Blooming is back! Boskoops hippiefestival herleeft

Nieuws
Donja Verbeij (33) is organisator van Blooming Boskoop.
Donja Verbeij (33) is organisator van Blooming Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Haal de haarbandjes, kralenkettingen en gebloemde bloezen maar uit de kast: Blooming Boskoop komt terug. Op 8 en 9 juni staat de Proeftuin van Holland weer in het teken van de sixties, seventies en eighties, met muziek, kunst en cultuur. Blooming doet ook mee aan de Cultuur4daagse, onderdeel van de jubileumviering tien jaar fusie. 

Door Morvenna Goudkade

De kleurrijke Blooming-caravan, met psychedelische print, is weer uit de stalling gehaald. Op de achtergrond groene weilanden met schapen. Donja Verbeij (33), organisator van het hippiefestival, heeft haar Ibizahesje met franje aangetrokken. Is ze er al klaar voor? “Nou nee, dat nog niet, maar ik heb er al wel heel veel zin in. Het programma is in grote lijnen klaar en wordt nog verder ingevuld.”

‘Legendarische bands zijn kers op de taart’

Verbeij vormt samen met Jan Kalkman en Carla Senneker het bestuur van Blooming Boskoop. Het festival bestaat dit jaar uit het Polder Feest op zaterdag 8 juni en de Music & Art Polder Dag op zondag 9 juni. Volgens Verbeij wordt de zaterdag een en al muzikale nostalgie. Met bands als Now What, Have a Cigar en Ventol. En met Case Choice als kers op de taart: “Deze band bestaat uit leden van de legendarische bands Weenie & The Jugs en D.I.N.S. Daar zullen heel veel mensen op af komen.”

‘De jaarlijkse kunstmarkt wordt nu gehouden op Polder Dag’

Het Polder Feest wordt weer lekker retro aangekleed, in hippiestijl. Er kan gedanst worden en ook voor eten en drinken wordt gezorgd. Tickets gaan via de website van Blooming Boskoop. De Polder Dag is gratis te bezoeken, met activiteiten voor jong en oud, aldus Verbeij. 

“De jaarlijkse kunstmarkt, georganiseerd door Boskoop Creatief op Tweede Pinksterdag, wordt nu gehouden op de Polder Dag. Ook zijn er muzikale optredens en kinderentertainment.” Het is de bedoeling om de culturele scene van Boskoop een boost te geven, lacht Verbeij. Ze licht alvast een tipje van de sluier op met ‘muziektheater, straattheater en een mascotte’. Het culturele programma wordt samen met cultuurplatform KHABBAZ ingevuld. Mariëlle de Boer, betrokken vanuit de organisatie van KHABBAZ, vertelt dat Blooming Boskoop onderdeel is van de nieuwe Cultuur4daagse. Ook Festival Onderuit in Koudekerk, het Zomerspektakel in Alphen en het Straatmuzikanten aan den Rijn Festival maken hier deel van uit. “Deze vier festivals willen we extra uitlichten in het jaar dat de gemeente in de huidige samenstelling tien jaar bestaat. De fusie van Alphen, Rijnwoude en Boskoop.”

‘We willen veel lokaal cultureel talent laten zien’

De Cultuur4daagse gaat op 25 en 26 mei van start met Festival Onderuit, dan volgt het Zomerspektakel van 31 mei tot en met 2 juni. Op 8 en 9 juni wordt Blooming Boskoop gehouden en op 31 augustus het Straatmuzikanten aan den Rijn Festival. “We willen tijdens de festivals veel lokaal cultureel talent laten zien, waar we met z’n allen trots op mogen zijn.” Er wordt gekeken hoe de festivals nog meer voor verbinding kunnen zorgen, aldus De Boer. “Zoals met een cultuur4daagse boot of bus, waarmee je uit andere delen van de gemeente naar het festival kunt reizen.”

Donja Verbeij hoopt op een mooie nieuwe editie van Blooming. Hiervoor zal de Proeftuin van Holland een complete metamorfose ondergaan tot hippe festivallocatie. Voor informatie over het muziekprogramma, de tickets en culturele invulling wordt verwezen naar de website van Blooming Boskoop.

Ook de psychedelische Blooming-caravan is terug.