, merkt hij. ,,Mensen vinden het leuk om te zien wat er is gebeurd en om even bij te praten.” Gedurende het badseizoen zelf ziet hij ook bezoekers uit de wijde omtrek. 

‘Als zwembad hebben we een regiofunctie’

“We hebben allang niet meer alleen een dorpsfunctie, we hebben een regiofunctie. Mensen komen zwemmen vanuit Benthuizen, Boskoop, Alphen. En ook verder weg: uit Den Haag, Rotterdam en zelfs Amsterdam. Hoe kom je hier nou terecht, vraag ik soms. Nou, dan hebben ze gegoogeld op ‘openluchtbad’ en komen ze een dagje hier.” Hij snapt het best, zegt Slappendel. “Het is gewoon een fijne plek, een bepaalde rust en gemoedelijkheid. Dat spreekt mensen aan.” Gedurende het seizoen ontvangt De Hazelaar gemiddeld 25.000 bezoekers, waarbij het zwembad volledig wordt gerund door vrijwilligers. Van toezichthouders aan het bad tot onderhoud, iedereen doet het op vrijwillige basis. Jan Slappendel en zijn vrouw Anneke zijn al hun hele leven actief bij het zwembad, net als hun kinderen en zelfs kleinkinderen. “Onze dochters, Louiza en Sylvia, zijn zo’n beetje opgegroeid in het zwembad. Als Anneke het winkeltje ging draaien, gingen de meiden gewoon mee. Laatst was ik hier bezig en toen vroeg mijn kleinzoon of hij mocht helpen. Dus die is ook al aan de slag.”

Intussen geven Jaco Verheul en John van Zwieten, van de nieuwbouwcommissie, informatie over de toekomstige accommodatie. Het oude pand wordt gesloopt, dat voldoet niet meer aan de eisen. In september 2025 gaan de werkzaamheden van start. De commissieleden willen weten welke tips en wensen er zijn omtrent de nieuwbouw. “We horen het graag van de gebruikers, de vrijwilligers van de kassa, het winkeltje, noem maar op. Nu kunnen we er nog rekening mee houden.”

Een stukje verderop wordt informatie gegeven over vrijwilligerstaken. Want nieuwe vrijwilligers blijven hard nodig. Daarbij geldt dat mensen naar eigen voorkeur en beschikbaarheid hun bijdrage kunnen leveren. Nel van den Hengel doet de inkoop van het winkeltje en praat bij met de bad-planners. Dat is een intensieve klus, want zonder toezichthouders en EHBO’ers aan het bad mag het zwembad niet open. Er zijn dagelijks meerdere diensten te vervullen. Het plannersteam heeft net versterking gevonden, zo blijkt. Arjan de Kort (43) heeft zich beschikbaar gesteld. “Ik vind het wel leuk om wat te doen voor het zwembad. Met meer mensen kan je de taken verdelen, dan blijft het voor iedereen te overzien.” Louiza Bikker (37), dochter van Jan Slappendel, gaat rond met hapjes, zus Sylvia is er ook. Louiza is blij met de nieuwe vrijwilligers. “Een meneer uit Syrië gaat helpen in het winkeltje. Hij wil meer sociale contacten en vindt het ook goed om de taal beter te leren. Maar ik hoop op nog meer aanmeldingen.” Ze wordt op haar wenken bediend, want dorpsgenote Lilian Immink laat weten beschikbaar te zijn voor het ‘clean-up team’. En als EHBO’er kan ze ook aan het bad. Ze heeft wat meer tijd over, zegt de Hazerswoudse: “En als je het zwembad open wilt houden, moet je er iets voor doen.”