Wilma houdt wedstrijd: wie heeft mooiste voortuin?

Nieuws
Wilma Gerver is bestuurslid bij Groei & Bloei en jurylid bij de wedstrijd om de mooiste voortuin.
Wilma Gerver is bestuurslid bij Groei & Bloei en jurylid bij de wedstrijd om de mooiste voortuin. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN/REGIO – Minituin, thematuin, wijktuin of geveltuin: ze kunnen allemaal meedoen aan de voortuinwedstrijd. Enige voorwaarde is dat de tuin vanaf de straat te bekijken is. Wilma Gerver (76), van tuinvereniging Groei & Bloei Alphen en omstreken, is medeorganisator van de wedstrijd. Inwoners kunnen vanaf nu hun voortuin aanmelden.

Door Morvenna Goudkade 

De wedstrijd gaat om voortuinen gemeentebreed, vertelt Gerver. “Dus van Alphen tot Aarlanderveen en van Boskoop tot Benthuizen. Wij werken hierin samen met de Boskoopse afdeling van Groei & Bloei, we houden de wedstrijd ook namens hen.” De voortuinwedstrijd is niet nieuw, maar het is wel even geleden. “Vorig jaar hadden we open tuinen weekend. Daarvoor was het corona en ging het ook een paar jaar niet door, maar nu gaan we er weer voor.”

‘Als jury gaan we straks op de fiets de tuinen langs’

Gerver is bestuurslid bij Groei & Bloei en houdt zich bezig met promotie. Ze heeft een uitgebreide carrière in het groen – Flora Holland, Keukenhof, Floriade - en is zelf een enthousiast tuinierster. Ook was ze klimaatburgemeester. Het belang van groen gaat verder dan een mooie tuin, vindt de Alphense. “Tuinen zijn ook heel belangrijk voor biodiversiteit, klimaateffecten, gezondheid en welbevinden. Elke tuin, groot of klein, draagt hieraan bij.” 

Voor de wedstrijd geldt dat inwoners tot 15 juni hun voortuin kunnen aanmelden, met adresgegevens, korte omschrijving van de tuin en drie recente foto’s. De jury maakt op grond hiervan een voorselectie, vertelt Gerver, zelf ook jurylid. “Waar we naar kijken? Variatie, originaliteit, vormgeving, uitstraling, duurzaamheid. Het maakt niet uit dat er nu andere planten bloeien dan tijdens de live beoordeling. We selecteren een aantal tuinen en die gaan we in juni jureren. Dat doen we op de fiets, waarbij we langs de tuinen fietsen. De eigenaren van de tuin weten dit niet van tevoren en hoeven ook niet thuis te zijn. Maar daarvoor is het dus wel belangrijk dat we de tuin vanaf de weg of straat kunnen zien.” 

Gerver hoopt op veel originele tuinen, want een tuin hoeft tegenwoordig geen traditioneel lapje grond te zijn: ook geveltuinen kunnen meedingen. Om mee te doen, hoeven inwoners geen lid te zijn van Groei & Bloei. De verwachting is wel dat veel leden gaan deelnemen, want de Alphense en Boskoopse afdeling hebben samen ruim 500 leden. “Groei & Bloei is ontstaan vanuit de Boskoopse kwekers”, weet Gerver. “Die wilden meer voorlichting voor consumenten over planten die ze kochten. De Boskoopse afdeling bestaat al 150 jaar, de formule is landelijk uitgerold.” Wat kunnen mensen doen om hun tuin goed voor het voetlicht te brengen? Heeft ze tips en wat zijn de trends?

‘Organische tuinen en thematuinen’

“Tegenwoordig zien we veel organische tuinen, dat is echt wel een trend. Ook zien we eetbare tuinen, kruidentuinen, vogeltuinen, noem maar op. Thematuinen zijn populair.” Wat er zo leuk is aan tuinieren? “Je ziet de veranderingen, elke dag, dat is ontzettend leuk. Mensen denken soms dat een groene tuin veel werk is, maar dat valt erg mee. En het geeft zoveel plezier. Bloeiende planten zijn niet alleen een lust voor het oog, het is ook heel fijn voor insecten, vogels en andere dieren.” 

Woorden schieten te kort om het te omschrijven, vindt Gerver. “In het voorjaar kijk ik de planten zowat de grond uit. Het is een feestje.” Een paar tegels eruit en planten erin, maakt al een groot verschil, zegt de bevlogen Alphense. “Het vergroenen van de leefomgeving is heel goed voor ons als mens: minder stress, meer balans.” Ze hoopt op veel aanmeldingen. ”Mensen kunnen mailen naar info@alphen.groei.nl. Voor de winnaars hebben we leuke geldprijzen. Kunnen ze weer planten voor kopen.”