Ruby en Leen zien hun werk meer als hobby dan als plicht.
Ruby en Leen zien hun werk meer als hobby dan als plicht. (Foto: Robbert Roos)

Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar

Partnerbijdrage

Ter Aar - In de rubriek ‘Het lokale gezicht van…’ leren we ondernemers uit de regio van een andere kant kennen. Deze keer: Leen Kroon en zijn dochter Ruby Clemens - Kroon. 

Robbert Roos

Het grootste gedeelte van zijn leven werkte Leen Kroon standaard zeven dagen per week. De laatste tijd neemt hij op zondag een vrije dag. Niet dat hij dan even lekker onderuit gaat zitten; op zijn vrije dag werkt hij namelijk graag in zijn (moes)tuin. “Een mens kan beter schoffelen dan oorlog voeren.” Leen en zijn dochter Ruby Clemens-Kroon zijn met mede-bedrijfsleider Jolanda de bekende gezichten achter Intratuin Ter Aar. “We zijn een echt familiebedrijf”, vertelt Leen vol trots. “Ook mijn broer Wim en zijn vrouw Wicky, schoonzoon Jos, mijn vrouw Anja, John, sinds 1991 mede-eigenaar en zijn vrouw Trudy, en neef Jeffrey werken mee in het bedrijf. Dat werkt overigens prima. We kunnen het goed met elkaar vinden.” Toch gaat het binnen de familie niet alleen maar over Intratuin. “Ik heb een dochtertje”, vertelt Ruby. “Als we dan een dagje gaan zwemmen met elkaar dan komt zij vanzelf met verhalen over zeemeerminnen. Dat leidt lekker af.” 

‘De sfeer binnen ons bedrijf is erg gemoedelijk’

Dat er in het bedrijf een fijne sfeer hangt merk je direct als je binnenstapt; iedereen is vrolijk en behulpzaam. Samen met broer Wim begon Leen in 1983 met het tuincentrum. “Mijn vader begon ooit met een schuurtje van 40 m² van waaruit hij wat groenteplantjes verkocht. Net als veel anderen op dit stuk was hij koudegrondteler. Dat hield in dat je in de zomer geen tijd had om te eten, en in de winter niets te eten had. Ik ben niets tekort gekomen, maar heb wel geleerd om de dingen te waarderen.” Wat Leen van zijn vader erfde was een flinke dosis doorzettingsvermogen. “In 1988 hebben we de eerste vier kappen gebouwd. Inmiddels zijn dat er 30 geworden. Het bedrijf heeft een oppervlakte van 15.000 m². Best groot, maar we hebben dan ook een regionale functie. Een bezoek moet echt een uitje zijn.” Ondanks de enorme oppervlakte, de lange looproute is precies één kilometer lang, voelt het tuincentrum knus en gezellig aan. “De sfeer binnen ons bedrijf is erg gemoedelijk”, legt bedrijfsleidster Ruby uit. “Iedereen is betrokken en de meesten zijn met het bedrijf meegegroeid.” Leen vult aan: “Er is heel erg weinig verloop. De meeste afdelingshoofden werken al meer dan 25 jaar voor ons. Dat zegt wel iets over de sfeer.” Dat ook klanten dit weten te waarderen is duidelijk. Zodra het tuincentrum open is nemen de eerste klanten al plaats in het gezellige restaurant met maar liefst 248 zitplaatsen voor een ontbijtje. “Mensen kunnen bij ons kiezen van een complete kaart. Daarvoor werken we samen met de lokale bakker en slager.” Ook is er een groot speelhuis en klimgedeelte voor kinderen, en staat er in de wintermaanden een heuse draaimolen opgesteld. 

Het leukste seizoen vinden Ruby en Leen de kerstperiode. “Dan pakken we flink uit.” Als er niet gewerkt wordt zijn beiden in hun moestuintje met kweekkasje te vinden. “Lekker je hoofd leegmaken en nieuwe soorten uitproberen.”

Het tuincentrum in Ter Aar heeft een regionale functie.
Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.