Ruby en Leen zien hun werk meer als hobby dan als plicht.
Ruby en Leen zien hun werk meer als hobby dan als plicht. (Foto: Robbert Roos)

Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar

Partnerbijdrage

Ter Aar - In de rubriek ‘Het lokale gezicht van…’ leren we ondernemers uit de regio van een andere kant kennen. Deze keer: Leen Kroon en zijn dochter Ruby Clemens - Kroon. 

Robbert Roos

Het grootste gedeelte van zijn leven werkte Leen Kroon standaard zeven dagen per week. De laatste tijd neemt hij op zondag een vrije dag. Niet dat hij dan even lekker onderuit gaat zitten; op zijn vrije dag werkt hij namelijk graag in zijn (moes)tuin. “Een mens kan beter schoffelen dan oorlog voeren.” Leen en zijn dochter Ruby Clemens-Kroon zijn met mede-bedrijfsleider Jolanda de bekende gezichten achter Intratuin Ter Aar. “We zijn een echt familiebedrijf”, vertelt Leen vol trots. “Ook mijn broer Wim en zijn vrouw Wicky, schoonzoon Jos, mijn vrouw Anja, John, sinds 1991 mede-eigenaar en zijn vrouw Trudy, en neef Jeffrey werken mee in het bedrijf. Dat werkt overigens prima. We kunnen het goed met elkaar vinden.” Toch gaat het binnen de familie niet alleen maar over Intratuin. “Ik heb een dochtertje”, vertelt Ruby. “Als we dan een dagje gaan zwemmen met elkaar dan komt zij vanzelf met verhalen over zeemeerminnen. Dat leidt lekker af.” 

‘De sfeer binnen ons bedrijf is erg gemoedelijk’

Dat er in het bedrijf een fijne sfeer hangt merk je direct als je binnenstapt; iedereen is vrolijk en behulpzaam. Samen met broer Wim begon Leen in 1983 met het tuincentrum. “Mijn vader begon ooit met een schuurtje van 40 m² van waaruit hij wat groenteplantjes verkocht. Net als veel anderen op dit stuk was hij koudegrondteler. Dat hield in dat je in de zomer geen tijd had om te eten, en in de winter niets te eten had. Ik ben niets tekort gekomen, maar heb wel geleerd om de dingen te waarderen.” Wat Leen van zijn vader erfde was een flinke dosis doorzettingsvermogen. “In 1988 hebben we de eerste vier kappen gebouwd. Inmiddels zijn dat er 30 geworden. Het bedrijf heeft een oppervlakte van 15.000 m². Best groot, maar we hebben dan ook een regionale functie. Een bezoek moet echt een uitje zijn.” Ondanks de enorme oppervlakte, de lange looproute is precies één kilometer lang, voelt het tuincentrum knus en gezellig aan. “De sfeer binnen ons bedrijf is erg gemoedelijk”, legt bedrijfsleidster Ruby uit. “Iedereen is betrokken en de meesten zijn met het bedrijf meegegroeid.” Leen vult aan: “Er is heel erg weinig verloop. De meeste afdelingshoofden werken al meer dan 25 jaar voor ons. Dat zegt wel iets over de sfeer.” Dat ook klanten dit weten te waarderen is duidelijk. Zodra het tuincentrum open is nemen de eerste klanten al plaats in het gezellige restaurant met maar liefst 248 zitplaatsen voor een ontbijtje. “Mensen kunnen bij ons kiezen van een complete kaart. Daarvoor werken we samen met de lokale bakker en slager.” Ook is er een groot speelhuis en klimgedeelte voor kinderen, en staat er in de wintermaanden een heuse draaimolen opgesteld. 

Het leukste seizoen vinden Ruby en Leen de kerstperiode. “Dan pakken we flink uit.” Als er niet gewerkt wordt zijn beiden in hun moestuintje met kweekkasje te vinden. “Lekker je hoofd leegmaken en nieuwe soorten uitproberen.”

Het tuincentrum in Ter Aar heeft een regionale functie.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Afbeelding
Alphense Summercamp staat op het programma Cultuur 8 aug, 16:15
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 8 aug, 15:13
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 8 aug, 14:12
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 8 aug, 09:18
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief