Ruby en Leen zien hun werk meer als hobby dan als plicht.
Ruby en Leen zien hun werk meer als hobby dan als plicht. (Foto: Robbert Roos)

Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar

Partnerbijdrage

Ter Aar - In de rubriek ‘Het lokale gezicht van…’ leren we ondernemers uit de regio van een andere kant kennen. Deze keer: Leen Kroon en zijn dochter Ruby Clemens - Kroon. 

Robbert Roos

Het grootste gedeelte van zijn leven werkte Leen Kroon standaard zeven dagen per week. De laatste tijd neemt hij op zondag een vrije dag. Niet dat hij dan even lekker onderuit gaat zitten; op zijn vrije dag werkt hij namelijk graag in zijn (moes)tuin. “Een mens kan beter schoffelen dan oorlog voeren.” Leen en zijn dochter Ruby Clemens-Kroon zijn met mede-bedrijfsleider Jolanda de bekende gezichten achter Intratuin Ter Aar. “We zijn een echt familiebedrijf”, vertelt Leen vol trots. “Ook mijn broer Wim en zijn vrouw Wicky, schoonzoon Jos, mijn vrouw Anja, John, sinds 1991 mede-eigenaar en zijn vrouw Trudy, en neef Jeffrey werken mee in het bedrijf. Dat werkt overigens prima. We kunnen het goed met elkaar vinden.” Toch gaat het binnen de familie niet alleen maar over Intratuin. “Ik heb een dochtertje”, vertelt Ruby. “Als we dan een dagje gaan zwemmen met elkaar dan komt zij vanzelf met verhalen over zeemeerminnen. Dat leidt lekker af.” 

‘De sfeer binnen ons bedrijf is erg gemoedelijk’

Dat er in het bedrijf een fijne sfeer hangt merk je direct als je binnenstapt; iedereen is vrolijk en behulpzaam. Samen met broer Wim begon Leen in 1983 met het tuincentrum. “Mijn vader begon ooit met een schuurtje van 40 m² van waaruit hij wat groenteplantjes verkocht. Net als veel anderen op dit stuk was hij koudegrondteler. Dat hield in dat je in de zomer geen tijd had om te eten, en in de winter niets te eten had. Ik ben niets tekort gekomen, maar heb wel geleerd om de dingen te waarderen.” Wat Leen van zijn vader erfde was een flinke dosis doorzettingsvermogen. “In 1988 hebben we de eerste vier kappen gebouwd. Inmiddels zijn dat er 30 geworden. Het bedrijf heeft een oppervlakte van 15.000 m². Best groot, maar we hebben dan ook een regionale functie. Een bezoek moet echt een uitje zijn.” Ondanks de enorme oppervlakte, de lange looproute is precies één kilometer lang, voelt het tuincentrum knus en gezellig aan. “De sfeer binnen ons bedrijf is erg gemoedelijk”, legt bedrijfsleidster Ruby uit. “Iedereen is betrokken en de meesten zijn met het bedrijf meegegroeid.” Leen vult aan: “Er is heel erg weinig verloop. De meeste afdelingshoofden werken al meer dan 25 jaar voor ons. Dat zegt wel iets over de sfeer.” Dat ook klanten dit weten te waarderen is duidelijk. Zodra het tuincentrum open is nemen de eerste klanten al plaats in het gezellige restaurant met maar liefst 248 zitplaatsen voor een ontbijtje. “Mensen kunnen bij ons kiezen van een complete kaart. Daarvoor werken we samen met de lokale bakker en slager.” Ook is er een groot speelhuis en klimgedeelte voor kinderen, en staat er in de wintermaanden een heuse draaimolen opgesteld. 

Het leukste seizoen vinden Ruby en Leen de kerstperiode. “Dan pakken we flink uit.” Als er niet gewerkt wordt zijn beiden in hun moestuintje met kweekkasje te vinden. “Lekker je hoofd leegmaken en nieuwe soorten uitproberen.”

Het tuincentrum in Ter Aar heeft een regionale functie.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Afbeelding
VOA begint met enquête onder ondernemers Nieuws 22 jun, 10:47
Afbeelding
Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand Nieuws 22 jun, 10:10
Afbeelding
Tegels moeten de herkenbaarheid van Park Zegersloot gaan versterken Nieuws 22 jun, 09:32
Afbeelding
SBN: zorgen over stikstofplannen Politiek 21 jun, 14:34
Afbeelding
Nightwatch Eredivisie Beachvolleybal Nieuws 21 jun, 14:18
Afbeelding
Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag Nieuws 21 jun, 14:01
Afbeelding
Nieuw: kinderfestival Konijn aan de Rijn Cultuur 21 jun, 13:57
Afbeelding
Alphenaar in actie op EK tafeltennis Sport 21 jun, 10:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief