Verbinden, verdraagzaamheid en saamhorigheid stond centraal tijdens de Iftar in Alphen

Nieuws
Alphen viert moslimgemeenschap Iftar.
Alphen viert moslimgemeenschap Iftar. (Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn)

ALPHEN - De Ramadan is de negende maand van de Islamitische maandkalender. Gedurende dag hanteren moslims in deze maand voorgeschreven tijden om te kunnen vasten. Vasten is een van de vijf zuilen van de Islam. Volgens de Islam leert vasten de mens aan zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing.

Door Mick Brandt

Ook leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien. Na de maand ramadan volgt het Suikerfeest (`id-oel-fitr), dat meestal gevierd wordt met familie en vrienden. Van 11 maart tot 9 april 2024 was het weer tijd voor ramadan. In deze maand vasten gezonde moslims van rond de 12 jaar en ouder. Tussen zonsopkomst en zonsondergang onthouden gelovigen zich van eten en drinken.

Iftar

Als de zon ondergaat, is het tijd voor de iftareen feestelijke avondmaaltijd die samen met familie, vrienden en bekenden wordt genoten. Het einde van de ramadan werd dit jaar gevierd op dinsdag 9 april. Naast vasten is de Ramadan juist een tijd van bezinning. Naast het vasten, bidden de meeste moslims deze periode ook vaker. Ook is er meer aandacht voor verdraagzaamheid, liefdadigheid en saamhorigheid.

De moslimgemeenschap Alphen vierde Iftar

In Alphen aan den Rijn vierde de moslimgemeenschap Iftar met meer dan 150 vertegenwoordigers van 30 verschillende organisaties. Zo ook tijdens de Iftar van 19 maart. Onder andere de Raad van Kerken, politie en de burgemeester waren aanwezig. Samen genoten ze van verschillende soorten gerechten, maakten ze kennis met de Ramadan en kwamen onderwerpen als verbinden, elkaar beter leren kennen en jeugd aan bod. Burgermeester Liesbeth Spies gaf een openingstoespraak. Ze verwees naar het feit dat de christelijke 40 dagen tijd, eveneens een periode is van bezinning en vasten, voor een belangrijk deel samenviel met de Ramadan. De gastheer benadrukte in zijn toespraak vooral het hebben van gelijke rechten en het bestaan van vooroordelen.

Volgens Dick Peters, die namens de Raad van Kerken de Iftar bijwoonde, zijn dit soort initiatieven toe te juichen. “Als het om samen leven gaat, hebben christenen en moslims, kerk en moskee met een aantal zelfde problemen te maken. Denk aan bestrijding van armoede, woningnood, eenzaamheid, kansongelijkheid en de verminderde belangstelling van jongeren voor religie. Om die reden werd al jaren geleden in Alphen het Platform voor Religie en Samenleving opgericht. Die wordt voorgezeten door de burgemeester. 

Daar kunnen gemeenschappelijke maatschappelijke thema’s worden besproken. Daarnaast voeden kerk, moskee en de burgerlijke gemeente elkaar en informeren om bij te dragen aan oplossingen. Daarbij is het belangrijk dat je kennis neemt van elkaars cultuur. Zo’n Iftar draagt daar zonder meer aan bij. Als kerken zullen we moeten zoeken naar soortgelijke mogelijkheden om elkaar beter te leren kennen en zo verbinding te bevorderen.”

Verbinden

Mede organisator Seloua Boudadi: “Ik ben erg blij dat we met zoveel verschillende mensen en organisaties samen de iftar mogen houden. En in deze roerige tijden is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en op die manier nog meer begrip voor elkaar te hebben. Het zijn juist onze verschillen die ons dichter bij elkaar kunnen brengen.” Volgens Peters moeten dit soort initiatieven vaker komen. “In het kader van verbinden leer je elkaar beter kennen. Er zijn best wel wat overeenkomsten tussen het Christendom en Islam. Denk aan thema’s als woningnood en eenzaamheid”, vertelt Peters. “Er is daarom een platform opgezet, namelijk platform voor Samenleving en Religie. Hierin trekken we twee keer per jaar op met Turkse en Marokkaanse moslims en gemeente Alphen aan den Rijn. We praten over diverse problematieken en kijken vervolgens wat we gezamenlijk kunnen betekenen.” Ook kunnen ze van elkaar veel leren. Peters: “Een Iftar organiseren zou in vergelijkbare situatie kunnen over het christendom. Dat doen moslims heel goed.

We kunnen bijvoorbeeld een open dag organiseren om kennis laten te maken wat kerken in Alphen aan den Rijn doen. Daarnaast is het een idee om vaker tot de inwoner te komen. Wat missen zij in een kerkdienst? Waarom word het nu minder bezocht? Echt zoeken naar antwoorden op deze vragen.” Niet alleen Peters vindt verbinding erg belangrijk. Ook burgemeester Liesbeth Spies gaf tijdens haar toespraak hier aandacht aan. “Ik vind het een heel mooi initiatief en ben vereerd met de uitnodiging. Het is een heel bijzonder samenkomen met zoveel verschillende organisaties. In deze tijden is het belangrijk om te kijken wat ons verbindt en er is geen mooiere gelegenheid om dit te doen tijdens een gezamenlijke maaltijd”. Precies dat maakt de Iftar in Alphen aan den Rijn een succes: elkaar vinden op verbinding en saamhorigheid.

De lekkernijen tijdens Iftar.
De verschillende lekkernijen tijdens Iftar.