Noodkreet Aleid: ‘Vrijwilligers nodig ouderenhulp’

Nieuws
Aleid van der Meer (li) uit Roelofarendsveen doet een dringende oproep voor meer vrijwilligers, zoals voor de maaltijdbezorging van Tafeltje Dekje.
Aleid van der Meer (li) uit Roelofarendsveen doet een dringende oproep voor meer vrijwilligers, zoals voor de maaltijdbezorging van Tafeltje Dekje. (Foto: Aleid van der Meer)

ROELOFARENDSVEEN – Ze deed afgelopen week een ‘dringende oproep’ op de sociale media: vrijwilligers gezocht voor hulp aan ouderen. De huidige vrijwilligers kunnen het niet meer aan, er moeten nieuwe mensen bij. Aleid van der Meer (74) uit Roelofarendsveen, zette destijds zelf de dienstverlening op, als jonge wijkverpleegkundige. “Omkijken naar de medemens, het is hard nodig.”

Door Morvenna Goudkade

Van der Meer werkte als ‘wijkzuster’ in Den Haag, toen bericht kwam dat er een vacature was in Oude Wetering. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar solliciteerde en werd aangenomen, dat was in 1974. Toen bleek dat de vorige wijkverpleegkundige heel veel extra dingen deed: van krulspelden inzetten tot het hondje uitlaten. Ik wilde dat ook wel doen, maar kreeg een heel drukke wijk en was op dat moment de enige. Dus ik besloot een soort algemene burenhulp op te zetten, met vrijwilligers.”

‘In 1974 kwam ik hier werken als wijkverpleegster en ben begonnen met burenhulp’

Ze stapte naar de vereniging van plattelandsvrouwen en binnen een paar weken had ze veertien vrijwilligers. Naast de burenhulp werd in hetzelfde jaar ook Tafeltje Dekje opgezet. “Dat gebeurde in het begin met pannetjes aardappelen, groen en vlees”, vertelt Van der Meer. “Die werden rondgebracht door mensen met eigen vervoer. De pannetjes werden afgewassen en weer opgehaald. Pas later kwam er een busje.” 

‘De vrijwilligers zijn geweldig, maar ze lopen vast, er zijn overal extra mensen nodig’

 Tien jaar later, in 1985, was Aleid nauw betrokken bij de oprichting van personenalarmering en in 1995 startte de Infolijn, voor informatie over zorg en welzijn van ouderen. De hulp voor ouderen wordt aangeboden in Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oude en Nieuwe Wetering, Kaag en Oud Ade. 

Alle dienstverlening, van maaltijdbezorging tot telefoondienst, van personenvervoer tot burenhulp en controle alarmeringsapparatuur wordt nu verleend door zo’n twintig tot vijfentwintig vrijwilligers, vertelt Van der Meer. “Geweldige mensen, maar ze lopen vast. Er zijn gewoon overal extra mensen nodig.”

Haar pleidooi staat op sociale media, maar ze wil het ook zo graag in de krant, want ‘niet iedereen heeft Facebook’. “Ik wil mensen vragen: heeft u een paar uurtjes over? Kijkt u ook naar uw medemens? Het is hard nodig, want ouderen moeten zo lang mogelijk thuis wonen, ook als het eigenlijk niet meer gaat. De huidige vrijwilligers staan onder druk, we hebben versterking nodig.”

Zelf is van der Meer ook voortdurend in actie. Of het nu gaat om een markt voor het goede doel bij de Swiffers Hoeve in Nieuwe Wetering tot volksdansles voor mensen met dementie, want ‘iedereen kan iets doen voor een ander’. 

‘Ik wil mensen vragen: heeft u een paar uurtjes over?’

“Onze stichtingen voor burenhulp en Tafeltje Dekje bestaan in 2025 vijftig jaar. De Infolijn bestaat dertig jaar, open tafel en alarmering alweer veertig jaar. Het was toen nodig en het is nu harder nodig dan ooit.”

Voor informatie en aanmelden: Infolijn 071-3317967, op werkdagen tussen 09.00-11.00 uur of per e-mail naar infolijn@swo-kaagenbraassem.nl