D66 Nieuwkoop heeft gemengde gevoelens bij nieuw coalitieakkoord

Politiek
Jop van der Pijl van D66 Nieuwkoop is kritisch op het coalitieakkoord.
Jop van der Pijl van D66 Nieuwkoop is kritisch op het coalitieakkoord. (Foto: archief Doris Fotografie)

NIEUWKOOP - De partijen SBN, VVD en CDA zijn eruit in Nieuwkoop: ze hebben een coalitieakkoord gesloten. Tijdens de raadsvergadering van maandag 13 juni reageerden de verschillende politieke partijen in Nieuwkoop op het akkoord.

Namens D66 reageerde fractievoorzitter Jop van der Pijl. Hij begon met het feit dat de fractie positief was verrast over de inhoud van het akkoord. Volgens van der Pijl waren er écht veel punten in het akkoord die rechtstreeks uit het verkiezingsprogramma van D66 komen.

Enthousiast reageren de D66’ers op de ambitie van de coalitie om nieuwe wijken energieneutraal op te gaan wekken en een verhoogd bouwtempo. Ook reageerden zij enthousiast op het nieuwe beleid voor laadvoorzieningen, dat er in Nieuwkoop eindelijk een fatsoenlijk kunst- en cultuurbeleid komt, dat er aandacht komt voor lhbti’ers en dat inwoners middels energiewinkels advies gaan krijgen over verduurzaming.

Echter bevat het akkoord volgens Van der Pijl wel een aantal kritische punten waarop zijn fractie het niet eens is met de coalitie. Zo zijn de plannen in het akkoord op het gebied van openbaar vervoer volgens D66 niet ambitieus genoeg. “De dorpen die op dit moment het meest te maken krijgen met slechte bereikbaarheid via het OV: Langeraar, Woerdense Verlaat en Noorden krijgen nu geen oplossing”, vertelt Van der Pijl. “Verder lijkt de coalitie ontwikkelingen van IKC’s (basisscholen) te willen vertragen om budget vrij te spelen voor het ontwikkelen van parkeerplaatsen.” Volgens D66 ontbreekt het de coalitie ook aan ambitie op het gebied van duurzame energieopwekking.

De sociaalliberalen geven naar eigen zeggen ‘een mooie uitdaging’ mee aan het nieuwe college van Nieuwkoop: “Zorg dat je in de komende 4 jaar actief de inwoner opzoekt en vooral die inwoner spreekt die je de afgelopen jaren zelden tot nooit op het gemeentehuis hebt gezien.”

De coalitiepartijen reageerden eerder in deze krant verheugd op het akkoord, dat ‘Aan de slag met Nieuwkoop’ heet. “De gemeente Nieuwkoop staat voor een grote opgave en dat betekent aanpakken en vooral doorpakken. Er moet flink worden gebouwd gezien de woningcrisis, de dorpen moeten economisch en maatschappelijk versterkt, de samenleving moet duurzamer en gezonder en de stikstofuitstoot moet teruggedrongen. En dat alles in een gemeente die financieel gezond is, toekomstbestendig, sterk en vitaal.”