Gemeente gaat voor begrijpelijke communicatie

Nieuws
Gemeente gaat voor duidelijke communicatie.
Gemeente gaat voor duidelijke communicatie. (Foto: Mick Brandt)

ALPHEN - In de richting van 2021 naar 2022 waren veel vragen over hoe de gemeente omgaat met toegankelijk taalgebruik. Nu in 2024 is de kogel door de kerk: Gemeente Alphen aan den Rijn heeft de Direct Duidelijk Deal getekend. De deal gaat over toegankelijk en begrijpelijk taalgebruik. Zo gaat de gemeente nu via brieven, email en website eenvoudig taalgebruik doorvoeren.

Door Mick Brandt

Het is prettig dat je weet waar het over gaat en weet wat er van je wordt gevraagd. Als geen ander weet je dat een gemeentelijke brief niet altijd eenvoudig te begrijpen is. Denk aan het aanvragen van een subsidie voor een groen dak of de belastingbrief. Dankzij een taaltraining, schrijfwijzer en taalcoaches wil de gemeente daar een verandering in brengen.

Direct Duidelijk Deal  

Wethouder Gert van der Ham ondertekende dinsdag 2 april namens Gemeente Alphen aan den Rijn Direct Duidelijk Deal. Met het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal laten ze zien dat ze heldere en toegankelijke communicatie belangrijk vinden. “Het blijkt dat voor ongeveer een derde van de Nederlanders de informatie van de overheid lastig te begrijpen is. Met het ondertekenen van de Direct Duidelijk Deal laten we als gemeente zien dat we ons inzetten voor begrijpelijke communicatie. Zo zorgen we ervoor dat onze medewerkers hulp krijgen om direct duidelijk te communiceren”, aldus de wethouder.  

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in 2018 de campagne Direct Duidelijk opgezet. De Direct Duidelijk Deal is hier een onderdeel van. Naast de Direct Duidelijk Deal zijn er veel meer initiatieven die allemaal als doel hebben om de communicatie van de overheid toegankelijk te maken.

Gemeente Alphen aan den Rijn is al langer bezig met het verbeteren van de communicatie naar inwoners. Vaak gaat het daarbij om verbeteren van de taalvaardigheid van de inwoners. Vanuit de gemeenteraad zijn echter regelmatig signalen dat het met de communicatie nog niet goed gaat. Bijvoorbeeld een te grote inzet op digitale communicatie. Al sinds 2022 heeft de gemeente het voornemen om de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen, maar is nu wel gebeurd.

Landelijke campagne Direct Duidelijk 

De landelijke campagne Direct Duidelijk wil de informatie van de overheid begrijpelijk maken. Bijvoorbeeld dat de gemeente rekening moet houden met haar lezer, een persoonlijke benadering kiezen en ervoor zorgen dat de taal begrijpelijk is voor iedereen.

Wethouder Gert van der Ham ondertekende dinsdag 2 april namens Gemeente Alphen aan den Rijn Direct Duidelijk Deal.