‘Motorrijden? Dat voelt voor mij als rock ’n roll’

Nieuws
Theo Bouwmeester is motorliefhebber én speelt in een rockband.
Theo Bouwmeester is motorliefhebber én speelt in een rockband. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Zijn motor is zijn lust en zijn leven. Theo Bouwmeester (69) uit Boskoop rijdt het liefst in het Hoge Noorden: al vele malen ging hij naar Scandinavië. Waarom is motorrijden zo leuk? En wat heeft hij met de Noordkaap?

Door Morvenna Goudkade

Zijn vader reed ook motor, in Nederlands-Indië, daar was hij motorordonnans bij de verbindingsdienst. “Hij bracht voor het leger berichten over op de motor”, vertelt Theo. “In Nederland reed hij niet veel en ik ben dus niet opgegroeid met motoren, maar toch zat het in de genen. Als jongen al wilde ik absoluut mijn eigen motor. Vanaf mijn achttiende ben ik gaan motorrijden.” Er ging een wereld voor hem open, zegt de motorliefhebber, geboren en getogen in Rotterdam en al vele jaren woonachtig in Boskoop. Hij trouwde, kreeg een gezin en werkte als zelfstandig adviseur in de accountancy. De liefde voor de motor bleef. “Alleen toen de kinderen kwamen ben ik gestopt. Met een jong gezin vond ik motorrijden te riskant, maar later heb ik het weer opgepakt.” 

‘Ik reed 8000 kilometer in veertien dagen’

Vijfentwintig jaar geleden maakte hij zijn eerste buitenlandse motorreis, naar Noorwegen. En was meteen verkocht. “Ik was gefascineerd door het landschap en door de rust en ruimte. Vanuit Boskoop reed ik 8000 kilometer in veertien dagen, uit en thuis. Geweldig.” 

‘Het zuiden voelde niet goed, de drang om naar het noorden te gaan was veel groter’

In 2007 gaat hij op Noordkaapreis, met een motorreisorganisatie. Zijn echtgenote gaat ook mee, achterop de motor. Het is een belevingstocht, waarbij ze ook gaan raften, een helikoptervlucht maken en met een watervliegtuig over de Finse meren gaan. “Ik vond het fantastisch en heb me aangeboden als reisleider. In 2009 ging ik zelf met een gezelschap op stap.” Hij begeleidt ook nog andere motorreizen: naar Sardinië en de Dolomieten, maar dat haalt het allemaal niet bij Scandinavië, vindt Theo. “Ik heb meer met kou dan met hitte. Het zuiden voelde niet goed. De drang om naar het noorden te gaan was veel groter.”

‘De Noordkaap is zwaar overschat, de weg ernaartoe is prachtig’

Hij stopte met de reisbegeleiding en ging weer zelf op pad, alleen of met vrienden. “Inmiddels ben ik al zes keer naar de Noordkaap geweest. Hoe dat is? Nou, de Noordkaap zelf is zwaar overschat. Het is een reisdoel, niet een heel bijzondere plek. De weg ernaartoe is prachtig.” Wat motorrijden voor hem betekent? Het antwoord komt meteen: “Het voelt voor mij als rock ’n roll. Het swingt en is uitdagend en avontuurlijk. In het buitenland dan, hè? In Nederland is het veel minder leuk. Het is hier veel te vol en te druk. In Scandinavië ben je één met de natuur.” Is motorrijden net rock ’n roll, Theo spéélt ook rock ’n roll: “Ik ben zanger en gitarist bij een rockband. Op mijn veertiende ben ik gitaar gaan spelen en heb altijd in een band gezeten. Momenteel zit ik bij Close The Door, de andere bandleden komen uit Ter Aar en Voorschoten. We oefenen bij mij achter in de loods en we treden regelmatig op, in kroegen, bij verenigingen, op bruiloften en partijen.” Het is een way of life, zegt de Boskoper. “Vroeger heb ik ook veel aan sport gedaan: skeeleren, schaatsen, wielrennen. Daar ben ik mee gestopt, maar motorrijden en muziek maken zijn altijd gebleven.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken deel 441